MERVE TOPUZ - Sivas`ta yaşayan, doğuştan görme engelli ortaokul öğrencisi Kübra Say, dersleri daha iyi anlayabilmesi ve arkadaşlarından geri kalmaması için özel olarak oluşturulan destek eğitim odasında, gönüllü branş öğretmenlerinden birebir eğitim alıyor.
Yenişehir Mahallesi`ndeki Yavuz Selim İlkokulu/Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Say`a, fen bilgisi, sosyal bilgiler, Türkçe, matematik ve İngilizce öğretmenleri, özel olarak oluşturulan sınıfta birebir ders veriyor.
Dersleri daha iyi anlayabilmesi ve arkadaşlarından geri kalmaması için müfredattaki derslerinin bir saatlik bölümünü destek eğitim odasında alan 7. sınıf öğrencisi Say, öğretmenleri sayesinde hem kendisini özel hissediyor hem de normal sınıflarda anlamakta zorlandığı dersleri birebir alarak başarısını artırıyor.
Say, muhabirine yaptığı açıklamada, erken doğum nedeniyle doğuştan görme engelli olduğunu söyledi.
İlkokulda özel eğitim sınıfında ders gördüğünü, ancak ortaokulda böyle bir imkan olmadığını anlatan Say, Evime yakın olduğu için bu okula geldim. İlk başlarda engeli olmayan öğrencilerin arasında ders almak farklı geldi. Engeli olmayan arkadaşlarımızla iç içe olmak daha güzel oldu, daha mutlu oldum. Engelli olmanın çok büyük bir engel olmadığını fark ettim. diye konuştu.
Daha sonra destek eğitim odasında birebir eğitimlerinin başladığını dile getiren Say, şöyle devam etti:
Daha kolay ders çalışmaya başladım. Eksiklerimi gidermek daha kolay oldu. Fen bilgisi, sosyal bilgiler, Türkçe, matematik, İngilizce dersleri alıyorum. Her derse ayrı branş hocaları giriyor. Genelde dersleri sözlü işliyoruz, ama not alınması gereken yerlerde ben yazı tahtama not alıyorum. Bu eğitimin çok faydası oldu. Çünkü 25 kişilik sınıflarda sesten ve gürültüden dolayı anlayamadığım şeyleri bu sınıfta anlamak daha kolay.
Kendisine bu imkanı sağlayan öğretmenlerine teşekkür eden Say, Öğretmenlerimiz, engellilerin de diğer insanlardan farklı veya başarısız olmadığını, okulda bizim için de bir şey yapılabileceğini gösterdiler. Burada özel ders alıyor gibi eğitim görüyoruz. Öğretmenlerime çok teşekkür ediyorum. Devlet okulunda özel okuldaymış gibi hissediyorum. Birebir ders almak çok faydalı oluyor. ifadesini kullandı.
Say, kendisine verilen emeğin karşılıksız kalmasını istemediğini ve ileride psikolog olmayı hedeflediğini söyledi.
Kübra için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz
Kübra Say`a ders veren matematik öğretmeni Semra Beydeş de projenin Kübra için çok yararlı olduğunu belirtti.
Bu projenin içinde bulunmaktan çok mutlu olduğunu ifade eden Beydeş, matematik derslerini sözel bir şekilde işlemelerine rağmen Kübra`nın çok başarılı olduğunu dile getirdi. Beydeş, Kalem kağıt kullanmıyoruz, hep konuşarak anlatıyorum. Kübra için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Eksiklerini elimizden geldiğince tamamlıyoruz. dedi.
Türkçe öğretmeni Murat Yusuf Önem ise destek eğitim odasının okulları için ihtiyaç olduğunu ve çok faydalı bir iş yaptıklarını söyledi.
Kübra görme engelli olduğu için sınıf ortamında pasif kaldığına dikkati çeken Önem, Destek eğitim odasında Kübra`nın dezavantajlı durumu avantaja dönüşüyor. diye konuştu.
Okulun müdür yardımcısı Süleyman Öcalan da okul idaresi ve öğretmenlerin fikirleri doğrultusunda oluşturdukları sınıf sayesinde velilerden olumlu tepkiler aldıklarını ifade etti.
Kübra`nın babası Ahmet Say ise kızına bu imkanı sağlayan okul yönetimine ve öğretmenlere teşekkür ederek, Bu uygulama sayesinde hem kızımın eğitim seviyesi yükseldi hem geleceğe kendini hazırlaması için bir ön çalışma oluyor. Uygulamanın devam etmesini istiyorum. dedi.