Sağlık Yatırımları Sağlıkçıları Sevindiriyor

Sağlık Yatırımları Sağlıkçıları Sevindiriyor

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 26 No?lu Sağlık Hizmetleri, Medikal ve Kozmetik Meslek Komitesi Başkanı Suat Koçak, Mersin?de artan sağlık yatırımlarının sağlık sektöründe faaliyet gösteren firmaları sevindirdiğini belirterek, `Mersin Şehir Hastanes

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 26 No`lu Sağlık Hizmetleri, Medikal ve Kozmetik Meslek Komitesi Başkanı Suat Koçak, Mersin`de artan sağlık yatırımlarının sağlık sektöründe faaliyet gösteren firmaları sevindirdiğini belirterek, Mersin Şehir Hastanesinin açılmasıyla kentteki sağlık hizmet kalitesi artacak. Özel hastane yatırımları da kentimizde artı. Bu artış medikal sektörünü de hareketlendirecektir dedi.

Mersin`deki sağlık yatırımlarıyla ilgili açıklama yapan Başkan Koçak, Mersin`de sağlık sektörünün istenilen noktaya henüz ulaşmadığına iddia ederek, ancak sektörde önemli yatırımların devam ettiğini, bu yatırımların son bulmasıyla birlikte büyük bir yol alınacağına inandığını söyledi. Bu yatırımların başında Mersim Şehir Hastanesi olduğunu vurgulayan Koçak, Türkiye`deki ilk şehir hastanesi kompleksinin Mersin`de açılacağını belirtti. Bin 250 yatak kapasitesiyle hastanenin kısa süre sonra hizmete başlayacağını hatırlatan Koçak, Mersin Devlet Hastanesi ile Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi`nin bu hastane çatısında birleşeceğini söyledi. Dünya standartlarında bir hastane planlandığını vurgulayan Koçak, tüm tıbbi cihaz ve ekipmanların yenilendiğini, kentteki sağlık hizmet kalitesini artıracak bir boyuta taşındığını söyledi. Bu oluşumun araştırma hastanesine dönüşmesini beklediklerini de dile getiren Koçak, araştırma hastanesi olması halinde kentteki sağlık hizmetlerinin istenilen seviye ve kaliteye ulaşacağına inandığını ifade etti.

Bu yatırımın kentteki yatak ihtiyacını da önemli ölçüde karşılayacağına dikkat çeken Koçak, mevcut durumda özellikle yoğun bakım ünitelerinde yatak kapasitesinin oldukça düşük olduğunu hatırlattı. Yoğun bakım ile yeni doğan yoğun bakımlarda hastaların yatak bulmakta zorlandığını kaydeden Koçak, yeni yatırımın ciddi bir sorunu ortadan kaldıracağına işaret etti. Halkın tek endişesinin ise bu hastaneye ulaşım noktasında yaşadığına değinen Koçak, iyi organize edilmiş ve sıklaştırılmış toplu taşıma hizmeti ile bu sorunun da çözümleneceğine inandığını kaydetti. Koçak, hastaneye ulaşım sağlayacak ücretsiz ulaşım araçlarının da değerlendirmeye alınması önerisinde bulundu. Şehir hastanesi yanında Mersin`de özel hastanelerin yatırımlarının arttığına da dikkat çeken Koçak, kentte sağlık sektöründe toplu hareketlenme başladığını vurguladı. Mersin`in sağlık turizmini hedeflediğini de hatırlatan Koçak, gerekli altyapı için çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü bildirdi. Bu gelişmenin medikal sektörünü de hareketlendireceğine işaret eden Koçak, geçmiş yıllarda alacak tahsilatlarıyla yaşanan kayıpların sektörde yapılacak yeni yatırımlarla bir ölçüde de olsa kapanacağına inandığını söyledi. Halen üniversite hastanesinde kalan alacaklarının sektörün sırtında büyük bir yük olarak durduğuna değinen Koçak, yeni hastanelerin açılması ile pazarın genişleyeceğini ve sektörün nefes alacağını anlattı.

SGK, fiyatlarını revize etmeli

Yatırımların ardından sektörde yaşanan sıkıntılara da değinen Koçak, ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödemeleri üzerinde durdu. Türkiye`deki en büyük sağlık hizmeti alıcısının SGK olduğunu kaydeden Koçak, Özel hastaneler ya da devlet hastaneleri, baktıkları hastaların tedavi giderlerini SGK`ya fatura ederler. SGK ödeme yapacağı her işlemin fiyatını kendi belirlemiştir ve belirlediği fiyat üzerinden ödemeleri yapar. Ülkemiz tıbbi cihaz ve tıbbi sarf malzemelerinde dışa bağımlıdır, dövizin Türk lirası karşısında değerinin artması kullanılacak tüm tıbbi malzemenin fiyatının artması demektir. Bu da tedavi maliyetlerinin artması anlamına gelir. Durum böyle iken SGK`nın TL olarak fiyat belirlemesi, zaten düşük olan fiyatların dövizin yükselmesiyle birliktede iyice küçülüp medikal sektördeki tüm bileşenlerin yaşama şansını azaltmaktadır. Bu nedenle SGK fiyatlarını döviz olarak belirlemeli ya da dövizin yükselmesi durumlarında hızla fiyatlarını revize etmelidir ifadelerini kullandı.

Sektörde yaşanan gelişmelere de dikkat çeken Koçak, özellikle 2015 yılında getirilen sertifikasyon zorunluluğuna değindi. 2015 yılında Sağlık Bakanlığı`nın yeni bir uyulama başlattığını bildiren Koçak, buna göre bir medikal firmada sertifikalı, sorumlu müdür, satış ve pazarlama elemanı ile klinik destek elemanı olması zorunluluğu getirildiğini söyledi. Sertifikalar için 3 üniversite ile anlaşma sağlandığını bildiren Koçak, eğitimlerin tamamlandığını ve sertifikaların verildiğini açıkladı. Sağlık Müdürlüğü`nün sertifikalarını almış, mevzuatta belirtilen iş yeri fiziki koşullarını sağlamış firmalara ruhsat vermeye başladığını kaydeden Koçak, bu uygulamanın sektördeki disiplin ve kaliteyi artıracağını vurguladı. - MERSİN



Mide balonu kimlere uygulanabilir?

Gözlerimizi korumanın 10 yolu

İstanbul'da 'öğrenci klinikleri' açıldı... Hem öğrenciler, hem de kurum kazanıyor

Aşı, gripten korunmanın en güçlü yolu!

Sonbahar enfeksiyonlarına karşı bu önlemleri ihmal etmeyin!

Türk bilim insanlarından bilim dünyasını şaşırtan araştırma! Damarları tıkayan plaklarda parazite rastlandı!

Tiroid sorunları kadınları 5 kat fazla etkiliyor

Süt tüketimi öğrencilerin becerilerini etkiliyor

Diyabet tedavisinde sensör teknolojisi

Sağlıklı beslenme çantası için altın kurallar

Grip deyip geçmeyin..!

Okula yeni başlayanların güvenlikleri nasıl sağlanmalı?

Kalp sağlığı İstanbul Beylikdüzü'nde konuşuldu

İstanbul Bakırköylü kadınlara ücretsiz mamografi

Aort kapağını ameliyatsız değiştirmek mümkün!