ÇOCUK Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ceren Çağrıl, gebelik süreci tamamlanmadan doğan bebeklerin organlarının gelişim sürecinin de tamamlanmamış olduğunu belirterek, Son 30 yılda tıp dünyasında yaşanan gelişmeler sayesinde prematüre bebeklerde yaşam şansı artmış olsa da, bazı sağlık sorunları ile karşılaşmak kaçınılmaz olabiliyor. Bebek ne kadar erken doğarsa, karşılaşacağı sorunlar da artıyor dedi.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ceran Çağrıl, prematüre bebeklerde görülebilecek hastalıklar ve prematüre bebekleri bekleyen süreçler hakkında bilgi verdi. Türkiye`de doğan her 10 bebekten birinin prematüre olarak dünyaya gözlerini açtığını belirten Dr. Çağrıl şöyle konuştu:
Normal şartlarda ortalama 38- 42 hafta arasında olan gebelik süresi, 37 hafta dolmadan önce tamamlanırsa, doğan bebek prematüre olarak adlandırılıyor. Bebek ne kadar erken doğarsa, karşılaşacağı sorunlar da artıyor. Akciğer olgunlaşması tamamlanmadan doğmuş olduğu için solunum yetmezliği olarak bilinen RDS ile karşılaşabiliyor.
GÖRME PROBLEMLERİ VE BEYİNDE HASAR
Erken doğumlarda ROP denilen görme problemleri ile de sıklıkla karşılaşıldığını vurgulayan Dr. Çağrıl şöyle devam etti:
Bu riski barındıran bebeklere, doğumdan 4 hafta sonra göz dibi muayenesi ile tanı konulabiliyor. İlerlemiş görme problemleri ise ameliyatla tedavi ediliyor. Prematüre bebeklerde görülebilecek beyin gelişimi bozuklukları da, beyin kanaması ve beyin dokularının hasar görmesiyle oluşuyor. Bu sorunların görülmesi durumunda kalıcı hasar olmaması için bebeğin iyi bir çocuk nöroloğu, fizik tedavi uzmanı ve fizyoterapistten oluşan ekip tarafından takip ve tedavisi öneriliyor.
`ANNE SÜTÜ İYİLEŞMEYE YARDIMCI`
Dr. Serap Ceran Çağrıl, doğumdan sonraki hastanede kalış sürecinde prematüre bebeğin anne sütü ile beslenmesinin önem taşıdığını da vurgulayarak, Anne sütü, bebeğin iyileşme sürecinde önemli bir destek oluyor. Bu süreçte annenin moralini yüksek tutması büyük önem taşıyor diye konuştu.
- Kayseri