Teknolojik aletlerinizi çöpe attıracak o yöntem!

Teknolojik aletlerinizi çöpe attıracak o yöntem!

Çağımızın en büyük şikayetlerinden olan antidepresan kullanımına kadar uzanan 'unutkanlık'ı, Üsküdar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sinan Canan ile konuştuk

İlkay Yaprak`ın haberi

Teknolojinin kullanımı ile artan `unutkanlık`, günümüz insanının en büyük şikayetlerinden. Kimi zaman, hayati noktalara varan unutkanlıklar için başvurulan doktorların tavsiyesi ilaçların bile unutulduğu günümüzde, yaşanabilecek problemleri ve `unutkanlık`ın nereden geldiğiniz Üsküdar Üniversitesi, İTB Psikoloji Bölümü`nden Prof. Dr. Sinan Canan anlattı. 


Son kitabı Unutulacak Şeyler ile raflarda yerini alan Prof. Dr. Canan şunları söyledi:

Unutkanlık beyne sahip olmanın doğal bir vergisi. Yani denilebilir ki, unutmak hatırlamanın mayası. Beyin bilgisayar gibi çalışmadığından, biz olayları ilişki örüntüleri şeklinde depoluyoruz. Bu nedenle, unutmak olmasaydı hatırlayamazdık da. Beyinde toplanan görüntülerin birçoğundan bir bütün oluşturmak için detayları atmamız lazım. Bilgisayar depoladığı bilgiyi istediğimizde karşımızda çıkarıyor ama beynimiz, her defasında olayı yeniden kurguluyor. Bunu yapabilmek için de bellekteki köşe taşı olaylardan faydalanıyoruz. Mahkemede şahit dinleyenler, bir olayı dinledikleri yirmi kişinin de farklı anlattığını bilirler. 

Bazen, hayati şeyleri de unuttuğumuz için, prensipleri, insan olmanın gerekliklerini, hayatımızı yaşamanın genel kurallarını modern toplum bize çok fazla unutturuyor. Toplumsal normların unutulması günümüz toplumunu zora sokan en önemli nedenlerde birisi. Ufak notlar ile basit şeyleri hatırlamak mümkün, zira el ile yazmak beyinin hatırlamasını en fazla kolaylaştıran yollardan birisi. . Normal bir şeyler öğrenirken unutmak nimet ama konu insanlık olunca, unutmak felaket!