Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Özkan, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet hakkında bilgi verdi. Türkiye?de erişkin nüfusun yüzde 13,7?sinin diyabet hastası olduğunu belirten Özkan, bunun yaklaşık olarak 7 milyon civarında hastaya tekabül ettiğini ifade etti.
Şeker hastalığının vücutta bulunan insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliğinden dolayı kronik komplikasyonlarla seyreden çok önemli bir hastalık olduğunu vurgulayan Özkan, ?Toplumda oldukça sık görünür. Hem ülkemizde hem de dünyada en sık görülen metabolik bir hastalıktır. Ülkemizde erişkin nüfusun yüzde 13,7?si tahminen de 7 milyon civarından hasta olduğu tahmin edilmektedir. 14 Kasım Dünya Diyabet günü olarak idrak edilen bir gündür. Bazı insanlar için 14 Kasım sıradan bir sonbahar günü olsa da özellikle diyabetik çocuklar için çok önemli bir gündür. 14 Kasım demelerinin sebebi ise diyabet tarihinde önemli olan insülinin keşfini sağlayan bilim adamının doğum günü olması nedeniyle Dünya Diyabet Federasyonu ve Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyada diyabet günü olarak idrak edilmektedir? dedi.
?Diyabet hastalar yaşam tarzlarını değiştirmeli?Diyabet hastalığının genetik yatkınlık ve çevresel faktörler gibi 2 önemli faktörü olduğunu aktaran Prof. Dr. Özkan, ?Eğer ailemizde ve özellikle birinci derece yakınlarımızda bir şeker hastası varsa bizde de şeker hastalığının ortaya çıkması kolaylaşıyor. Eğer genetik yatkınlığımız var ve bir de çevresel faktörler buna eşlik ederse şeker hastalığı bizde de görülebilir. Bunlar içerisindeki en önemli faktörler olan kilo, hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme gibi faktörler de devreye girerse diyabet ortaya çıkmaktadır.
Şekerimizi çok iyi ayarlamamız gerekiyor. Şekerimizi normal sınırlarda tutar isek şekere bağlı komplikasyonlar ve şekerin oluşturacağı istenmeyen şeyleri ya ötelemiş olacağız ya da ortadan kaldıracağız. Bunun için yapılması gereken, sağlık bir yaşam tarzını benimsememiz gerekiyor.
Diyabet hastalar yaşam tarzlarını değiştirmeli. Eğer kilolu ise kilo vermeli. Sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli, hareketli bir yaşam sürmeli ve egzersiz yapmalıdır. Haftada mümkünse her gün değilse gün aşırı 1 saati bulan tempolu yürüyüşler yapmalıdır. Bu kan şekerinin ayarlanması ve kardiyavasküler hastalıklardan korunmak için çok önemlidir. Diyabetik bunları yaparken önerilen ilacı da düzgün kullanmalıdır? diye konuştu.
?Her 6 saniyede bir kişi diyabetten ölüyor?Dünya Diyabet Federasyonu?nun istatistiklerine göre her 11 erişkinden birinin diyabet olduğunu ifade eden Özkan, şunları kaydetti:
?Bu da dünyada 415 milyon diyabetliye tekabül etmektedir. Her 2 diyabetliden 1?inin henüz hasta olduğundan haberi yok. Tanı almadığı içinden komplikasyonların başlaması önemli oluyor. Küresel sağlık harcamalarına baktığımızda sağlık harcamalarının yüzde 12?sini diyabet oluşturuyor. Başka bir deyişle sağlık için harcanan her 8 dolardan biri diyabet için hazırlanıyor. Diyabetin yüzde 75?i daha çok orta ve düşük gelirli ülkelerde görülüyor. Genel olarak söyleyecek olursak, gelişmiş ülkelerin fakir kesiminde gelişmekte olan ülkelerin ise zengin kesimlerinde diyabet saha sık görünüyor. Diyabet çocukluk çağında da görülebilen bir hastalıktır. Tüm dünyada çocukluk döneminde görülen 542 bin civarında tip bir diyabet hastası var. Her 6 saniyede bir kişinin diyabet ve onun komplikasyonlarıyla hayatını kaybediyor. Bu bir yıl içerisinde yaklaşık 5 milyon kişinin diyabetten öldüğünü gösteriyor.?