Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özet, Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kanser görülme sıklığının dünya genelinde artış gösterdiğini aktardı.
Kanser tipleri arasında mide kanserinin dördüncü sıklıkla görüldüğünü ifade eden Özet, ölüme yol açan kanser türlerinde erkeklerde akciğer, kadınlarda meme kanserinden sonra mide kanserinin ikinci sırada olduğunu bildirdi.
Mide kanserinin, Asya ve Doğu Avrupa ülkelerinde hastalığa bağlı ölümlerin başında yer alırken, batı toplumlarında bu oranın daha düşük olduğuna dikkati çeken Özet, şu değerlendirmede bulundu:
Mide kanserinin dünyada en sık görüldüğü ülke Japonya`dır. ABD`de 100 bin kişinin yaklaşık 7`sinde mide kanseri görülürken, Japonya`da bu oran 100 binde 80`dir. Bunun en önemli nedeni, yoğun tuz tüketimidir. Japonya`nın yanı sıra bazı Asya ülkelerinde çok fazla tuz tüketiliyor. Sıklıkla tüketilen balık ve et tuzlanarak kurutulur veya salamura yapılıyor ve taze çiğ sebze, salata, meyve az tüketiliyor. Türkiye`de ise mide kanseri Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha sık görülüyor. Bu durum yine aşırı tuz tüketimi, salamura yapılmış gıdaların yoğun tüketiminin yanı sıra yeterli sebze meyve tüketilmemesiyle açıklanıyor.
Mide kanserinin kansızlığı bulunanlarda ve ailelerinde mide kanseri olanlarda daha çok görüldüğünün altını çizen Özet, Aşırı tuzlu, tütsülenmiş gıdalarla beslenenlerde mide kanseri görülme sıklığı artar. Tüketilen gıdalardaki nitratlar, mide kanseri sıklığını artırır. Yüksek oranda C vitamini alanlar, sebze ve meyveyi bol tüketenler, E vitamini alanlarda ise mide kanseri daha az sıklıkla görülür. Tütün kullanımı da mide kanseri riskini artırır. uyarısında bulundu.
Alkol, tütün ve tuz tüketiminden uzak durulmalıMide ülseri olanlarda da kanser riskinin arttığını belirten Özet, şu bilgilere yer verdi:
Helikobakter Pilori, mide kanseri riskinin sağlıklı insanlara göre yaklaşık üç kat artmasına neden oluyor. Mide rahatsızlığı olan hastalar eğer aile bireylerinin diğerlerinde de benzeri rahatsızlıklar varsa mutlak bir doktora başvurmalıdırlar. Bazı mide rahatsızlıkları da kansere dönüşebilir, çeşitli nedenlerle mide ameliyatı geçiren hastalarda, uzun zaman süreçleri içerisinde yeni yapılan barsak geçiş bölgesinde mide kanserleri oluşabilir.
Özet, mide kanserinin oldukça geç belirti verdiğine dikkati çekerek, İlk işaretler, tümör oldukça yaygınlaştıktan, midenin önemli bir bölümünü kaplayıp kanser yayıldıktan sonra ortaya çıkıyor. Şişkinlik, rahatsızlık, yorgunluk, erken doyma, ağrı, iştahsızlıkla kendini gösteriyor, buna kusma, kilo kaybı, kansızlık eşlik ediyor. ifadelerini kullandı.
Mide kanserinden korunmak için alkolden uzak durulması, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımından kaçınılması gerektiğini ifade eden Özet, fazla tuz tüketilmemesi, sucuk, sosis gibi nitrat eklenerek hazırlanmış yiyeceklerden, tütsülenmiş et ve balıklardan uzak durulmasını tavsiye etti.
Özet, kızartılmış yiyecek yenilmemesi, gün içinde yeterli sebze ve meyve tüketilmesi, işlenmiş hazır gıdalar yerine mümkün olduğunca taze ve doğal besinlerin yenilmesi ve helikobakter enfeksiyonlarının mutlaka tedavi ettirilmesi gerektiğini de bildirdi.