Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı görüşülerek kabul edildi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, tasarıdaki Günlük brüt asgari ücretin 6,5 katı olan sigorta primine esas günlük kazanç üst sınırının, günlük brüt asgari ücretin 7,5 katına yükseltilmesine ilişkin madde hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
Sistemde kişi ne kadar çok prim öderse ödediği kadar çok aylık alsın diyen Ağbal, şöyle konuştu.
Burada yaptığımız her artış, iştirakçilerin emekli aylıklarını da artıran bir sistem. Bu, hem ileriye dönük olarak gelir artışına imkan verecek hem de işverenler açısından maliyet oluşturacak. Maliyetin kimin üzerinde kalacağını belirleyecek husus, işveren ile işçi arasındaki sözleşme.
Eğer net ücret üzerinden anlaşılmışsa yük işverenin üzerinde kalır ama net ücret sözleşmesi yapılmamışsa, o zaman kişi kendisi öder. Kişinin kendisinin ödemesi halinde de aslında, bugün tasarruf edecek, ileride ise bunu emeklilik olarak alacak.
Özel sektörümüzün özellikle asgari ücret artışına bağlı olarak karşılaştığı maliyetleri karşılamak amacıyla 2016 yılı bütçesinde yaklaşık 10 milyar liralık kaynak öngördük. SGK kayıtlarına göre, bir kısmı ücretli bir kısmı ise 350 bin sigortalı bağımsız çalışan var. Bu çerçevede 2017 yılında yaklaşık 1,6 milyar lira SGK`nın prim gelirlerinde bir artış öngörüyoruz.
EMEKLİ MŞI ARTACAK
SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz ise Günlük brüt asgari ücretin 6,5 katı olan sigorta primine esas günlük kazanç üst sınırının 7,5 katına yükseltilmesini örnek vererek açıkladı.
Tavandan bildirilen 4A kapsamında çalışan kişi sayısının 295 bin, 4B kapsamında ise 55 bin olduğunu belirten Açıkgöz, Tavanın 6,5 kattan 7,5 kata çıkarılmasının emekli aylıklarına etkisi şöyle, bugün işe başlayan bir kişi 7 bin 200 gün prim ödeyerek emekli oluyor, asgari ücretin sabit olduğunu varsaydığımızda, kişi 4 bin 282 lira emekli aylığı almakta iken 658 liralık artışla 4 bin 941 liraya çıkacak, yani yüzde 15 artacak bilgisini aktardı.