Dalyan Mahallesi Akya Burnu Mevkii`nde geçen cumartesi günü avlanan amatör balıkçı, İzmir Özel Central Hospital Hastanesi`nde Kardiyolog Doç. Dr. Uğur Türk, zıpkınla zehirli aslan balığı yakaladı.
BALIĞI PİŞİRİP YEDİ
Yüzgeç dikenlerindeki zehir nedeniyle tehlikeli olmasına rağmen eti yenebilen balığı ziyan etmeyen Türk, pişirerek tüketti.
İĞNESİNİN BAKMASI HALİNDE YAPILACAKLAR
Bu türün özellikle yüzgeç dikenlerinde zehirli olduğunu belirten Türk, temas halinde yapılması gerekenleri şöyle anlattı:
Söz konusu balığın zehiri, `Ciguatoksin` olarak adlandırılan bir protein. Bu protein yaralanma sonrası hızla dokuya ve kana karışarak zehirlenme belirtilerine yol açıyor. Neyse ki bu güçlü zehir ısıya çok hassas. Bu nedenle yaralanma sonrasında yara bölgesinin derhal 40 derece suya sokulması ve suda 30-90 dakika bekletilmesi zehrin etkisini önemli ölçüde azaltarak yakınmaların hafiflemesini sağlıyor. Aslan balığı sokması talihsizliği yaşayan kişilere önerilerim; yara bölgesinde herhangi bir diken ya da yabancı cisim var ise hemen uzaklaştırılmaları, derhal yara bölgesini 40 derece suya batırıp 30-90 dakika bekletmeleri. Bu uygulama zehrin etkisini kaybetmesini sağlıyor. En kısa sürede bir sağlık kurumuna başvursunlar. Ağrıyı tetikleyen en önemli etmenlerden birisi dokuda gelişen şişlik olduğundan, yaralanan bölge yukarı kaldırılmalı.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Yıldırım ise zehirli olan aslan balığı konusunda avcıları uyardı. Bu türün daha çok kayalık bölgede görüldüğüne değinen Yıldırım, Ancak, beslenmek için kumlu ortamlarda görülebilmektedir. Olası yüzgeç dikenlerinin insanlara teması söz konusu olduğunda, doktora başvurulması gerekiyor. Ayrıca bu balığın nüfusunun yoğun olduğu yerlerde, denize giren kişilerin olası teması olabileceği göz önüne alınarak, bu kıyısal alanlara yakın sağlık kuruluşlarının önlem amaçlı anti alerjik kitlerin hazır bulunmasının son derece önemli dedi.