'Kayıp Cami'yi Erdoğan açacak

'Kayıp Cami'yi Erdoğan açacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 Kasımda gerçekleşecek Belarus ziyaretinde Minsk Camisinin açılışını yapacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 29 Temmuz`da yapması planlanan, ancak 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle ertelenen Belarus ziyaretini 11 Kasım`da gerçekleştirecek.

Günübirlik ziyarette Erdoğan mevkidaşı Alexander Lukashenko ile başkent Minsk`te görüşecek. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke arasındaki 398 milyon dolar olan ticaret hacminin geliştirilmesi konusu ele alınacak. İki lider ayrıca Türkiye-Belarus İş Forumu`nda iki ülkenin işadamlarına hitap edecek, üçüncü ülkelerde birlikte iş yapma çağrısı yapacak.

Erdoğan`a ziyaretinde 100`ün üzerinde işadamı da eşlik edecek. Erdoğan ve Lukashenko, ayrıca bölgesel meselelerle ilgili görüş alışverişinde bulunacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 100 bin Tatar Müslüman`ın yaşadığı Belarus`ta bir cami açılışı da yapacak. Türkiye Diyanet Vakfı tarafından aslına uygun olarak başkentte yapılan Minsk Camisi, Erdoğan`ın katılacağı törenle ibadete açılacak. Camide 2 bin 500 kişi ibadet edebilecek. Mihrabı, minberi ve kürsüsü Ankara`da yapılan cami, Tatar mimarisinin izlerini taşırken, ayrıca Osmanlı ve Selçuklu motiflerini de barındırıyor.

MİNSK`İN SEMBOLLERİNDEN

Büyük kubbeli, yüksek ve çok katlı minaresi ile Minsk Camisi, 20. yüzyıl başına ait kart postallarda Minsk şehrini temsil eden semboller arasında yer almış. Cami 1930`larda dini yapılara karşı başlatılan ortadan kaldırma politikasından kurtulmuş, ancak 1930 ile 1941 arasında depo olarak kullanılmış. 2. Dünya Savaşı`ndan sonra camide dini törenler düzenlenmiş. Savaşın ardından 28 Temmuz 1949`da Minsk Kent İşçi Temsilcileri Konseyi Yürütme Kurulunca Müslümanlar dağıtılmış, caminin kapatılması ve Donanma Gönüllü Destek Topluluğuna devredilmesi kararı verilmiş. Cami, 1962`de tamamen yıkılmış.

Minsk`te yaşayan Müslümanlar, başka bir arazide camiyi aslına uygun olarak yapmak için çalışma başlatmış. Ancak, bir türlü tamamlanamayınca, 2014`te Türkiye Diyanet Vakfı, 7 milyon dolarlık yatırımla camiyi tamamladı. Camide konferans salonu, sergi salonufuaye, bilgisayar odaları da bulunuyor.



Rus ajansı: FETÖ'nün suikasti olabilir

Türkiye'den Moskova kararı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin'le telefonda konuştu

Başbakan Yıldırım?dan Rus Büyükelçi?ye suikast açıklaması

Kurtulmuş: Rus halkına başsağlığı diliyorum

Malatya'da FETÖ operasyonu: 20 polis tutuklandı

HDP Eskişehir il eşbaşkanları tutuklandı

Dışişleri Bakanlığı Ürdün?de gerçekleştirilen terör saldırısını kınadı

Halep için telefon diplomasisi

Erdoğan: Biz bu tuzağa düşmeyeceğiz

Bakan Çelik Twitter'dan uyardı

Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Zarif ile telefonda görüştü

Numan Kurtulmuş: Referanduma doğru gidiyoruz!

Bahçeli?den sağduyu çağrısı

Bakanlar Kayseride