Tarih: 28.10.2016 16:06

Kalbinizi kontrol altında tutun

Facebook Twitter Linked-in

Ülkemizde ve dünyada en çok ölüme neden olan hastalıkların başında gelen kalp rahatsızlıklarının, yalnızca ileri yaş hastalığı olmaktan çıkıp genç yaşlarda da görüldüğü belirtildi.

Göğüs ağrısı, eforla gelen tıkanma hissi ve kol uyuşması gibi belirtiler yaşanmasa bile, kalp ve damar hastalıkları riskinin günümüz koşullarında çok yüksek olduğunu ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan Saygı, ?Birinci derece yakınları arasında kalp-damar hastalıkları, kalp krizi, bypass öyküsü olan bireyler, tüm sporları rahatlıkla yapabilirler. Ancak bu kişiler düzenli olarak kardiyolog kontrolünde olmalıdır. Ailesinde aniden ölüm öyküsü olan kişilerde durum daha farklı. Kişinin annesi, babası veya yakın akrabaları genç yaşta ani ölümler yaşadıysa konuya daha detaylı bakılmalı. Çünkü bu ölümlerin yüzde 90?ından fazlası kalp kökenlidir. Ailesinde bu tarz ölümler olan bireyler efor gerektiren, yarışmalı, ağır sporlar yapmak istiyorsa kesinlikle efor testi, eko ve kardiyografik incelemeden geçmelidir. Bu kişiler özellikli hasta grubunu ifade eder. Bu tür ani ölümlerin genetik geçişli olduğu söylenebilir? diye konuştu.

?Bel çevresine dikkat? 

Kalp rahatsızlıkların hastaları risklere göre sınıflandırdıklarını kaydeden Doç. Dr. Serkan Saygı, ?Anjiyo, stent, bypass gibi tedavi amaçlı işlemler, yaşanan sorunların ardından uygulanıyor. Bu nedenle faydaları kısıtlı. Amacımız, bu yöntemlere gerek kalmadan sağlığı düzeltmektir. Burada sihirli bir formüle gerek yok. Bel çevresinin genişlememesi lazım. Genel olarak erkeklerde bel çevresi 102 kadınlarda 90 santimetrenin altında olması gerekiyor. Ayrıca haftada 4-5 gün tempolu yürüyüş öneriyoruz. Bunların yanında sigaradan kesinlikle uzak durulmalı? dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —