Tarih: 28.10.2016 13:06

Gençler de diyabet riski altında

Facebook Twitter Linked-in

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Son, modern yaşamla birlikte her geçen gün artan obezite ve hareketsizliğin diyabete yol açtığını bildirirken, erişkin diyabetinin artık 20?li yaşlardan itibaren ortaya çıkmaya başladığını belirtti.

Ülkemizde de obezitenin artışı ile paralel olarak diyabetli hasta sayısı hızla artış gösteriyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Son, susuzluk, halsizlik, sık idrara çıkma gibi belirtilerle kendini gösteren diyabetin son zamanlardaki tehlikesine dikkat çekerek, ?En önemli sorunlardan birisi, erişkin diyabeti olarak adlandırılan Tip2 diyabetin artık 20?li yaşlardan itibaren ortaya çıkması ve bu durumdan bireylerin farkında olmaması? ifadelerini kullandı.

Aşırı sıvı tüketen ve sık idrara çıkanların diyabet açısından değerlendirilmesi gerekiyor 

Kalıtımsal ve çevresel etkenlerin birleşimi ile oluşan ve kan şekeri seviyesinin yükselmesi ile sonuçlanan diyabetin, özellikle son 20 yıl içerisinde ciddi oranlarda artış gösterdiğini aktaran Dr. Osman Son, 1985 yılında dünyada diyabetli hasta sayısının yaklaşık 30 milyonken bu sayının 2013 yılında 382 milyona ulaştığını ifade etti.

Son, ?Bu artışın önüne geçilemezse 2035 yılında 592 milyon diyabetli olacağı tahmin ediliyor. Diyabet, insülin hormonunun eksikliği veya işlev bozukluğu sonucu ortaya çıkan, kan şekeri yüksekliğinin yanı sıra birçok metabolik soruna da sebep olan bir sağlık sorunu. Susama, aşırı sıvı tüketimi, sık idrara çıkma, görme bozukluğu, uyku isteği, aşırı halsizlik, kilo kaybı gibi şikayeti olan kişilerin diyabet açısından değerlendirilmek üzere mutlaka doktora başvurması gerekiyor. Bunun yanı sıra, ailesinde diyabeti olan ve aşırı kilo sorunu yaşayan kişilerin de diyabet açısından değerlendirilmesi gerekiyor? dedi.

Başka sağlık sorunlarına da yol açıyor

Küresel sağlık harcamalarının yüzde 12?sinin diyabet hastalığı ve bunun oluşturduğu komplikasyonlara harcandığı bilgisini paylaşan İç Hastalıkları Uzmanı Son, diyabete bağlı sağlık sorunlarının hem maliyetinin çok yüksek hemde sonuçlarının üzücü olduğunu söyledi. Erişkinlerde görme, el ve ayak kayıplarının en önemli sebebini diyabete bağlayan Dr. Osman Son, Diyabete bağlı sorunlarla baş edebilmenin yolu; erken tanı, düzenli kontrol ve tedaviden geçiyor. Diyabetin yaşam boyu süren kronik bir sağlık sorunu olarak düşünülmesi gerekiyor. Erken tanı konulmadığında diyabete bağlı göz, böbrek, kalp ve damar ile ilgili problemler başlamış olup, tanı sonrası tedavi edilse bile bazı problemlerin geri dönüşü olmayabiliyor. Bu sebeple erken tanı çok önemli. Diyabetin erken tanısı için risk grubunda bulunanların dikkatli olmaları ve sık sık kontrollerini yaptırmaları gerekiyor. Diyabet tanısı konulan kişilerin ise 3 aylık düzenli kontrolden geçmeleri öneriliyor diye bildirdi.

Diyabet başlangıcındaki bireylerin de aynı diyabetli kişiler gibi takip edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Dr. Osman Son, bu bireylerin beslenme ve egzersizden oluşan yaşam şekli değişikliği ile kilo verebileceklerini, uzun süre ilaç kullanmadan kan şekerlerini kontrol altında tutabileceklerini dile getirdi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —