İsefam İslam Ekonomi ve Finansında Öncü Olacak

İsefam İslam Ekonomi ve Finansında Öncü Olacak

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) bünyesinde kurulan Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSEFAM), öncü çalışmalarla Türkiye`nin bu alanda ilerlemesine katkı sunacak.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) bünyesinde kurulan Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSEFAM), öncü çalışmalarla Türkiye`nin bu alanda ilerlemesine katkı sunacak.

Türkiye`de İslam ekonomi ve finansı alanında üniversite düzeyinde kurulan ilk araştırma merkezi olan ve yapımını Albaraka Türk ile Kuveyt Türk katılım bankalarının üstlendiği İSEFAM`ın açılışı yarın gerçekleştirilecek.

İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, merkezin tanıtım toplantısında, Türkiye`de İslam ekonomisi ve finansı alanının öncülerinden merhum Sabahattin Zaim`in adını taşıyan üniversitenin, yüklendiği misyona uygun olarak Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezini kurduğunu söyledi.

Türkiye`nin, bölgenin ve dünyanın büyük bir dönüşüm yaşadığı bir dönemde açılan İSEFAM`ın İslami ekonomi ve finans konularında önemli araştırmalara imza atacağını belirten Bulut, yurt içi ve yurt dışında bu alanda çalışan hocaları bir araya getirdikleri merkezde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim verileceğini dile getirdi.

İslami finans merkezi olmanın, tarihi birikimi ve coğrafi konumuyla en çok İstanbul`a yakışacağını ifade eden Bulut, Türkiye`nin istikbalinde İSEFAM`ın kritik bir rol oynayacağını kaydetti.

Bulut, şu an 2 trilyon dolar civarında bulunan küresel İslami finans büyüklüğünün gelecek 5 yılda 3,5 trilyon dolara ulaşacağı dikkate alındığında Türkiye`nin ve İstanbul`un bundan pay alması noktasında bu merkezin özellikle eğitim ve araştırma alanında yapacağı çalışmaların katkısı olacağını söyledi.

İSEFAM`ın araştırma altyapısıyla Türkiye`nin yanı sıra bölge ülkelerine ve dünyaya alanında yol gösterici olacağını aktaran Bulut, Burası inşallah küresel kapitalizme ve İslam dünyasının ekonomik sorunlarının çözümüne alternatif üretecek İstanbul merkezli yeni bir paradigmanın inşa edildiği bir merkez olacak. dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın her üniversitenin belli bir alanda uzmanlaşması yönünde tavsiyesi olduğunu aktaran Bulut, Biz orta ve uzun vadede İZÜ`nün İslam ekonomi ve finansı konusunda öncü bir üniversite olmasını istiyoruz. Dünyanın dört bir tarafından araştırmacılar bizi bulacak. Şimdiden başvurular başladı. diye konuştu.

Bulut, İslam ekonomi ve finansının bütün mirasının esasen İstanbul`daki arşiv ve kütüphanelerde bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

İSEFAM bünyesinde Osmanlı Para Vakıfları projesini yürütüyoruz. Osmanlı`nın özel sektörün finansmanıyla ilgili uygulama ve tecrübe birikimini bugüne aktarmak istiyoruz. Para vakıfları mirasından yeni enstrümanlar çıkarıp öncelikle katılım bankalarımızın hizmetine sunacağız. Örneğin Ziraat Katılım`la müzaraa yani ziraat ortaklığı modelleri ile Türk tarımına ne tür katkılar yapılabileceğini araştıracağız. Diğer bankalarımızla ilgili de alanlarına göre spesifik projeler var. Bunları tek tek çalışacağız.

Mehmet Bulut, toplam 15 milyon liraya mal olan İSEFAM`ın inşasını Albaraka Türk ve Kuveyt Türk`ün 6`şar milyon lira ile desteklediğinin bilgisini verdi.

Türkiye ekolünü oluşturmalıyız

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, sektörün eğitim ve insan kaynağı konusunda ciddi sıkıntılar bulunduğunu, bu konuda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve üniversiteler ile iş birlikleri olduğunu söyledi.

İZÜ ile yaptıkları çalışmaların bunların başında geldiğini aktaran Akyüz, Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezinin kapsamlı bir programla hayata geçirildiğini, sektörün bu merkezde yetişen insan kaynağının ve gerçekleştirilen araştırmaların katkısıyla daha iyi noktalara ulaşacağını dile getirdi.

Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Temel Hazıroğlu ise İslam ekonomisinin özgünlüğünün altını çizen Sabahattin Zaim`in adını taşıyan bir üniversitede bu alana has bir araştırma merkezi kurulmasının heyecan verici olduğunu ifade etti.

Dünyada faizsiz bankacılık alanında Malezya, İngiltere ve Körfez ülkeleri olmak üzere üç ekol bulunduğuna değinen Hazıroğlu, Faizsiz bankacılık literatüründe Türkiye ekolü kavramının da üretilmesi lazım. İSEFAM`ın Türkiye ekolü oluşturma yolunda önümüzü açacağını düşünüyorum. diye konuştu.

Türkiye`nin gelecekte hem Ortadoğu`da hem de dünyada kendi ekonomi ve bankacılık anlayışı ile var olması gerektiğini vurgulayan Hazıroğlu, üniversitelerin ve bu tür araştırma merkezlerinin bu işe katkı sunmalarını önemli bulduğunu kaydetti.

Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz da İSEFAM projesine destek vermeyi bir sosyal sorumluluk görevi olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

Katılım bankalarının teorik anlamda İslami finansı bilen bu tür merkezler tarafından desteklenmesinin önemine işaret eden Yılmaz, Türkiye`de bu alanda teorik ve akademik tarafta gözlenen eksikliğin giderilmesi noktasında İSEFAM`ın ciddi katkısı olacağını söyledi.

Yılmaz, Benzer merkezler başka üniversitelerde de kurulabilirse Türkiye daha yaygın ve çeşitlendirilmiş bir İslami finans bilgi birikimine ulaşır. dedi.



Sektörün ilk yeşil etiketli kablo ürünü 'E Path' tanıtıldı

Bakan Bolat: Ekonomide sürekli büyüyoruz

Navlun endeksindeki düşüş sürecek mi? Arz-talep dengeleri yeniden şekilleniyor

En az 50 kilogram tekno atık toplayan çalışanlarını ödüllendirdi

İçtur, Antalya’nın vergi rekortmenleri arasında yer aldı

Hindi eti üretimi 8 ayda yüzde 17,1 arttı

Rektör Yusuf Leblebici: “Birlikte yaratmaya ve geliştirmeye devam edeceğiz”

Ağustos'ta süt ve süt ürünlerimi arttı

Bakan Şimşek: 3 bin 400 büyük şirketi izaha davet ettik

Ticaret ve perakende satış hacmi artışta

Yurt dışında tatile rağbet artıyor

Enerji sektörünün “dinamik” girişimcileri ödüllendirildi

Bakan Bolat'tan 'Ödemeler Dengesi' değerlendirmesi

Toplam ciromuz arttı

Türk şirketleri Üsküp'e yöneliyor