Kordon Kanı Sağlık İçin Hazine Kadar Önem Taşıyor

Kordon Kanı Sağlık İçin Hazine Kadar Önem Taşıyor

Dr. Filiz Çayan tüm hastalıkların kalıcı tedavisinin mümkün olacağını ve organ yaşlanmasının engelleneceğini belirtirken, kordon kanının tüm hastalıklar için bir umut olduğunu söyledi.

Kordon kanı sağlığımız için bir hazine. Günümüzde kordon konu 80`den fazla hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Özellikle kan hastalıkları, anemiler ve kanser gibi hastalıklarda kullanılan kordon kanını çöpe atmayın.

Prof. Dr. Filiz Çayan, doğum sırasında ortaya çıkan kordon kanının alınıp, saklanması gerektiğini belirterek, Kordon kanı günümüzde 80`dan fazla hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Bunlardan en bilineni kan hastalıkları, anemiler ve kanserlerdir. Yakın zamanda tüm hastalıkların kalıcı tedavisi ve organ yaşlanmasının engellenmesi mümkün olacak gibi görünüyor. Kordon kanı, tüm hastalıklara umut niteliğini taşıyor dedi.

BASİT VE TEHLİKESİZ BİR İŞLEM

Kordon kanıyla ilgili muhabirine açıklamalarda bulunan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Filiz Çayan, doğumdan sonra bebeğin kordonu ile plasenta arasında kalan kana kordon kanı dendiğini söyledi. Bu kanın özelliğinin bebeğin damarlarında dolaşan kandan farklı ve kök hücrelerinin zengin olması olduğunu vurgulayan Çayan, Kök hücreler vücuttaki tüm organları onarabilme özelliğine sahip ana joker hücrelerdir. Normal veya sezaryen doğum olması fark etmez. Bebeğin göbek bağı kesilip anneden ayrıldıktan sonra geride kalan göbek bağından alınır. Doğum sürecini ve bebeği etkilemez, basit ve tehlikesiz bir işlemdir, anne veya bebeğe zararı yoktur. Özel kordon kanı bankalarında çok soğuk eksi 190 derece tanklarda sonsuza kadar saklanabilirler. Artık ülkemizde de bankalar sayesinde bu kan saklanabiliyor. Hatta kan ile birlikte bebeğin göbek kordonu da saklandığında başarı oldukça yüksek diye konuştu.