Tarih: 23.10.2016 16:43

Sağlık Müzesine Unesco Dopingi

Facebook Twitter Linked-in

EDİRNE () ? Edirne`de bulunan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesinin UNESCO Dünya Mirası Geçici Liste`sine girmesiyle, müzenin yurt dışından gelen ziyaretçi sayısında önemli bir artış meydana geldi.

Osmanlı dönemi tıp eğitimi ve tedavi yöntemlerinin anlatıldığı II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesinin ziyaretçi sayısı artıyor. Müzenin, UNESCO Dünya Mirası Geçici Liste`sine alınmasının ardından UNESCO eserlerini yakından takip eden Japon, Koreli ve İspanyol turistlerin müzeyi ziyaretinde artış gözlendi.


Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, UNESCO etiketinin müzenin ziyaretçi sayısına olumlu yansıdığını söyledi.


Külliyenin, Trakya Üniversitesi bünyesine geçtikten sonra ihya edildiğini hatırlatan Tabakoğlu, Bu külliye Trakya Üniversitesi`ne geçtikten sonra yavaş yavaş restore edilerek günümüzdeki haline kavuştu. 1488`de kurulduğu haliyle burasını canlandırdık. dedi.


Müzenin tıp bilimine ışık tuttuğunu aktaran Tabakoğlu, şunları kaydetti:

1488 yılında Avrupa`da insanların içine kötü ruh girdi diye yakıldığı tarihte biz su sesiyle müzikle hastalarımızı tedavi ediyor ve iyileştiriyorduk. Biz medeniyetimizin önünde saygıyla eğiliyoruz. Müzenin UNECSO listesine girmesi tanınırlığımızı ve bilinirliğimizi arttırdı. Yurt içi ve yurt dışı önemli bir artış sağladık bu bizi çok mutlu ediyor. Tabi Sağlık Müzesinin yanında Selimiye, Kırkpınar, Uzunköprü ve Ebru sanatının da UNESCO listesinde olması Edirne için çok önemli. Bu bizi çok mutlu ediyor.


Avrupa Konseyi`nce 2004`te Avrupa Müze Ödülüne layık görülen Sağlık Müzesi, eylül ayında ise UNESCO Dünya Mirası Geçici Liste`sine girmişti.


1488 yılında Sultan II Bayezid tarafından yaptırılan Külliye, ruh hastalarına yönelik hizmet verirken hastalar, dönemin tıp bilgi ve ilaçlarının yanı sıra su sesi, musiki, güzel kokular ve çeşitli meşguliyetlerle tedavi ediliyordu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —