Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Kötü niyetli dost bildiğimiz yapılar, FETÖ, PKK, DAEŞ gibi maşaları kullanarak ülkemiz üzerindeki terör saldırısının yanı sıra ekonomik saldırıya da geçtiler. dedi.
Metin, Ekonomi Bakanlığı tarafından Bolu`da düzenlenen İhracat Destekleri Seminerinde yaptığı konuşmada, Bakanlığımızın görev alanı içerisinde yatırım ve teşvik uygulamaları da var. Yabancı sermaye yatırımları bakanlığımız sorumluluğunda ve ürün güvenliği dediğimiz alan da bakanlığımızın sorumluluğunda. Bu anlamda reel sektörün tamamını ve bütün dinamiklerini kapsayan bir sorumluluk alanımız var. Dolayısıyla bütün Türkiye`nin dış ticaret politikasını belirleyen bakanlık ekonomi bakanlığı. diye konuştu.
Türkiye`nin 15 Temmuz`da çok büyük bir badire atlattığını anlatan Metin, 15 Temmuz`da çok büyük bir terör saldırısı ile karşı karşıya kaldık. Bu büyük terör saldırısına karşı da milletimiz demokrasisine, hukuk üstünlüğüne inanarak, hukukun üstünlüğünü ve demokrasisini tesis etmek anlamında Türkiye`de var olan demokratik ve hukuk düzenini korumak anlamında meydanlara indi. ifadesini kullandı.
Metin, yaşanan terör saldırısının ardından Türkiye`nin sanki hiç böyle bir terör saldırısı ile karşı karşıya kalmamış gibi bütün dünya ne olduğunu anlayamadan ekonominin içinde yer alan bütün dinamiklerinin çalıştığını ifade ederek, Kötü niyetli dost bildiğimiz yapılar, FETÖ, PKK, DAEŞ gibi maşaları kullanarak ülkemiz üzerindeki terör saldırısının yanı sıra ekonomik saldırıya da geçtiler. şeklinde konuştu.
Kötü niyetli yapıların dünyadaki değerlendirme kuruluşları vasıtasıyla Türkiye üzerindeki ekonomik terör saldırısını da gerçekleştirmek istediğini dile getiren Metin, şunları kaydetti:
Ama bunda da başarılı olamadılar. Çünkü o değerlendirme kuruluşlarının beyanlarının, ifadelerinin hiçbiri zaten gerçeği yansıtmıyordu. Düşünün Moody`s bir hafta önce diyor ki, `Türkiye 15 Temmuz saldırısının terör eyleminin etkilerinden kurtulmuştur.` 1 hafta sonra kalkıyor, `Türkiye`de yatırım yapılamaz seviyesinde` diye kendince değerlendirmede bulunuyor. Senin haddine mi Türkiye`nin ne konuda, hangi konuda neyi başarıp başaramadığı.
Türkiye`nin 27 çeyrektir büyüyen bir ülke olduğunu ve büyüme performansının ortalama yüzde 4 seviyesinde olduğunu kaydeden Metin, Bugün AB üye ülkelerinin ortalaması yüzde 2, gelişmiş dünya ülkelerinin de ortalaması yüzde 2, bizimki yüzde 4. Diyorsun ki, `Türkiye yatırımda sıkıntılı hale geldi.` Sana rakamlarla cevap verelim yine. Bakınız 2002 yılına kadar Türkiye`ye gelen doğrudan sermaye miktarı 15 milyar dolar. 2002`den bu yana 14 yılda gösterdiğimiz performansa bakın bu ülkenin siyasi istikrarının ne fayda getirdiğini sizlere ifade ediyorum, 14 yılda Türkiye`ye gelen doğrudan yabancı sermaye miktarı, yani direk yatırım 170 milyar dolar. şeklinde konuştu.
Metin, Moody`s`in açıklamasından sonra dünyanın en büyük firmalarında birisi olan General Elektronik`in, güç transformatörleri fabrikasını ve akıllı laboratuvarını Türkiye`de açtığını anımsatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Orayı açtık. Orada General Elektriğin dünya CEO`su vardı. Dedim ki, `Burada bir sürü yatırımcı var, misafir var. Siz bu yatırımı 300 milyon dolarlık yatırımı Moody`s`e sorup ta mı yaptın? ya da başka bir değerlendirme kuruluşuna sorarak mı yaptın?` O da, `Türkiye, General Elektriğin Amerika dışındaki tek üretim merkezi.` dedi. `Biz bunlara göre yatırım yapmayız. Biz piyasa gerçeklerine göre bakarız. Bunların söyledikleri geçici şeylerdir. Biz daha uzun vadeli bakarız uzun vadeli karar veririz.` dedi. Türkiye`nin demokratik ve hukuk sisteminin sağlamlığını herkes görüyor. Onun için yatırımını yapıyor ve yapmaya da devam ediyor. Bu ülke emin adımlarla geleceğe doğru yürüyor ve yürümeye de devam edecek. Bunu da 15 Temmuz`da bütün dünya gördü.
Yapılan konuşmaların ardından, Bolu Valisi Aydın Baruş, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Prof. Dr. Hayri Coşkun ve Bolu`da faaliyet gösteren firmaların temsilcilerinden oluşan katılımcılara, Ekonomi Bakanlığı yetkilileri tarafından Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme Programı Teşvik ve Destekleri ile Pazara Giriş ve Markalaşma Destekleri hakkında bilgi verildi.