Engeller kalktı, hafız sayısı arttı

Engeller kalktı, hafız sayısı arttı

28 Şubat sürecinde kurslardan mezun olup hafızlık belgesi alanların sayısının yılda 2 binlere kadar düştü ancak engellerin kaldırılmasıyla bu sayı hızla arttı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş, 28 Şubat sürecinde kurslardan mezun olup hafızlık belgesi alanların sayısının yılda 2 binlere kadar düştüğünü ancak engellerin kaldırılmasıyla bu sayının hızla arttığını söyledi. 

 Kur`an-ı Kerim`i baştan sona ezberleyen hafızların, İslamiyet`in ilk döneminden itibaren çok önemli bir vazifeyi yerine getirdiğini belirtti.

İslam devletlerinin ve Müslümanların da hafızlık eğitimine her zaman büyük önem verdiğini ve bu vazifenin devam ettirilmesi için tarih boyunca özel kurumlar oluşturulduğunu ifade eden Erbaş, Osmanlı`da da, ondan sonra da hafızlık eğitimi Allah`a şükür bu topraklarda devam etti. Bazı dönemlerde çeşitli sıkıntılar ve zorluklar yaşansa da hafızlarımız kutsal kitabımızı ezberleyip, gelecek kuşaklara aktarmaya devam ettiler. dedi.

Erbaş, özellikle 28 Şubat sürecinde bu konuda ciddi sıkıntı çekildiğini vurgulayarak, şunları anlattı:

2000`li yılların başından 2010`a kadar hafız ve Kur`an kursu sayısı çok azalmıştı. Bir kısmı zaten kapatılmıştı. Hatta bazıları okullara dönüştürülmüştü. Kur`an kurslarının önünde çok ciddi bir engel vardı. Beşinci sınıfı bitirmeyenlerin yaz kurslarına, sekizinci sınıfı bitirmeyenlerin de yatılı Kur`an kurslarına gitmesini yasaktı. Bu engel kaldırıldıktan sonra kursların önü açıldı. Biz de her türlüğü desteği vererek, kurslara eğildik ve hızlı şekilde kurslarımızın ve mezunlarımızın sayısı arttı.

Hafız sayısı son dönemde 3 kat arttı

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş, son dönemde de olumlu gelişmelerin devam ettiğini söyledi.

Şu anda bin 350 kadar yatılı Kur`an kursu olduğunu aktaran Erbaş, şöyle devam etti:

Bu kurslarda eğitim gören 60 bin kadar da talebemiz var. Daha önce, özellikle 28 Şubat sürecinde kurslarımızdan mezun olup, hafızlık belgesi alanların sayısı yılda 2 binlere kadar düşmüştü. Ancak engellerin kaldırılmasıyla bu sayı hızla yukarı çıktı. Çıkmaya da devam ediyor.

Geçen yıl 6 bin 500 civarında hafız mezun oldu. Bu yıl bu rakam daha artacaktır. Şu anda, Diyanet İşleri Başkanlığınca 1975`ten itibaren kayıtları tutulan hafızların sayısı 127 bine ulaştı. Bunlar belgesi olanlar. Bir de hafızlığı bitirmiş ancak sınavı geçip, belgesini alamayanlar da var. Onları buna dahil etmiyoruz.

Erbaş, söz konusu kurslarda 65 ülkeden bin 500 civarı yabancı öğrencinin de eğitim aldığını ve bunların bir kısmının hafızlık da yaptığını dile getirdi.

Yatılı kursların dışında başlattıkları, İhtiyaç Odaklı Kur`an Kursları Öğretim Programının da başarıyla devam ettiğini belirten Erbaş, Her gün her yaştan insan kurslarımıza geliyor. Bu kurslarda yaklaşık 1 milyon talebemiz var ve çoğu kadınlardan oluşuyor. Anne kursa gelince çocuğunu bırakabileceği yer olamayabildiği için kursların içine okul öncesi 4-6 yaş sınıfları açtık. Bu kurslarda da 53 bin civarında talebeye ulaştık. ifadelerini kullandı.