Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Ekonomi Konferansı`nda konuşan Eş Başkan Fırat Anlı, 1850`li yıllarda ekonomik gelişmişlik sıralamasında üçüncü olan Diyarbakır`ın bugün 67. sıraya gerilediğine dikkat çekerek, bu durumu değiştirmenin mümkün olduğunu söyledi.
Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası`nın (DTSO) düzenlediği Amed Ekonomi Konferansı Burhan Karadeniz Cep Sineması`nda yapıldı. Konferansa, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, DTSO Başkan Yardımcısı Metin Aslan, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) ve kadın ekonomi kooperatiflerinin üyeleri katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, geri bırakılma ve ötekileştirmenin en önemli ayağının ekonomi olduğuna dikkat çekerek, 80-90 yıldır `bölge sırtımızda yüktür, sizi kendi halinize bıraksak açlıktan ölürsünüz` algısı ciddi bir şekilde oturmuştur. Bu coğrafya asalak bir coğrafyaymış gibi lanse edilmiştir. Bazı verileri paylaşmak istiyorum. Diyarbakır yüzyıllardır ülkede öncülük yapmış bir şehirdir. Ekonomik gelişmişlik ve sanayi anlamında 1850`li yıllarda ülkede üçüncü şehirdir dedi.
Farklı kimliklerle ekonomik ve ticaret hayatını sürdüren Diyarbakır`ın zamanla düşüşe geçtiğini ve 1970`lerde 40`ıncı sıraya gerilediğini ifade eden Anlı, tek parti döneminde kentin 60`ıncı sıraya ve son 20 yılda ise 67`inci sıraya gerilediğini hatırlattı. Büyükşehir Belediyesi`nin ekonomiye verdiği öneme ve Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı`nın yürüttüğü çalışmalara dikkat çeken Anlı, Büyükşehir Belediyesi olarak köylerimizde hem altyapı hem de ekonomik altyapıları oluşturduk. Bir kısmını bitirdik, diğer kısmını da bitireceğiz. Bismil Ambar`da 236 dönümlük bir alanı insanlarımızın hizmetine açtık. Silvan yolu üzerinde Dicle Nehri kenarında 300 dönümlük alanı Sur`dan göç eden ailelerimize sunduk. Kendi insanımızın kendi yaşamını sürdürmeleri için imkanlar sunmalıyız. Kulp ve Lice ilçesinde yoğun çalışmalar yürüttük. Menengiç ağaçları aşıları yapıldı, toplam 14 bin ağaç aşılandı. Alışverişimizi yaparken, mümkün mertebede yerelden yaparsak, ciddi bir ekonomik hareketlilik göstermiş oluruz. Artık hepimizin bir karar vermesi gerekiyor. ya bu yarım yamalak hayatımızı sürdüreceğiz ya da kendi kaderimizi, gücümüzü, başkasına da model olabilecek şekilde kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla, hiç kimseyi ötekileştirmeden bu şehri ve bu coğrafyayı inşa edeceğiz. Bu kent yüzlerce yıllık mirasa sahiptir, bunu başarabilecek güçtedir diye konuştu. - DİYARBAKIR