Irak toprakları içinde bulunan PKK`nın saldırıları dolayısıyla meşru müdafaa hakkı çerçevesinde sınır ötesi çok sayıda operasyona imza atan Türkiye, Irak`ta bulunan diğer ülkeler ABD ve İran`a göre, DAEŞ teröründen en çok etkilenen ülke. Bu doğrultuda Ankara, uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanıyor.
1 TEK BİR ULUSLARARASI KOALİSYON VAR VE TÜRKİYE BUNA TARAF
DAEŞ`e karşı oluşturulan tek bir uluslararası koalisyon var ve Türkiye de buna taraf ülke. ABD`li Yarbay Dorrin`in açıklamalarının aksine, koalisyon ülkelerinin Irak`ı kapsayan özel bir DAEŞ`e karşı mücadele çalışması yok. Uzmanlar, ?Eğer Irak`a sorulması gerekiyorsa, biz de şunu sorarız: Suriye`ye girerken Esed`e mi sordular?? diyor.
2 BMGK`NIN ÇAĞRISI ÜZERİNE TERÖRE KARŞI KOALİSYON`DAYIZ
Türkiye, BMGK`nin 2015`teki çağrısı üzerine DAEŞ`e karşı uluslararası koalisyona katıldı. Söz konusu çağrı sadece Suriye değil DAEŞ`e karşı Irak çevresinde yürütülecek mücadeleyi de kapsıyordu. Türkiye, koalisyona üye olduğu gibi, başta İncirlik Üssü olmak üzere topraklarını da üye ülkelerin kullanımına açtı.
3 BMGK, TÜRKİYE`Yİ `DAEŞ`TEN ETKİLENEN ÜLKE` OLARAK TANIMLIYOR
Türkiye, halen DAEŞ`e karşı mücadele yürüten ülkeler arasında uluslararası kamuoyunda `DAEŞ saldırılarına maruz kalmış ülke` olarak meşru müdafaa kapsamında öne çıkıyor. BMGK`nın bu konudaki kararı, Türkiye`nin bölgedeki askeri varlığını uluslararası arenada haklı göstermekte yeterli bir unsur olarak görülüyor.
4 ANKARA VE LOZAN ANTLAŞMALARI MÜDAHALE HAKKI VERİYOR
Başta Lozan ve Türkiye-Irak sınırlarının çizildiği 1926 Ankara Anlaşması olmak üzere tüm uluslararası anlaşmalar, Musul ve Kerkük topraklarında `ilhak, istiklal veya herhangi bir idare şekli hakkında kabul edilen ve edilecek olan bütün kararlar konusunda Türkiye`ye söz hakkı` tanıyor.
5 TÜRKİYE, IRAK BAŞBAKANI İBADİ`NİN MEKTUPLU DAVETİYLE ORADA
?Türkiye işgalci?, ?Türk askeri Başika`da illegal bulunuyor? söylemlerinin aksine Türkiye, oraya Irak Başbakanı İbadi`nin mektuplu daveti üzerine gitti. Bu durum, o günlerde bütün dünyaya tescil edilmiş durumda. Dolayısıyla Türkiye`nin davetsiz gittiği söylemi yanlış ve Türk askerinin bölgedeki varlığı meşru.
6 TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI MUTLAKA ORADA OLUNMALI
Türkiye, teröre karşı Irak`ın bütünlüğü için bölgede bulunuyor. Yine Türkiye, sınır ötesinden tehdit eden DAEŞ kadar PKK terör örgütüne karşı da meşru müdafaa hakkını kullanıyor. Uzmanlar, Türkiye`nin Musul operasyonunda yeralmasının, Fırat Kalkanı Harekatı`nı başlatması kadar meşru bir hak olarak görülmesi gerektiğine işaret ediyor.