Tarih: 05.10.2016 11:22

Gözünüz kaşınıyorsa hafife almayın!

Facebook Twitter Linked-in

Arpacık veya hordeolum, göz kapağında gelişen ve göz kapağının şişmesine neden olan küçük, hassas bir yumrudur. Ağrı yapabilir ve görünüşü hiç hoş değildir ama genellikle ciddi bir durum değildir ve evde etkin şekilde tedavi edilebilir.

Eğer evde uyguladığınız merhem veya sıcak kompres gibi yöntemler yardımcı olmazsa, tıbbi yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer arpacıkla birlikte görüşünüzde değişiklik meydana geldiyse veya yakın zamanda yüzünüzde veya gözünüzde bir travma yaşadıysanız, hemen doktorunuza başvurun veya en yakın acil servise gidin.

Arpacıkların Saptanması

1) Göz kapağınızda hassas, kırmızı bir yumru olup olmadığına bakın. Göz kapağında oluşan sivilcelere benzeyen arpacık, cilt yüzeyinde yaşayan bakterilerin (genellikle Staphylococcus ya da kısaca ?Stafilokok? bakterileri) göz içinde veya etrafında enfeksiyona neden olması ile oluşur. Arpacığı genellikle göz kapağındaki içi iltihap dolu hassas, kırmızı yumru şeklindeki görünümünden ayırt edebilirsiniz.

? Arpacık göz kapağının içinde gelişir ve dış ya da iç arpacık olarak iki türü bulunur. Dış arpacıklar Zeis veya Moll bezlerinde meydana gelir ve dışarı doğru büyür. İç arpacıklar ?meibomian? bezinde meydana gelir ve içeri doğru büyüme eğilimindedir. İç arpacık sadece enfekte olmuş bir göz kapağı kistidir.

2) Arpacığın neye benzediğini öğrenin. Arpacık, gözün yakınında yumru şeklinde görülen göz kapağı kistleriyle karıştırılabilir. Arpacığın ve göz kapağı kistinin tedavisi aynıdır. Bu nedene birbirinden ayırt edememiş olmanız sorun yaratmaz.

? Arpacık veya hordeolum bakteriyel enfeksiyon nedeniyle oluşur. Bu kırmızı yumrular genellikle sivilce gibi içi iltihapla dolu olur. Arpacık göz kapağında ağrı ve şişlik yapar.

? Göz kapağı kisti, göz kapağının yakınındaki küçük yağ bezelerinde (meibomian bezleri) gelişen bir kist ya da içi sıvı dolu bir kesedir. Büyük çoğunlukla göz kapağının iç tarafında oluşur. Arpacıkların aksine, ağrı yapmaz.

? Göz kapağında meydana gelen bir iltihap olan Blefaritin, enfeksiyon, alerji ve tedavi edilmemiş göz kapağı kisti gibi pek çok nedeni olabilir. Göz kapaklarınızın kenarları kızarır ve şişer, kaşınabilir, kabuklanma görülebilir veya göz kapaklarınızı açmakta zorlanabilirsiniz.

3) Şişlik olup olmadığına bakın. Arpacık geliştikçe genellikle göz kapağınız şişer. Bazı durumlarda, şişlik göz kapağınızın tamamen kapanmasına neden olabilir. Şişlik genellikle üç gün kadar devam eder, ardından bazen kendi kendine patlar ve boşalır. Zaman zaman enflamasyon gözün çevresindeki alanlara yayılır. Bu durumda doktora görünmelisiniz.

4) Diğer belirtilerin fakında olun. Şişmiş göz kapağı gözü tahriş edebilir bu da ağrı ve sulanmaya neden olur. Gözleriniz ışığa karşı da daha hassaslaşabilir. Şişlik göz kırparken rahatsızlık verebilir.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —