Muharrem ayı orucu kaç ve hangi gün tutulur?

Muharrem ayı orucu kaç ve hangi gün tutulur?

2016 Muharrem ayı orucu nasıl tutulur? Müslümanların en özel aylarından biri olan Muharrem ayında oruç tutarken nasıl niyet edilir? İşte Muharrem ayı orucu ile ilgili akıllara takılan tüm bilgiler

2 Ekim itibariyle Hicri yılbaşı yani muharrem ayına eriştik. Peki Müslümanların en özel aylarından biri olan Muharrem ayında nasıl ibadet edilmeli? En merak edilen konu ise Muharrem ayı orucudur. Peki Muharrem ayı orucu kaç gün tutulur? Muharrem ayı orucunda nasıl niyet edilir? İşte Muharrem ayında yapılacak ibadetler ve edilecek dualar

MUHARREM AYI ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Muharrem ayında oruç tutmak bu ayın daha iyi yaşanması adına çok önemlidir. Bu ayda tutulan orucun fazileti Peygamberimiz tarafından öğretilmiştir.

Hz. Muhammed (SAV), Muharrem ayının dokuz, on ve on birinci günleri oruç tutmayı ashabına tavsiye etmişti.

Ramazan orucundan sonra, tutulan oruçların en faziletlisi Allah`a izafet ile şereflendirilen Muharrem ayındaki oruçtur.  Diğer hadislerde, Muharrem ayının onuncu gününe rastlayan ve pek çok önemli olayın cereyan ettiği Aşûra günü`nde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir

Her kim Zilhicce ayının son gününde ve Muharrem ayının ilk gününde oruç tutarsa o kimse, geçmiş seneyi oruçla tamamlamış ve gelecek seneye oruçla başlamış olur. Allâh-u Te`âlâ tutmuş olduğu bu orucu, elli senelik günahına keffaret kılar (tutmuş olduğu bu oruç sebebi ile elli senelik günahı bağışlanır.)

Muharrem ayının İlk günü, 9. , 10. ve 11. günü, Aşure günü oruç tutmak faziletlidir. Ancak bugünler dışında da oruç tutulabilir.

MUHARREM AYINDA PERŞEMBE, CUMA VE CUMARTESİ GÜNLERİ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ

Hazreti İbn-i Abbas (Radıyallâhu Anhüma)`dan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şöyle buyurmaktadır:

Her kim, herhangi bir haram ay içinde Perşembe, Cuma ve Cumartesi günü olmak üzere üç günü (peşpeşe) oruçlu geçirirse, kendisine (bu oruç karşılığında) iki sene, (diğer bir rivayette) yedi yüz sene (diğer bir rivayette de) dokuz yüz sene (nafile ibadet) sevabı verilir.

(Taberani, el-Evsat:1810, 2/468; Deylemi, Müsnedül Firdevs: 5696, 4/66; Abdülkadir-i Geylani, el-Gunye: 1/325, Suyuti, ed-Dürrül Mensur: 4/185; İmam-ı Gazali, İhyau Ulumi`d Din: 1/281; Ali el Mütteki, Kenzul Ummal: 24173, 8/561; Heysemi, Mecmaüz Zevaid:3/191) Hazreti Enes (Radıyallâhu Anh)`dan rivayet edilmiştir: Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz buyurdu ki:

Her kim Muharrem ayında Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri olmak üzere üç günü (peş peşe) oruçlu olarak geçirirse, o kimseye dokuz yüz sene (nafile) ibadet etmiş sevabı yazılır. (Safuri, Nüzhetül Mecalis: 1/156)

İLİŞKİLİ HABERLER