Almanya Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel`in İran ziyareti, gezi öncesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin tamamen normalleşmesinin İran`ın İsrail`i tanımasına bağlı olduğuna dair yaptığı açıklamaların gölgesinde başladı.
İran`daki bazı muhafazakar medya organlarının eleştirilerine hedef olan Gabriel, başkent Tahran`da İran Ticaret Odası`ndaki İran-Almanya Ekonomik İşbirliği konulu toplantısında yaptığı konuşmada, Ekonomik işbirliğini geliştirerek, iki ülke arasındaki karmaşık konulara çözüm yolu bulabiliriz. ifadelerini kullandı.
Ülkesi ve İran`da dinin rolünün farklı olduğunu dile getiren Gabriel, iki ülkenin İsrail, Filistin ve Suriye konusunda da farklı görüşlere sahip olduğunu söyledi.
Gabriel, İran bankaları ilişkilerin geliştirilmesi için çözüm yolları bulmalı, ABD de nükleer müzakerelerde varılan anlaşma gereği sorumluluklarını yerine getirmelidir. şeklinde konuştu.
Ziyaret öncesi Gabriel`in ilişkilerin geliştirilmesiyle ilgili ön şart belirtmesi, Almanya`nın ekonomik alanda İran`dan daha fazla imtiyaz edinme amacı güttüğü şeklinde değerlendiriliyor.
Alman Bakan Gabriel`in iki gün sürecek ziyaretine, aralarında Siemens ve Volkswagen gibi ülkenin önde gelen yatırımcı ve ticari şirketlerin de bulunduğu 160 firma yöneticisi eşlik ediyor.
İran Ekonomi Bakanı Ali Tayyibniya ve konuk bakanın katılacağı bugünkü törende iki ülke merkez bankası arasında mutabakat zaptı imzalanacak.
Ticaret hacmi
İran`ın resmi haber ajansı İRNA`ya göre, Almanya-İran Ticaret Odası Başkanı Rene Harun geçen hafta yaptığı açıklamada, 2015 yılında 2 milyar 500 bin avro olan iki ülke ticaret hacminin 2017`de iki katına çıkması ve yakın gelecekte bu rakamın 10 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.
Yine aynı haber ajansının verdiği bilgiye göre, son 5 aylık değerlendirmede, Almanya, İran`ın ithalat yaptığı ilk beş ülke sıralamasında 938 milyon dolarla 5`inci sırada yer alıyor.