Giyimden aksesuara, otellerden muhafazakar yaşam koçluğuna ve restoranlara kadar birçok ürün ve hizmetin sunulacağı 10. Zeruj Muhafazakar Yaşam Festivali, Feshane Uluslararası Kongre ve Fuar Alanı`nda başladı.
Festivalin ortaklarından Ferit Burhan, muhabirinin sorularını yanıtlayarak, festival hakkında bilgiler verdi.
Muhafazakar yaşam adına hayattaki bütün ögeleri kapsayan bir festival düzenlediklerini dile getiren Burhan, giyimden aksesuara, muhafazakar otellerden restoranlara kadar her şeyin festival kapsamında yer aldığını söyledi.
Burhan, alışveriş merkezlerinin doluluğu ve spesifik alanlara ayrılmaması nedeniyle iyi hizmet veremediğini aktararak, Buraya en büyük markalar gelsin istedik. Bu şekilde de bu festivalin yapılmasına karar verdik. Sosyal medya bu tasarımcı ve girişimcilerin bir araya gelmesinde çok büyü bir etken. Sosyal medyanın en büyük fenomenleri burada. Hepsi bir arada sosyal medyanın gücünü de arkalarına alarak kadının o güçlü duruşunu ortaya koydular. diye konuştu.
Türkiye`nin yakın çevresi ve özellikle Orta Doğu`da ilgi odağı olduğunu belirten Burhan, şöyle devam etti:
Türkiye, Orta Doğu`nun Paris`i, Milano`su ve New York`u. Hedefimiz de bu. Orta Doğu`nun moda başkentini İstanbul yapmak istiyoruz. Gerçekten üretici ve tüketici olarak İstanbul bu kalitede. Pazar olarak Orta Doğu`da büyük bir açık var. Burayı doldurabilecek en büyük üretici ülke Türkiye.
Festivale katılan tasarımcılardan Gönül Kolat, 10 yıldır sektörde olduğunu belirterek, lisede işe başladığını söyledi.
Kolat, tekstil bölümü mezunu olduğunu anlatarak, tasarımlarına evde başladığını ve şu an 3 butiği olduğunu kaydetti.
Yaklaşık 15-20 kişilik çalışan ekibi bulunduğunu aktaran Kolat, Birçok ünlü isme ürün veriyoruz. Bunların arasında bakan ve milletvekili eşleri var. Yurt dışına da ürün gönderiyoruz. Hatta Filistin de bunların arasında. Bizden en çok mal alan ülkelerden biri Filistin. Hollanda, Almanya`nın dışında ABD`ye ürünlerimiz gidiyor. dedi.
Kolat, sosyal medya kullanımının kendi işleri açısından çok önemli olduğunu dile getirerek, marka bilinirliği açısından sosyal medyanın önemine işaret etti.
Tasarımcıların yeni yeni sosyal medyada ürün satmaya başladığı bilgisini veren Kolat, kadın girişimcilere Asla satmadı, olmadı.` diye yılmasınlar. Yaptıkları işte bir emek varsa olur. Emek verdiyse ve farklı bir şey yaptıysa elbette bir alıcısı ve keşfedeni çıkacaktır. tavsiyelerinde bulundu.
Girişimci Meryem Merve Batu, üniversitede yanlış bir bölüm tercih ettiğini, sonrasında bu alanda faaliyet göstermek için çalışmalara başladığını anlattı.
Müşteri kitlesinin büyümesi üzerine kendi markasını oluşturduğunu aktaran Batu, Elbiseler tamamen benim üretimim. 10 kişilik ekiple çalışıyoruz. Orta Doğu`ya açılmayı düşünüyoruz. Toptan ürün satmıyoruz. dedi.
Büyük beden elbise ihtiyacıyla tasarımcı oldu
Tasarımcı Merve Dağlı ise asıl mesleğinin fotoğrafçılık olduğunu söyledi. Sosyal medyada fotoğrafları kadar kendi giyiminin de ilgi odağı olduğunu dile getiren Dağlı, şunları kaydetti:
Standart bir beden değilim. İnsanlar genç ve büyük beden elbiseye ulaşmakta zorluk çekiyorlardı. Çok fazla yorum alıyordum. Şu anda bir mağazaya girdiğinizde 36 ve 54 bedende aynı modelde ve aynı reyonda ürün bulmanız çok zor. Benim markamın özelliği hem 36 hem de 54 bedende aynı reyonda insanları giydirebiliyorum. Tamamen kendi ihtiyacımdan yola çıktım. Daha önceleri kendi elbiselerimi terziyle çalışarak yaptırıyordum. İnsanların gerçekten buna ihtiyacı vardı.
Tasarımcı Esma Altun muhafazakar bir ailenin mensubu olduğunu anlatarak, Giyim konusunda bayağı sıkıntı yaşıyordum. Kendim az da olsa tasarımlar yapıyordum. Sonrasında normal giyim üretimine başladım. dedi.
Festivalde 120 marka ve yaklaşık 110 kadın girişimci faaliyet gösterecek.
Sosyal medya hesaplarından satışa başlayarak şimdi ihracat seviyesine yükselmiş başarılı kadın girişimcilerin de yer alacağı festival, Türkiye`de ilk kez düzenleniyor. Festivalde moda tasarımlarını satışa çıkaracak olan Safiye Ekiz, festival gelirini 15 Temmuz şehit yakınlarına bağışlayacak.
Festival, 2 Ekim`e kadar ziyaret edilebilecek.