Yusuf Tuvi Retrospektifi - Vizörden Bir Yaşam Serüveni

Yusuf Tuvi Retrospektifi - Vizörden Bir Yaşam Serüveni

`1974 yılında fotoğrafa başladığımda efsanevi fotoğrafçı Robert Capa`nın; `Fotoğrafların yeterince iyi değilse yeterince yakınlaşmamışsın demektir.

1974 yılında fotoğrafa başladığımda efsanevi fotoğrafçı Robert Capa`nın; `Fotoğrafların yeterince iyi değilse yeterince yakınlaşmamışsın demektir.` sözünü kendime kılavuz edinmiştim. Bu söz; vizörden dünyaya bakarken bana hep yaşama, özellikle de insana yakın durmak için cesaret verdi. ? Yusuf TUVİ

Türkiye`den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden çektiği fotoğraflarla sergilerde ve kitaplarda yer almış; ulusal ve uluslararası alanda ödüller kazanmış olan İzmirli fotoğraf sanatçısı Yusuf Tuvi`nin ilk retrospektifi 30 Eylül`de açılıyor. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi`nin dört farklı galerisinde gezilebilecek olan retrospektifte; Tuvi`nin fotoğrafa başladığı yıllardan bugüne, hayatının farklı dönemlerinden çalışmaları yer alacak.

Gençliğimde fotoğraf çekerken hissettiğim duygu yoğunluğu bir nebze azalmadı. Yıllar boyunca fotoğraf üzerine yaptığım farklı denemelere ve biriktirdiğim deneyimlere rağmen hala fotoğraf çekerken heyecanlanıyorum. Bu sergi, hem beni hayata bağlayan fotoğrafa hem de yaşam serüvenimin farklı evrelerine dair bir retrospektiftir. ? Yusuf TUVİ

30 Eylül Cuma akşamı saat 18.30`da açılışı yapılacak olan sergi, 24 Ekim`e kadar ziyaret edilebilecek.

İNSANA DAİR...

Fotoğrafa başladığım yıllarda kendime kılavuz edindiğim; Fotoğrafların yeterince iyi değilse yeterince yakınlaşmamışsın demektir. sözüne çok şey borçluyum. Efsanevi fotoğrafçı Robert Capa`nın bu sözü; vizörden bakarken bana hep yakınlaşmak, özellikle de insana yakın durmak için cesaret verdi. Fotoğraf bir anlıktı ve benim merak ettiğim, insanın yaşam dinamiğinin içerdiği onca şeyin tek bir fotoğrafa nasıl sığabileceğiydi. Belki de fotoğraf, insanın o anına dair sadece bir ipucu olmaktan öteye gidemiyordu. İnsanın bir yüz ifadesinde; o anda bulunduğu coğrafyada; etrafını çevreleyen renk, neşe, karmaşa, hüzün ve çelişkide uçsuz bucaksız dünyasını bir ölçüde anlatabilmenin ancak fotoğrafla mümkün olduğunun zamanla farkına vardım.

Kendi yaşamımın her evresinde insan, insanlığın halleri, insanın yaşam serüveni beni büyülediğinden; kişiliğime en uygun tema olarak insanı seçtim. Anadolu`yu ve dünyayı dolaştım. Farklı coğrafyalarda farklı hayatlara zaman zaman ancak bir deklanşör hızıyla girip çıkabiliyordum belki ama fotoğrafın bu tüketmeye meyilli yanını değiştirmeye, insanı fotoğraf yoluyla anlatmadan önce anlamaya çalıştım. Kuşkusuz insan her zaman davetkar ve doğal olmuyor anı dondurarak her şeyi anlatabilme kudretine sahip olduğuna inanan fotoğrafçıya karşı. O zaman sadece orada olmayı tercih ettim. Orada olup yakınlaşmaya, yakınlaşıp anlamaya ve empati kurmaya, farklı nedenlerle başka yaşamlara giren herkesin olduğu kadar ama özellikle fotoğrafçının ihtiyacı olduğuna inandım. İnsanı öğrenmeye çabalamak ve hikayesine kulak vermek, sanırım fotoğraf serüvenimin ayrılmaz bir disiplini oldu hep. O anları yaşarken ve o anlara doğru objektifimi yönelttiğimde yaşamın nedenleri, niçinleri üzerine hep düşündüm. Bir bakıma insanın üzerinden kendimi, yaşamı, varoluşu sorguladım. Çektiğim her portrede biraz da kendi portremi çekiyorum belki de; kendi yaşamıma dair bir kayıt, bir belge tutuyorum. Başka hayatları anlamaya çalışırken kendime dair bilmediklerime de ulaşmaya çalışıyorum.

Otuz beş yıl geçmiş. Gençliğimde fotoğraf çekerken hissettiğim duygu yoğunluğu bir nebze azalmadı. Fotoğraflarımın oluşmasında etkili olan çalışmalarıma; geçen yılların çoğalttığı deneyimlerime, birikimlerime rağmen hala fotoğraf çekerken heyecanlanıyorum. Bu retrospektif, hem beni hayata bağlayan fotoğrafa hem de farklı dönemlerde anlarını benimle paylaşan ve her zaman yeterince yakın durmaktan büyük haz duyduğum insana dair bir sergidir.

YUSUF TUVİ

 

                        Fas - 1989                                               Mombasa, Kenya - 1988

 

                  Eğirdir Gölü - 1986                               İshak Paşa Sarayı, Doğu Beyazıt - 1987

                 Kapadokya - 1987

Yer: Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi / Giriş ve Üst Kat Galeriler

Açılış: 18.30

Gezilebilecek Saatler: 09.00 ? 18.00 (Hafta içi ve cumartesi günleri)

Pazar günleri kapalıdır.

Giriş ücretsizdir.

İrtibat: SSM Halkla İlişkiler 0 232 293 38 18 - 19 - 20

Etkinlik.io