Trump`tan skandal Kudüs sözü!

Trump`tan skandal Kudüs sözü!

Cumhuriyetçi Parti`nin başkan adayı Trump, seçilirse ABD`nin Tel Aviv`deki büyükelçiliğini Kudüs`e taşıyacağını söyledi.

Türkiye`de yer alan habere göre ABD`de Cumhuriyetçi Parti`nin başkan adayı Donald Trump, başkan seçilirse Kudüs`ü İsrail`in başkenti olarak tanıyacağını bildirdi. Trump`ın seçim kampanyası merkezinden yapılan açıklamada, Cumhuriyetçi Parti adayının, dün Manhattan`daki Trump Tower`da bulunan konutunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştüğü belirtildi. Toplantıda İran ile nükleer anlaşma, DAEŞ`e karşı mücadele, ABD`nin İsrail`e askeri desteği ve diğer güvenlik konularının gündeme geldiği belirtildi.

FİLİSTİNLİLER NEFRETTEN VAZGEÇECEK

Trump ile Netanyahu`nun İsrail halkının komşularıyla adil ve sürekli barış istediği konusunda hemfikir olduğuna işaret edilen açıklamada, `bölgede barışın ancak Filistinlilerin nefret ve şiddetten vazgeçerek İsrail`i bir Yahudi devleti olarak kabul etmesiyle sağlanabileceği` ileri sürüldü.

BÜYÜKELÇİLİĞİ KUDÜS`E TAŞIYACAK

Trump`ın, başkan seçilirse İsrail`in başkenti Tel Aviv`deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs`e taşıma sözünü de verdiği aktarılan açıklamada, Trump, Kudüs`ün Yahudi halkının 3 bin yıllık ebedi başkenti olduğunu benimsiyor. ABD, Trump yönetiminde Kongre`nin uzun süre önce verdiği Kudüs`ü İsrail`in bölünmemiş başkenti olarak tanıma kararını kabul edecek. ifadeleri kullanıldı.

ABD büyükelçiliklerinin yeriyle ilgili karar yetkisi, 1995`de çıkarılan yasayla ABD başkanlarına bırakılmıştı. Kongre, aynı yıl ABD Büyükelçiliğinin Kudüs`e taşınmasıyla ilgili bir yasayı kabul etmişti.

Önceki başkanlar Bill Clinton ve George W. Bush yasayı yürürlüğe koymamış, ABD Başkanı Barack Obama da 2011`de güvenlik gerekçesiyle Tel Aviv`deki büyükelçiliği Kudüs`e nakletmeyeceği konusunda ABD Kongresi`ni bilgilendirmişti.