Beü Yayınevi Zonguldak`ta Mesleki ve Teknik Eğitim Kitabını Yayınladı

Beü Yayınevi Zonguldak`ta Mesleki ve Teknik Eğitim Kitabını Yayınladı

Bülent Ecevit Üniversitesi Yayınevi ?Zonguldak?ta Mesleki ve Teknik Eğitim (1924-1992)? kitabını 14. Yayını olarak yayınladı.

Bülent Ecevit Üniversitesi Yayınevi Zonguldak`ta Mesleki ve Teknik Eğitim (1924-1992) kitabını 14. Yayını olarak yayınladı.

Zonguldak`ta yurutulen mesleki ve teknik eğitim faaliyetlerinin serüvenine ışık tutmak amacıyla hazırlanan kitap dört bölümden oluşuyor. Zonguldak`ın tarihçesinden ve 1937 yılında kurulan Maden Tatbikat Mektebi`nden itibaren Teknik okulların tarihi serüvenlerinin anlatıldığı kitapta geçmiş yıllara ait belge ve dokümanlara da yer verildi. Zonguldak`taki teknik eğitime ışık tutacak olan kitap Kamuran Karabalık tarafından hazırlandı.

Zonguldak`ın tarihi, kulturu, dili, edebiyatı ve sosyal yönleri ile tanınmaya ve tanıtılmaya ihtiyaç duyan bir merkez durumunda olduğunu söyleyen Kamuran Karabulak, Cumhuriyetimizle yaşıt bu kentin ulkemizin mesleki eğitim macerası içerisindeki mumtaz yerini tanıtmaya çalıştığımız Zonguldak`ta Mesleki ve Teknik Eğitim (1924-1992) ismini taşıyan çalışmamızın bu duşunceden hareketle ortaya çıktığını ifade etmek gerekmektedir. Zonguldak, II. Mahmut döneminde kömurun bu havalide bulunması ve Sultan Abdulmecid döneminde çıkarılmaya başlaması ile gelişmeye başlamıştır. Kömur madeni kentin sadece gelişmesini sağlamamış Turkiye`de bazı ilklerin gerçekleşmesinde de ön ayak olmuştur. Bu gelişmelerden en önemlisi hiç şuphesiz Yuksek Maden Muhendis Mektebi`nin kurulmasıdır. 1924 yılında eğitim hayatına başlayan bu kurum, 1992 yılına kadar farklı isimlerle eğitim-öğretim faaliyetlerini yurutmeyi başarmıştır. Yuksek Lisans tezi olarak hazırladığım Zonguldak`ta Yukseköğretim (1924-1992) isimli çalışma bu eserin ana omurgasını teşkil etmektedir. Editörlerimizin ve Danışma Kurulumuzun katkılarıyla zenginleşen ve Zonguldak`ta Mesleki ve Teknik Eğitim (1924-1992) başlığıyla yayıma hazırladığımız çalışmanın Zonguldak ve ulkemizde mesleki ve teknik eğitim alanında yapılacak araştırmalara ışık tutması en buyuk dileğimizdir. Bu çalışmanın hazırlanması için bizleri teşvik eden, çalışma boyunca buyuk desteklerini görduğumuz Rektörumüz Prof. Dr. Mahmut Özer`e desteklerinden dolayı özel teşekkürümü sunuyorum dedi.

Bülent Ecevit Üniversitesi`nin Zonguldak ili ile ilgili çalışmalarının ana fikrini ve teşvik edici yönunu teşkil eden ahdevefa duygusunun böylesi bir eserle neticelenmesini kent ve universite için çok önemli bir gelişme olarak değerlendirdiklerini belirten BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer şunları söyledi: Üniversiteler, urettikleri bilimsel bilgi dolayısıyla evrensellik iddiası sahibidirler. Yeteneği ve birikimi ölçusunde herkes bilim yapabilir ya da bilimsel eğitim alabilir. Üniversite tarihlerini önemli kılan husus, universitelerin başarısında veya başarısızlığında etkili olan faktörleri görmemize izin vermesidir. Hırçın Karadeniz sahilinde ve zor bir coğrafyada yer alan Zonguldak`ın karaelması kömur, kömure dayalı madencilik ve rızkı için Anadolu`nun her köşesinden gelen mutevazı insanlar ve acıları anlaşılmadan, Zonguldak`ta genel anlamda yukseköğretimin özelde ise mesleki ve teknik eğitimin seyri anlaşılamaz. Dahası, 1924`te savaştan henuz çıkmış bir milletin tamamen milli kaynaklarla açtığı Yuksek Maden Muhendis Mektebinden başlayarak çeşitli kesintilerle birlikte yaklaşık 70 yıllık mesleki ve teknik eğitim tarihine dikkat kesilmeden bugunu yorumlayabilmek mumkun değildir. Bugun artık dunyanın dört bir tarafından öğrenci barındıran, muhendislik, tıp, eğitim ve sanat gibi alanlarda Turkiye`de hatırı sayılır bir universitenin nasıl ortaya çıktığının anlaşılması, Zonguldak`ta yukseköğretimin temeli olarak değerlendirebileceğimiz bu tarihsel sureci anlamakla mumkun olabilecektir. Zonguldak`ta Mesleki ve Teknik Eğitim (1924-1992) isimli eser, hem bu gelişmede rol oynayan insanlara vefa açısından bir gereklilik hem de zor şartlara rağmen doğru ve pozitif adımlarla gelişmenin sağlanabileceğini göstermesi açısından oldukça önemlidir.

Rektör Özer: Üniversite olarak Zonguldak ile ilgili çok sayıda bilimsel araştırma yaptık ve kitap yayınladık

Üniversite olarak Zonguldak ile ilgili pek çok bilimsel ve akademik çalışma yaptıklarını ifade eden Rektör Özer: Üniversitemiz tarafından son dönemde pek çok değişik açılardan ve disiplinlerden, farklı bir kesitine projeksiyon tuttuğumuz Zonguldak`ı, ulkemizin mesleki ve teknik eğitim tarihi içerisindeki yeriyle ele alan, böylelikle şehrin geçmişine ve kendi tarihine ışık tutan bir çalışmayı yayımlamaktan buyuk bir mutluluk duymaktayız. Bu çalışmadan önce Zonguldak ile ilgili çok sayıda kitabı Bülent Ecevit Üniversitesi olarak yayınladık. Bunlardan bazıları şunlardır : Zonguldak İlinde Göçün Sosyo-Ekonomik Nedenleri ve Alınabilecek Tedbirler, Zonguldak İl Merkezinde İntihar Davranışının Yaygınlığı Sosyodemografik Klinik ve Ailesel Risk Etkenleri, Zonguldak Kozlu`da Kömür Madenciliği İşletmecilik ve Çalışma Hayatı, Zonguldak`taki Mülteciler: Yaşam Deneyimleri Sorunlar ve Öneriler, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Etkileşimi: Üniversite`nin Şehre Etkileri ve Şehrin Üniversite Algısı, Madencilik Sektörünün Zonguldak İlindeki Yeri ve Önemi, Osmanlıdan Günümüze Belgelerle Zonguldak. Önümüzdeki aylarda Zonguldak`ta Basın Tarihini ve Zonguldak`tan Almanya`ya Göç Hikayelerini yayınlamayı planlıyoruz. Çalışmalar son aşamasına gelmek üzere. Yine Devrek`teki aşçılık programı öğretim elemanlarımız Zonguldak ve yöresine ait yemeklerin tanıtıldığı bir derleme kitap hazırlamaya başladılar. Zonguldak`ı konu edinen çalışmaların, universitemiz yayınevi tarafından yayımlanarak şehir-universite iş birliğine dair eserler vucuda getirmesi tarifsiz bir kıvanç duygusu oluşturmaktadır. Bu duşuncelerle yazar Kamuran Karabalık`ı bu eserinden dolayı kutluyor ve başarılı çalışmalarının devamını diliyorum dedi. - ZONGULDAK



17 binden fazla çocuk “Enerji Okuryazarlığı” eğitimi aldı

LGS’de şampiyon Yenişehir’den

Okula yeni başlayacakların kayıtları adrese dayalı yapıldı

Türk Kızılay'ın 'ilk yardım eğitimi'ne uluslararası tescil

Koç Üniversitesi 30. dönem mezunlarını verdi

İBB’den LGS tercih döneminde ücretsiz danışmanlık

Ortaöğretime geçiş tercih ve yerleştirme kılavuzu yayımlandı

LGS sonuçları açıklandı, tercihler başladı

MEB'den LGS tercih süreci için ebeveynlere yönelik kılavuz

2024-YÖKDİL/2 başvuruları başladı

Öğretmenler yaz dönemi mesleki çalışmada

ÖSYM, 2024-YKS ile güncelleme işlemlerini başlattı

Bakan Tekin, 'Dayanıklı Sınıflar Hareketi' eğitim kursunda

Balkan Üniversiteler Birliği’nin yeni başkanı Karadağ

'Yeşil Geleceğim, Ailem ve Ben' resim yarışması sonuçlandı