Tarih: 25.09.2016 11:44

Isı yalıtımı yaptırın: Faturalarınız yüzde 60 düşsün

Facebook Twitter Linked-in

Makine Mühendisi Güngör Kaya, ülke genelindeki enerji tüketiminin büyük çoğunluğunun binaların ısıtması ve soğutmasında ortaya çıktığına dikkat çekti. Kaya, ?Binalarda yapılacak basit yalıtım ile hem gereksiz enerji tüketimi ortadan kalkar hem de gerçekleştirilecek enerji tasarrufu sayesinde kabarık faturaların önüne geçilerek, önemli bir bütçe tasarrufu sağlanır? dedi.

?18 binden fazla konut ısı yalıtımsız?
Yaptığı açıklamasında ülke genelinde 25 milyon civarında konut olduğuna dikkat çeken Makine Mühendisi Güngör Kaya, bu rakamın sadece dörtte birinde ısı yalıtımının bulunduğunu söyledi. Beş yıldır binalardaki ısı yalıtımı üzerinde araştırmalar yürüttüğünü ifade eden Kaya, ?Maalesef ülkemizde ısı yalıtımı konusunda tam hassasiyet oluşmadı. Özellikle son 5 yılda, bu konuda gerekli adımlar atılmış olsaydı ve binalarda normlarına uygun ısıya duyarlı yalıtım yapılsaydı eğer şuanda ülkemiz enerji tüketiminde de, enerji harcamasında da büyük bir tasarruf sağlanmış olurdu. Ne yazık ki, bu hususta gerekli adımlar atılmadığından büyük bir yük ülkemizin ve vatandaşlarımızın omzunda kaldı? diye konuştu.

?Isı yalıtımı göz ardı edilmemeli?
Isı yalıtımının yasal bir zorunluluk olduğu gibi vatandaşın bütçesi açısından önemli bir konu olduğuna vurgu yapan Kaya, açıklamasına söyle devam etti: ?Yıllardır ısrarla söylüyoruz, ülkemizde ısı yalıtımı bilincinin oluşması şart diye. Çünkü ülkemizdeki binaları analiz ettiğimizde, bu binaların %80`i yalıtımsız durumdadır. Yalıtımsız dış duvarlara, pencerelere, kapılara, çatılara ve zemine sahip olan bu binalar enerjide bu kadar büyük kayıplar yaşamamıza sebep oluyor. Oysa bu binaların yalıtımı, zamanında standartlara göre yapılmış olsaydı enerjide % 50 ila % 60 oranlarında tasarruf sağlamış olacaktık. Bu rakamlar önemli rakamlardır. Isı yalıtımını göz ardı etmezsek ve gerekli tedbirlerimizi alırsak hem cebimiz, hem ülke ekonomisi hem de çevremiz bu durumdan büyük kazanç sağlar? 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —