İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, Kilis`te, 18 bini Suriyeli olmak üzere 50 bin öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.
İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, Kilis`teki eğitim durumu ile ilgili basın toplantısı yaptı.
Alagöz, yaptığı açıklamada, 11 ana, 88 ilk 37 ortaokul ve 14 lise 1 halk eğitimi ve 1 mesleki eğitim merkezimiz bir bilim sanat merkezi olmak üzere toplamda Kilis`teki, devlet okul sayısı 155 olduğunu iki de özel okul bulunduğunu ifade ederek, Bu okullarımızda öğrenci sayımız, 31 bin 545`dir. Yaklaşık olarak 18 bin tane de Suriyeli misafirlerimiz bulunmaktadır. Toplamda öğrenci sayısı 50 bin civarındadır. Bin 745 öğretmenimizle eğitim vermekteyiz. Kilis özelinde konuşmamız gerekirse Kilis hakikaten ülkemizin en zor noktasında bulunan bir sınır ilidir. Eğitim öğretim alanında da 2015-2016 eğitim öğretim döneminde öğrendiğim kadarıyla kayıp bir eğitim öğretim yılı olarak geçmiştir dedi.
Yaklaşık 3 ay önce Kilis`te göreve başladığını ifade eden Alagöz, Bu süre zarfında inceleme imkanı buldum. Kilis daha önceleri eğitim ve öğretimde ciddi başarılar ile dolu isminden söz ettiren bir ilimiz, inşallah bu sene aynı sendromu yaşamayız. Devletimizin alacağı tedbirlerle geçen seneki acı tecrübeleri yaşamayız. Yine Kilis eğitim öğretim alanında inşallah hak ettiği yere 2016-2017 kavuşacaktır diye ekibimizle gece gündüz çalışıyoruz. Okullarımızda bir öğretmen eksiği mevcuttur. Ancak bu Kilis`e özgü bir durum değildir. Türkiye genelinde bir durum vardır. Önümüzdeki ay içerisinde 21 bin öğretmen ataması yapılacak. Valimiz, milletvekillerimiz, Milli Eğitim Bakanlığı nezihinde girişimlerde bulunarak, Kilis`e bu atamalar döneminde pozitif bir ayrımcılık yapılması için girişimlerde bulundular şeklinde konuştu.
Kilis`in eğitim açısından alt yapı sorunu olduğunu düşünmediğini ifade eden Alagöz, İncelediğimizde Kilis Türkiye standartlarının üzerindedir. Türkiye ortalamasında derslik sayısında düşen öğrenci sayısı 34-35`dir. Kilis`te ise 35-30 arasındadır. Bu rakamlar reel bir rakamdır, hayali değildir, istatistiklere göre böyledir. Suriyeli öğrenciler bizim kardeşlerimizdir. Bir alamda vatandaşlarımız veya vatandaşımız olmak üzere içimizde barınan insanlardır ve gerçektir. Ben inanıyorum ki çok kısa sürede biz bu konuda deneyimli olan ülkeyiz, bir anlamda söylüyorum, bunların hepsinin bu okula giden çocuklarımızın özellikle ilkokul ve ana sınıfı, ana okulu çağındaki çocuklarımızın büyük ihtimal ile Şubat ve Mart ayı içerisinde hepsinin kitaptan öğrendiği Türkçe`yle Türkçeyi konuştuğuna şahit olacağına ben inanıyorum. Ama bunun için ne yapacağız hepimiz taşın altına elimizi koyacağız., fedakarlık yapacağız, bunlarında sisteme katılmasını sağlayacağız. Bunların kötü düşünceli kötü emelli kesimlerin hizmetine değildi, gerçekten yaşadığı ülkenin örfünü adetini geleneğini, göreneğini, yaşam kültürünü bilen insanlar olarak, yetişmelerine bir eğitimci olarak, katkı sunmak zorundayız ifadelerini kullandı.
Karma eğitimle Suriyeli ve Türk çocukların aynı sınıfta eğitim görmesi ile ilgili olarak vatandaşlardan gelen eleştiriler olduğunu ifade eden basın mensuplarının sorusu üzerine Alagöz, Çok düşük düzeyde olabilir, bunlar bizim bir geçiş dönemimiz, bu yıl ilk defa böyle bir uygulamaya geçiyoruz. Şüphesiz her başlangıçta her yeni bir işte böyle arızalar çıkabilir. Onlarda telefi edilmeyecek şeyler değildir. İnşallah, kısa sürede onları da telefi edeceğiz. Bu eğitimi gerçekleştirmek zorundayız. Ben inanarak söylüyorum, bu eğitimi biz gerçekleştirmek zorundayız. Bir gerçek var, biz bu gerçekle yüzleşiyoruz. Devletimiz böyle bir karar almış, bu kararın herkes tarafından desteklenmesini, katkı sağlanmasını istiyorum şeklinde konuştu.
Karma eğitimle ilgili kaç Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğü sorusu üzerine Alagöz, Bizim eğitim sistemimize dahil değil, yani Türk eğitim sistemine dahil olan öğrenciler değil, biz bunları ne TÜİK üzerinden alabiliyoruz, ne de bizim elektronik ortamda, kayıt sistemi üzerinden alabiliyoruz. Alamadığımız içinde ya biz bunları alan taramasıyla ya muhtarlarımızın aracılığıyla adres tespiti yoluyla sisteme entegre etmek, sisteme kazandırmak için çalışıyoruz diye konuştu. - KİLİS