Her üç reçeteden birinde antibiyotik yazılı

Her üç reçeteden birinde antibiyotik yazılı

Türkiye'de her 3 reçeteden birinde antibiyotik yazıldığı, güneydeki illerin antibiyotik kullanımında ilk sırada yer aldığı belirtildi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, antibiyotiklerin doğru kullanımının tedavi başarısında çok önemli yer tuttuğunu söyledi.

2015 yılı verilerine göre hekimlerin yazdığı reçetelerin yaklaşık üçte birinde antibiyotik bulunduğunu bildiren Gürsöz, antibiyotik kullanım sıklığında bölgesel farklılıkların olduğunu vurguladı. 

Aynı yıla ait verilerin analizinde güney illerimizin antibiyotik içeren reçete oranına göre ilk sıralarda yer aldığı tespit edilmiştir. Bu illerimizde yaklaşık iki reçeteden birinde antibiyotik bulunmaktadır. Bu veriler detaylı bir şekilde incelendiğinde antibiyotiklerin sıklıkla virüslerin etken olduğu üst solunum enfeksiyonlarıyla ilişkili tanılarda reçetelendikleri saptanmıştır.

2015 yılı verilerine göre, antibiyotiklere bir milyar 21 milyon 998 bin lira harcanmıştır. Veriler arasında kıyaslanabilirliğin sağlandığı bir metodoloji kullanılarak yapılan bir başka analize göre ise Türkiye, 2011 yılında 42,28 birim (DID) ile 42 Avrupa ülkesi arasında birinci sırada yer almıştır.

Hekimlerin reçeteleme verileri değerlendiriliyor

Sık görülen, akılcı olmayan ilaç kullanımı örneklerinden birinin uygunsuz antibiyotik kullanımı olduğuna işaret eden Gürsöz, Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Ulusal Eylem Planı 2014-2017nin hazırlanarak uygulamaya konduğunu anımsattı.

Gürsöz, ulusal düzeyde hazırlanan eylem planının 20 stratejik hedef ve toplamda 99 faaliyetten oluştuğunu belirterek, bu kapsamda tanıtım, eğitim, izleme ve değerlendirme, ayrıca idari düzenleme ve planlama faaliyetlerinin yürütüldüğünü bildirdi.

Akılcı ilaç kullanımı kapsamında bilgi paylaşımının sağlanabilmesi ve farkındalığın artırılması için AİK Kampanyası hazırlandığını ifade eden Gürsöz, anaokulu ve ilköğretim programları, yaşlı bakımevleri, ceza infaz kurumları, silahlı kuvvetler dahil herkesi kapsayacak şekilde ilaç okur yazarlığını artırma çalışmaları yapıldığını aktardı. Gürsöz, Ayrıca, sağlık mesleği eğitimlerinde ve mezuniyet sonrasında AİK eğitimleri ile davranış değişikliği oluşturulması hedeflenmektedir. İllerde hekim, eczacı ve diğer sağlık çalışanlarına yönelik eğitimler ve toplantılar düzenlenmektedir. diye konuştu.

Gürsöz, şunları kaydetti:

Akılcı ilaç kullanımı ile ilgili mevcut durum analizlerinin yapılması ve hekimlerin reçeteleme davranışlarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve kendilerine geri bildirim verilmesi amacıyla `Reçete Bilgi Sistemi` geliştirilmiş olup, yaygınlaştırma çalışmaları yürütülmektedir ve düzenli olarak hekimlerin reçeteleme verileri değerlendirilmektedir. Antibiyotiklerin reçetesiz satışının engellenmesi için gerekli iş ve işlemler yapılmış olup konunun denetimlerle kontrol altına alınması sağlanmaktadır.



Havuz ve deniz keyfine gölge düşmesin!

Çocukların gözlerini güneşten koruyun

Sıcak hava kalp krizi sebebi

Omuriliğine yerleştirilen pil sayesinde sağlığına kavuştu

Dr. Ocakçı: Kan vermek can vermektir

Erkeklerde yeni moda gıdı estetği

‘Rezil olacağım’ düşüncesi sosyal anksiyeteyi tetikliyor!

Yaz aylarında ishalden korunmanın yolları

Erken diye düşünmeyin, 3 yaşında kontrol şart…

Diz kireçlenmesi yaşıyorsanız...

Dikkat! Güneş çarpması vakaları arttı!

Soğuk algınlığından klima zatürresine dikkat!

‘Tatil Dönüşü Sendromu’ birkaç hafta bile sürüyor!

Sıcak çarpması aşırı kilolu ve zayıfları daha çok etkiliyor

Vitamin eksikliği el titremesine neden olmaz! El titremesinin nedenleri...