MÜSİAD Gaziantep Başkanı Mehmet Çelenk ülke ekonomisinde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Çelenk, Merkez Bankası ve Fed`in açıkladığı faiz kararları için piyasalarda meydana gelen pozitif havanın korunacağını belirtti ve bunların ekonomi adına memnuniyet verici gelişmeler olduğunu söyledi.
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Banka beklentiler dahilinde marjinal fonlama faizini 25 baz puan indirdi ve yüzde 8.25`e çekti. Banka politika faizini ise yüzde 7.25`te sabit bıraktı. Çelenk konuya ilişkin Ağustos ayına ilişkin tüketici fiyatlarının aylık ve yıllık bazda gerilemesi, T.C. Merkez Bankası`nın geçtiğimiz 6 ay süresince kararlılıkla sürdürdüğü faiz indirimi politikasını Eylül ayında da devam ettirmesi gerektiğinin sinyalini zaten vermişti. Bu bağlamda Merkez`in parasal sadeleşme yönünde attığı adımları Eylül 2016 döneminde de sürdürmesi Türkiye ekonomisi adına oldukça memnuniyet verici bir gelişme olmuştur.
Merkez Bankası`nın aldığı bu kararla birlikte iç piyasanın ivme kazanacağını ve böylece FED`in faiz artırımını ileri bir tarihe ertelemesiyle piyasalarda meydana gelen pozitif havanın korunacağını düşünüyoruz dedi.
Kurdaki olumlu görünümün sürmesini bekliyoruz
Çelenk, FED`in dünkü faiz kararı öncesinde 2,97 seviyesinde bulunan Dolar/TL kurunun FED kararı sonrasında 2,94`e kadar gerilediğini gördük. FED`in faiz artırımına gitmesi beklenen Aralık ayına kadar, kurdaki bu olumlu görünümün sürmesini bekliyoruz.
Bununla birlikte, geçtiğimiz aylarda da dile getirdiğimiz gibi, Merkez`in faiz indirimleri, bankaların fonlama masrafını düşürerek mevcut faiz oranlarına yatırımcı lehine ivedi bir şekilde yansımalıdır.
Hatırlanacağı üzere yılın ikinci çeyreğine yönelik büyüme rakamlarında özel sektör yatırımlarının yüzde 1,6 azaldığını görmüştük. Bu dönemde özel sektörün makine-teçhizat yatırımlarının yüzde 5,3 azalması toplam özel sektör yatırımlarının azalmasındaki en önemli rolü oynamıştı.
Bu bağlamda özel sektör yatırımlarına yönelik engellerin başında gelen bankalar tarafından kullandırılan kredilerin yüksek maliyetleri, yatırım iştahını artıracak düzeyde düşmelidir şeklinde konuştu.
İç talep artışı ekonomimizi olumlu yönde etkileyecek
Çelenk, Öte yandan, Başbakan Binali Yıldırım dün Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) Toplantısı sonrası alınan kararlara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya göre, kredi kartlarında taksit sayısı azami 12 ay, tüketici kredilerinde ise azami 48`e aya çıkartıldığı belirtildi. Çelenk bunun iç tüketimi artırarak ekonomik aktiviteye olumlu tesir edeceğini belirtti ve Tüketici kredilerinde vade sınırının 36 aydan 48 aya çıkarılması da iç talepteki canlanmayı destekleyecektir. Böylece son birkaç çeyrektir ekonomik büyümenin lokomotofi olan iç talepteki artış, Türkiye ekonomisinin pozitif büyüme sürecine olan katkısını artıracaktır diye konuştu. - GAZİANTEP