İLHAMİ ERKILIÇ - Sağlık Bakanlığınca kamu ve özel sektör iş birliğiyle yapımı sürdürülen, tamamlandığında 265 bin metrekare kapalı alanda 850 yatak kapasitesiyle hizmet verecek Erzurum Şehir Hastanesi, Doğu Anadolu`yu sağlık merkezi haline getirecek.
Sağlık Bakanlığının projelerinden biri olan, Erzurum`da Çat Yolu üzerinde yapımına 2011 yılında başlanan şehir hastanesinin yüzde 50`si tamamlandı.
İnşaatı bittiğinde 265 bin metrekare kapalı alana ve 850 yatak kapasitesine sahip olacak 5 yıldızlı otel konforundaki şehir hastanesinin maliyeti 320 milyon lirayı bulacak.
Önümüzdeki yılın sonunda inşaatının tamamlanıp Bakanlığa teslim edilmesi, 2018`de de hizmete girmesi planlanan dev hastanenin inşaatında bin kişi adeta arı gibi çalışıyor.
Bittiğinde 5 ayrı binadan oluşacak hastanede, acil ve yoğun bakım servislerinin yanı sıra kadın doğum, çocuk, göğüs, göğüs cerrahisi ve onkoloji ile ilgili bölümler yer alacak.
-İnşaat çok hızlı şekilde ilerliyor
Erzurum İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik, muhabirine yaptığı açıklamada, yapımına 2011`de başlanan şehir hastanesi inşaatının çok hızlı şekilde ilerlediğini, yaklaşık bin kişinin çalıştığını belirtti.
Türkiye`de toplam 29 şehir hastanesi yapılmasının planlandığını aktaran Vançelik, 5 yıldızlı otel konforundaki Erzurum Şehir Hastanesinin 2018`de hizmete girmesinin hedeflendiğini kaydetti.
Vançelik, projenin şehrin en büyük sağlık yatırımı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
Şehir hastanemizde birkaç hastane peyderpey tamamlanmış olacak. Projenin tamamına baktığımızda ana girişte merkezi aciller, yoğun bakımlar, ameliyathanelerin olduğu çok fonksiyonel bir bina var. Hemen yanında Kadın Doğum Hastanesi, Çocuk Hastanesi, yine onların yanında ikizi olan bina Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Hastanesi yer alacak. Burası yine Onkoloji Hastanemiz ile toplam 850 yatak kapasiteli bir hastane olacak. Her hastane 150 yatak kapasitesinde oluşturulacak.
Şehir hastanesinin 265 bin metrekarelik kapalı alana yapıldığını belirten Vançelik, Şehir hastaneleri projesi Bakanlığımızın il merkezi ve bölge merkezi konumunda olan illerde yürüttüğü çok önemli projelerden birisi. Erzurum da civarındaki Ağrı, Kars, Bayburt, Erzincan ve Iğdır gibi illere üst düzey sağlık hizmeti vermekte. İnşallah hastane bittiği zaman bu illere çok daha etkin hizmet vermiş olacağız. dedi.
Bu ülkelerden ciddi talepler var
Vançelik, şehir hastanesinin sağlık turizmi kapsamında Nahçıvan, Azerbaycan ve İran ile Türk Cumhuriyetleri`nden hastalara da hizmet sunacağını anlatarak, Hastanemiz ile güncel olan ve bakanlığımızın önemsediği sağlık turizmi kapsamında Türki Cumhuriyetlerine çok kolayca sağlık turizmi aracılığıyla hizmet vermiş olacağız. Bu sıraladığım ülkelerle bizim ülkemizin sağlık sistemini kıyasladığımızda çok ciddi oranda farklılık olduğu için bu ülkelerden ciddi talepler var. diye konuştu.
Erzurum`da faaliyet gösteren Palandöken Devlet Hastanesi, Kadın Doğum Hastanesi ile Göğüs Hastalıkları Hastanelerinin şehir hastanesiyle birleşeceğini ifade eden Vançelik, şehir hastanesi tamamlandığında söz konusu 3 hastanenin buraya taşınacağını kaydetti.
Vançelik, şehir hastanesiyle Erzurum`un sağlık merkezi olacağını vurgulayarak, 320 milyon Türk lirası gibi devasa bir yatırımdan bahsediyoruz. Hastanemiz bittiğinde ilimiz Türk Cumhuriyetlerine üst düzey hizmet veren ve sağlık turizmiyle ülkemize döviz girdisi sağlayan konumda olacak. değerlendirmesinde bulundu.
9 şiddetindeki depreme dayanıklı
Şehir hastanesinin son teknolojiye göre yapıldığını anlatan Vançelik, Toplam 4 blokta bin 248 adet deprem izolatörü ile 25 deprem erken uyarı sistemi mevcut. Hastanemiz bu anlamda gerçekten 9 şiddetindeki depremde dahi merkezi binamızda ameliyatların kesintisiz devam edeceği şekilde teknik donanıma sahip ve depremden zarar görmeyecek şekilde inşa ediliyor. diye konuştu.