SAĞLIK

SAĞLIK Haberleri

Etin yanında bolca salata tüketin

Etin yanında bolca salata tüketin

Pişirme yöntemine dikkat Kurban etlerinin pişirme yönteminin oldukça önem taşıdığını belirten Gündüz, pişirme yöntemi olarak mümkünse haşlama, buğulama ve fırınlamanın tercih edilmesini, kızartma ile kavurmadan kaçınılması gerektiğini söyledi

Pişirme yöntemine dikkat 

Kurban etlerinin pişirme yönteminin oldukça önem taşıdığını belirten Gündüz, pişirme yöntemi olarak mümkünse haşlama, buğulama ve fırınlamanın tercih edilmesini, kızartma ile kavurmadan kaçınılması gerektiğini söyledi. Gündüz, ?Kavurma için ?Bayram sabahlarının olmazsa olmazı? diyorsanız, pişirirken içine ekstra yağ koymaktan kaçmalısınız. Bunun yanında yemeği hayvanın içyağları ve kuyruk yağı ilave etmeden sadece kendi yağıyla kısık ateşte pişirmelisiniz. Tüm et çeşitlerini pişirirken içine ekstra tereyağı, margarin veya herhangi bir sıvı yağ eklemeden, sadece kendi yağlarıyla pişirmeye özen göstermelisiniz? dedi.

Et ile bol salata yenmeli
Kırmızı et yüksek hayvansal protein ile beraber; demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile vitamin A, B1, B6, B12 içerdiğini ancak kırmızı etin C ve E vitaminlerinden yoksun olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, bu eksikliği tamamlamak amacıyla sebze ve salata tüketimine de sağlıklı beslenme adına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Gündüz, kırmızı etin doymuş yağ içeriğinden dolayı özellikle şişmanlık, kalp-damar, hipertansiyon, böbrek ve diyabet sorunu olanlar ile mide rahatsızlığı yaşayan kişilerin kurban eti tüketimine dikkat etmesi gerektiğini kaydetti.

24 saat sonra tüketilmeli
Kurban etinin sindirimi zor olan bir besin olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, dinlendirilmeden yenilen etlerdeki sertliğin hem sindirimde hem de pişirmede zor olduğunu ifade etti. Gündüz, sindirimde zorluk yaşamamak için, şişkinlik, hazımsızlık gibi mide ve bağırsak rahatsızlığı olan kişilerin kurban etlerini kesildikten 24 saat sonra tüketmelerini önerdi.

Öğle öğünü tercih edilmeli
Kurban Bayramı ile birlikte sakatat tüketiminin de arttığına dikkat çeken Gündüz, kolesterol ve kalp-damar rahatsızlığı yaşayan kişilerin sakatat tüketmemesi uyarısında bulundu. Gündüz, ?Et tüketimini öğle öğününde yaptıktan sonra akşam için zeytinyağlı sebze veya kurubaklagil yemekleri tercih etmeli, mümkünse yanında da yoğurt ve yeşil salatayı eksik etmemelisiniz? diye konuştu.

Çözülen et tekrar dondurulmamalı
Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, kurban etlerinin muhafaza edilmesi ve doğru saklama şeklinin sağlık açısından önemli olduğunu vurguladı. Kurban etlerinin tek seferde pişirmelik miktarlara bölünüp küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetleri ya da yağlı kağıtlar ile buzluklarda veya derin dondurucularda saklanması gerektiğini belirten Gündüz, pişirmek için buzluktan çıkarılan etlerin buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmesi, çözdürülen etin hemen pişirilmesi ve tekrar dondurulmaması gerektiğini sözlerine ekledi. 



Sıcak hava kalp krizi sebebi

Omuriliğine yerleştirilen pil sayesinde sağlığına kavuştu

Dr. Ocakçı: Kan vermek can vermektir

Erkeklerde yeni moda gıdı estetği

‘Rezil olacağım’ düşüncesi sosyal anksiyeteyi tetikliyor!

Yaz aylarında ishalden korunmanın yolları

Erken diye düşünmeyin, 3 yaşında kontrol şart…

Diz kireçlenmesi yaşıyorsanız...

Dikkat! Güneş çarpması vakaları arttı!

Soğuk algınlığından klima zatürresine dikkat!

‘Tatil Dönüşü Sendromu’ birkaç hafta bile sürüyor!

Sıcak çarpması aşırı kilolu ve zayıfları daha çok etkiliyor

Vitamin eksikliği el titremesine neden olmaz! El titremesinin nedenleri...

Uzmanından KKKA hastalığı uyarısı

Ağzında yemek tutan çocuklarda dişler daha kolay çürüyor