Tepebaşı Belediyesi`nin Engelliler Koordinasyon Merkezi`ne bağlı kurumlarında çalışan ve Sağlık İşleri Müdürlüğü`ne bağlı engellilerle ilgili çalışanlara, Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyeleri tarafından hizmet içi eğitimi verildi.
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Özel Eğitim Bölüm Başkanı Prof Dr. Atilla Cavkaytar, Araştırma görevlisi Mustafa Uluyol ve Araştırma görevlisi Gizem Yıldız tarafından, Tepebaşı Belediyesi Gökkuşağı Kafe, Tepebaşı Belediyesi Engelliler Gündüz Bakım evi ve Tepebaşı Belediyesi Montaj Atölyelesi ile belediyenin engellilerle ilgili eğitmenleri ve hocalarına hizmet içi eğitim verildi.
Hizmet içi eğitim ile ilgili olarak Prof. Dr. Cavkaytar Zihinsel engelli gençlerimizin bağımsız yaşama hazırlana bilmeleri için çeşitli uygulamalar yapılmakta Tepebaşı Belediyesinin yaptığı bu sosyal sorumluluk projeleri üç aşamada gerçekleşiyor. Bunlardan birincisi sosyal yaşam merkezinde çocukların günlük aktivitelere katılmaları öz bakım becerileri ve günlük yaşam becerilerinin kazandırılması aynı zamanda sanata yönelik etkinliklerin düzenlenmesi şeklinde yürüyor bunun yanı sıra yine günlük yaşamda gerekli hesaplama becerileri okuma yazma becerileri gibi konular üzerine çalışılıyor. Bunun yanı sıra yine belediyemize ait montaj atölyesinde durumu uygun olan iş yapmaya uygun olan gençler sanayiden gelen bir takım araç gereçleri montajlarını yapmakta ve bunları yine getirilen yerlere yöneltmekte buda mesleğe hazırlık becerileri kapsamında ele alınıyor. Dolayısıyla buradan yararlanan gençlerde mesleki beceriler kazanıp sonrasında meslek yaşamına geçişlerin sağlanması için çalışmalar yürütülüyor. Aynı zamanda sosyal etkinlikler sanat etkinlikleri gibi pek çok etkinliğe de yer veriliyor. Bu arada Tepebaşı Belediyesi Gökkuşağı Kafede verilen garsonluk ve aşçı yardımcıları çalışmaları tamamlanmış durumda buralarda da gençlere garsonluk ve aşçı yardımcılığı becerileri kazandırılmış ve çalışmaya devam etmiş bulunmaktalar. Bu çalışmamızın amacı da bu birimlerimizde eğitim ve öğretim çalışmalarına katılan ilgililere hizmet içi eğitim uygulamaları yapmak bu kapsamda da hem engelli çocukların eğitimleri konusunda bilgilendirmek. Hem de geleceğe hazırlanma konusunda onlara gerekli donanımları sağlamak amaçlanıyor. Program kapsamında görevlilere hem aileleri eğitebilecekleri bir online program sunuluyor. Bu programın nasıl uygulanabileceği ile ilgili bilgi veriliyor. Aynı zamanda bu programların uygulanması için nasıl bir yol çizileceği tartışılıyor. Bunların yanı sıra birimlerimizde ortaya çıkan sorunlar bu sorunların çözüm yolları ve ileriye dönük yapacağımız çalışmaların planlanmasıyla ilgili bir tartışma ortamı hazırlanıyor. Bütün bu uygulamalar sonucunda bir yıllık planlama yapılarak özellikle bu birimlerimize katılan öğrencilerimizin ve ailelerinin bu birimlerden beklentileri ortaya koymak ve olumlu bir şekilde karşılamak ve sonucunda buraya devam eden gençlerin kendi ayakları üzerinde durabilen aileleriyle iletişim halinde olan ve istihdam edilmeye hazır olan bireyler haline getirilmesidir. Bu amaçla bu tür hizmet içi eğitim programlarımız zaman zaman devam edecektir. 2017 sonuna kadar online olarak sunulan aile eğitim programları ve hizmet içi eğitim programlarımız yine uzmanlara yönelik devam edecektir dedi. - ESKİŞEHİR