Yeni eğitim öğretim dönemini değerlendiren Eğitim-Bir-Sen Manisa Şube Başkanı Mesut Öner,Devlet, Anayasa`nın `İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır` hükmünü icra etmeli ve ilköğretimde okuyan öğrencilere en az 176 TL yardımda bulunmalıdır. Bunun yanı sıra, Milli Eğitim Bakanlığı, okullara bir bütçe ayırarak, öğrencilerden sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ihtiyaçlar için para alınmasının önüne geçmelidir. dedi.
Kurban Bayramının hemen ardından başlayacak olan 2016-2017 Eğitim Öğretim yılını değerlendiren Eğitim Bir Sen Manisa Şube Başkanı Mesut Öner bir öğrencinin aylık eğitim maliyetinin 176 TL`ye çıktığını söyledi. Öner, 2016-2017 öğretim dönemi, yaklaşık 18 milyon öğrenci için 19 Eylül`de başlayacak. Veliler bu yıl eğitim harcamalarını geçen yıla oranla ortalama yüzde 10,4 zamlı yapacak. Kurban Bayramı ile öğrencilerin okul masraflarının birleşmesi, velileri ekonomik anlamda zorlayacak. Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezimiz (EBSAM), öğrencilerin okula başlangıç masrafları ile veliye maliyetini araştırdı. Serbest kıyafet uygulamasının olduğu okullardaki öğrencilerin okula başlangıç masrafı, üniforma giyme zorunluluğu olan okullardaki öğrencilerin başlangıç masrafından daha düşük çıkmaktadır. Buna göre serbest kıyafet uygulamasına geçen bir ilkokula başlayan öğrenci için 555 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 575 TL, orta öğretime başlayan bir öğrenci için ise 645 TL harcama yapılması gerekiyor. Üniforma zorunluluğu olan bir ilkokula başlangıç masrafı ise 755 TL. Araştırmaya göre, okul öncesi eğitime kayıt olan bir öğrenci için başlangıç masrafı ortalama 535 TL, ilkokula başlayan bir öğrenci için 755 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 775 TL, orta öğretime başlayan bir öğrenci için ise 845 TL harcama yapılması gerekiyor. Bir öğrenci için, okul öncesi eğitimden ilköğretimin sonuna kadarki eğitimi boyunca sadece okul ihtiyaçları için ortalama 18 bin 495 TL harcama yapılıyor. Söz konusu rakam, ayda ortalama 171 TL olarak veliye yansıyor. Orta öğretimdeki eğitimi boyunca bir öğrenci için ortalama 8 bin 890 TL, ayda ise ortalama 185 TL harcama yapılırken, öğrenciye kantin-yemekhane için para ayrıldığında, bu rakam okul öncesi ve ilköğretimde aylık ortalama 319 TL, orta öğretimde 364 TL`ye çıkıyor. Bu masraflara okul servisi de eklendiğinde okul öncesi ve ilköğretimde maliyet 319 TL`den 519 TL`ye, ortaöğretimde ise 364 TL`den 558 TL`ye çıkıyor. dedi.
Aylık maliyette artış yüzde 10,4
Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve orta öğretimin sonuna kadar olan eğitim sürecinde, öğrencinin velisine maliyetinin ise aylık ortalama 176 TL olarak yansıdığını kaydeden Öner şunları söyledi:
2015-2016 öğretim dönemi başında hesaplanan rakam 159 TL iken, bu yıl yüzde 10,4 oranında 17 TL`lik bir artış göstererek 176 TL`ye yükseldi. Bu rakama kantin-yemekhane ve servis ücretleri de eklendiğinde velilere eğitim maliyeti yükü daha da artıyor.
Her öğrenci için en az 176 TL yardım yapılmalıdır
Devletin, Anayasa`nın İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır hükmünü icra etmesi ve ilköğretimde okuyan öğrencilere en az 176 TL yardımda bulunması gerektiğini kaydeden Öner, Bunun yanı sıra, Milli Eğitim Bakanlığı, okullara bir bütçe ayırarak, öğrencilerden sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ihtiyaçlar için para alınmasının önüne geçmelidir. Aydınlık bir gelecek için çocuklarımıza, gençlerimize en iyi yatırımı yapmalıyız. Bu konuda atılacak adımların, yapılacak yatırımların boşa gitmeyeceği, gençlere yapılan yatırımın geleceğimize yatırım olduğu unutulmamalıdır. şeklinde konuştu. - MANİSA