Tarih: 05.09.2016 21:00

ABD`nin eğittiği sniper, IŞİD`e komutan oldu!

Facebook Twitter Linked-in

Sputnik Türkiye`nin haberine göre eskiden Tacikistan`da ABD`nin geçmişte eğitim verdiği özel kuvvetler biriminde albay ve keskin nişancı (sniper) olarak görev yapan, geçen yıl ise terör örgütü IŞİD`e katıldığını açıklayan Gulmurod Halimov, örgüt tarafından Irak`ta operasyonlardan sorumlu en üst düzey komutanlığa getirildi.

ABD BAŞINA 3 MİLYON DOLAR ÖDÜL KOYDU

ABD geçtiğimiz günlerde Halimov`un başına 3 milyon dolarlık ödül konduğunu açıklamıştı. Halimov`un Irak sorumlusu olarak atandığı, örgüt tarafından ABD`nin en büyük hedeflerinden biri haline gelebilir endişesiyle resmi olarak açıklanmasa da Irak`ın Al Sumaria haber ajansı Ninova vilayetindeki güvenilir bir kaynağa dayanarak bu bilgiyi teyit etti.

Al Sumaria, örgütün Irak`ın eski operasyon lideri `Çeçen` lakaplı Ebu Ömer el-Şişani`nin temmuz ayında koalisyon saldırılarında öldürülmesinin ardından bu atamanın gerçekleştiğini yazdı.

EĞİTİMİNİ ABD`DE ALDI

Eylül 2015 tarihinde ABD Dışişleri Bakanlığı`nın yayınladığı 1324 Nolu Başkanlık Emri ile `Özel Eğitimli Küresel Terörist` olarak damgalanan Halimov`u geçtiğimiz şubat ayında da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de yaptırım uygulanan kişiler listesine almıştı. Halikmov, ayrıca Tacikistan tarafından da `kaçak` olarak aranıyor. Halimov, geçmişte özel savaş taktikleri konusunda eğitim almak amacıyla ABD`ye gelmiş ve Dışişlerine bağlı Diplomatik Güvenlik ve Anti-terörizm birlikleri tarafından özel olarak eğitilmişti.

YAYINLADIĞI VİDEO İLE TEHDİT ETMİŞTİ

Halimov, Mayıs 2015`te yayımlanan 10 dakikalık bir propaganda videosunda IŞİD için savaştığını söylemiş, ayrıca Rusya, ABD ve Tacikistan`a yönelik şiddet eylemleri düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı, Halimov`u Eylül 2015`te küresel teröristler listesine dahil etmişti. BM Güvenlik Konseyi`nin kararları çerçevesinde geçen şubat ayında Halimov hakkında yaptırım kararı alınmıştı. Halimov, Tacikistan`ın da aranan kişiler listesinde bulunuyor ve hakkında güvenilir bilgi temin edene 3 milyon dolar ödül vaadediliyor. Interpol de Halimov hakkında kırmızı bülten yayımlamıştı.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —