Tarih: 04.09.2016 12:22

Engelsiz Yaşam İçin Bir Adım Daha

Facebook Twitter Linked-in

Kasım ayında yapılacak Engelsizmir 2016 Kongresi`ne hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez engelli bireylerin bağımsızlaşması ve özgürleşmesinde çok önemli bir adım olan inovasyonu masaya yatırdı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Enternasyonal Fuarı`nın bu yılki temasına uygun olarak Engelsiz yaşam için inovasyon Çalıştayı gerçekleştirdi. İsmet İnönü Sanat Merkezi`nde yapılan çalıştayda engelli bireyin bağımsızlaşması ve özgürleşmesinde çok önemli bir adım olan inovasyon masaya yatırıldı; engellilere yönelik yapılan ve yapılması gereken çalışmalar konusunda bilgi verildi. Çalıştayın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak engelliler konusundaki çalışmalarımızda Türkiye genelinde çok önemli bir yere geldik. 2005 yılında engelli dostu kent seçilmiştik. Bu bizi motive etti. Bu unvanı alan kentin durması yakışık almaz, daha da ileriye gitmesi lazım. Bu noktadan hareketle çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz dedi. Eskiden, engellilerin evden çıkarılmadığını hatırlatan Sırrı Aydoğan, Çocukluğumuzda her mahallede engelli vardı, ama bilmezdik. Dışarı çıkarmazlardı. Topluma çok fayda sağlayacak bir sürü zeki çocuk bu yüzden değerlendirilemedi. O dönemin çocukları, insanları içimde acı kaldı. Şimdi o dönemler yavaş yavaş gitti. Hedefimiz, tüm engeller ortadan kalkana kadar, herkesin eşit olduğu, gezdiği, spor yaptığı, sanat aktivitelerine katıldığı, iş bulabildiği noktaya kadar çalışmak diye konuştu.

Kasımda büyük kongre var

2-5 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek Engelsizmir 2016 Kongresi Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem de konuşmasında, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Köstem, Beş yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin verdiği destekle çalışıyoruz. Bu çalıştay kapsamında elde edilen bilgiler, Kasım ayında gerçekleştireceğimiz kongrede kullanılacak. Bilgi çok önemli, ama bunu kullanıp kente ve engellilere yararlı fonksiyonel hale döndürmek de bir o kadar önem taşıyor ifadelerini kullandı. Engelsizmir 2016 Kongresi Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Adnan Akyarlı ise İzmir`i engelsiz yaşam açısından olabilecek en üst seviyeye çıkarmak istediklerini söyledi. Çalıştay kapsamında dinleyicilere, fikirlerini ve önerilerini yazabilmeleri için Bir fikir İzmir`i değiştirir temasından hareketle kağıtlar dağıtıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda, mart ayında Engelsiz Spor Çalıştayı, nisan ayında ise Engelsiz Eğitim Çalıştayı düzenlemişti.

Engelli yaşamına destek

Çalıştay kapsamında özellikle kamusal alanda engellilere yönelik yapılan ve yapılması gereken çalışmalar ele alındı. Çalıştayın ilk bölümünde İnovasyon nedir, engelsiz yaşam için inovasyon konulu bir oturum gerçekleştirildi. İkinci oturumda Engellilere yönelik yenilikler sunan firmalar/Engelli yaşamına destek ürünleri ve inovasyon anlayışları konusu ele alındı. Çalıştayın son oturumunda, Engelli yaşamı: Değişen yaklaşımlar ve değerler konusu tartışıldı. Çalıştay kapsamında, katılımcılar görüşlerini ve önerilerini yazılı olarak iletme şansı yakaladı.

Kentsel mekanların yüzde 81`inde engelli rampası yok

Türkiye`de kentsel mekanların yüzde 81`inde engelli rampası bulunmadığının ifade edildiği çalıştayda, ülke genelinde şehir içi toplu taşıma araçlarının yüzde 73`ünde sesli ikaz sisteminin bulunmadığı vurgulandı. Engellilerin kent yaşamında aktif rol alması için kent mobilyalarının, dinlenme alanlarının, parkların, çöp kutularının, çeşmelerin, genel tuvaletlerin ve yolların da engellilerin ihtiyaçlarına göre düzenlenmesinin önemi ifade edildi. Kamuda özellikle idarenin yaptığı çalışmalarda engellilerden danışmanlık alınmasının önemine değinildi. Engellilerin eğitiminin ve kültürel-sportif etkinliklere katılmalarının çok önemli olduğu vurgulanan çalıştayda, engellilerin özel sektörde istihdamı konusunda geçmiş yıllara oranla çok ciddi aşamalar kaydedildiği de dile getirildi. - İZMİR




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —