Milyonların hastalığı: Anksiyete bozukluğu

Milyonların hastalığı: Anksiyete bozukluğu

Telefon her çalışında kötü bir şey mi oldu acaba diye kaygılanıyorsanız kaygı oranınız normalden daha yüksek demektir.

Tıbben bu durumun anksiyete bozukluğu olarak adlandırıldığını belirten Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Cavid Guliyev; ?Anksiyete bozukluğu toplum arasında çok yaygın görülüyor. Araştırmalara göre bu oran yüzde 5-6 oranında, yani şu an Türkiye?de yaklaşık 5 milyon kişi anksiyete bozukluğuna sahip ve maalesef çoğu insan ya bunun farkında değil ya da farkında olsa bile çeşitli nedenlerle doktora başvurmuyor veya önemsemiyor? dedi. 

SÜREKLİ KENDİNİZ VE ÇEVRENİZ İÇİN ENDİŞELENİYORSANIZ? 

Kaygı yaşamın normal bir parçası olmakla birlikte günlük yaşam içinde birçok konuyla ilgili olarak ortaya çıkabiliyor. Yetişmesi gereken bir iş, sınav, sağlık, para, çocuklar ve aileyle ilgili sorunlar birçok insan için dönem dönem kaygı kaynağı olabiliyor. Ancak çoğunlukla sorunlarla baş etmemizi sağlayan kaygı bazı kişiler için hayatı olumsuz yönde etkiliyor.

Psikiyatrist Uzm. Dr. Cavid Guliyev; ? biz bu durumu yaygın anksiyete bozukluğu olarak tanımlıyoruz. Bu kişilerde ?sürekli, aşırı ve durumla uygun olmayan bir endişe durumu? ortaya çıkar. Bu endişe öyle bir noktaya gelir ki kişi aşırı endişelendiğinin farkına varmakla birlikte çoğu zaman bunu denetleyemez. Hep en kötü sonucu düşünür ve günlük yaşamlarını sürdüremez boyuta gelirler. Örneğin; sürekli yakınlarının başına bir şey geleceği korkusunu yaşarlar, çocuğu sokakta oynuyorsa sürekli çocuğuna bir şey olacağını düşünür endişelenir, ambulansın geçişinde ?çevremdekilere mi bir şey oldu? diye endişelenir. Sürekli panik durumu vardır? dedi.  

YAKLAŞIK 5 MİLYON KİŞİDE ANKSİYETE BOZUKLUĞU VAR 

Yapılan araştırmalara göre yaygın anksiyete bozukluğunun görülme sıklığı yüzde 5 ila 6 oranında. Türkiye nüfusuna baktığımızda bu 5 milyona yakın kişinin yaygın anksiyete bozukluğundan etkilendiğini gösteriyor. Guliyev; ?yaygın anksiyete bozukluğunun gelişiminde çevresel faktörlerin neden olduğu stres baş sıradadır.

Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde yaşanan aşırı stres durumu ki bunu en fazla sınav sonuçlarını beklerken görmekteyiz. Aşırı stres altındaki dönemlerde anksiyete bozukluğunda alevlenmeler ortaya çıkar. Hastalığın bir başka nedeni de kalıtsal etkenlerdir. Beyin nörokimyasındaki değişiklikler, örneğin serotonin miktarının azalması gibi etkiler de hastalığın şiddetini belirliyor? dedi.  

ANKSİYETE FİZİKSEL BELİRTİLER VERİYOR

Yaygın anksiyete bozukluğu yaşayan hastalar genellikle hastalıklarının bu olduğunu bilmiyorlar. Çünkü çoğunlukla fiziksel belirtiler yaşıyorlar. Guliyev; ?Kaygı düzeyinin artmasıyla birlikte yorgunluk, gerginlik, kas ağrıları, baş ağrıları, mide ağrıları baş gösteriyor. Hastalar da doğal olarak fiziksel bir sorun olduğunu düşünüp önce psikiyatri dışı hekimlere başvuruyorlar. Araştırmalar sonrasında hasta psikiyatriye yönlendirildiğinde çoğunlukla aylar geçmiş oluyor? dedi. 

ANKSİYETE BOZUKLUĞU TEDAVİ EDİLEBİLİR

Yaygın anksiyete bozukluğunun mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Dr. Cavid Guliyev; ?tedavi edildiğinde hastalıktan kurtulmak, kaygı düzeyi normal şekilde hayatı sürdürmek mümkün oluyor. Ancak hastalar bir şekilde tedaviden bilinçli ya da bilinçsiz olarak kaçtığında anskiyete bozukluğu depresyona neden oluyor. Tedavi olmayan yaygın anksiyete bozukluğu hastalarının nerdeyse yarısında depresyon gelişiyor? dedi. 

HASTALAR TEDAVİYE 5-6 YIL SONRA GELİYOR

Genellikle hastaların 5-6 yıl sonra tedaviye geldiğini belirten Guliyev; ?bize başvurulduğunda ilaç ve psikoterapi tedavisini birlikte uyguluyoruz. Araştırmalara göre bu tedavilerden herhangi biri tek başına uygulandığında tam iyileşme sağlanamayabiliyor bu yüzden ilaç artı psikoterapi uygulaması tercih ediliyor ve bu şekilde tedavide de yüz güldürücü sonuçlar elde ediliyor.

Hastalığın şiddetine göre 8 ila 12 aylık süreçler içinde tedavi tamamlanıyor. Burada önemli olan ?iyileştim? diyerek tedaviyi yarıda bırakmamak. Çünkü hastaların çoğu tedavinin yarısına gelmeden ?nasıl olsa iyileştim? diyerek tedaviyi yarıda bırakıyor, bu kez de hastalık tekrarlayabiliyor. Ancak tedaviyi sonuna kadar sürdürenler normal yaşantılarına devam ediyor? dedi.  



Mide balonu kimlere uygulanabilir?

Gözlerimizi korumanın 10 yolu

İstanbul'da 'öğrenci klinikleri' açıldı... Hem öğrenciler, hem de kurum kazanıyor

Aşı, gripten korunmanın en güçlü yolu!

Sonbahar enfeksiyonlarına karşı bu önlemleri ihmal etmeyin!

Türk bilim insanlarından bilim dünyasını şaşırtan araştırma! Damarları tıkayan plaklarda parazite rastlandı!

Tiroid sorunları kadınları 5 kat fazla etkiliyor

Süt tüketimi öğrencilerin becerilerini etkiliyor

Diyabet tedavisinde sensör teknolojisi

Sağlıklı beslenme çantası için altın kurallar

Grip deyip geçmeyin..!

Okula yeni başlayanların güvenlikleri nasıl sağlanmalı?

Kalp sağlığı İstanbul Beylikdüzü'nde konuşuldu

İstanbul Bakırköylü kadınlara ücretsiz mamografi

Aort kapağını ameliyatsız değiştirmek mümkün!