Aydın`ın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, vatandaşların pasaport, kulak küpesi ve il dışından gelenler için de sevk raporu olmayan hayvanları almamaları konusunda uyardı.
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi pazarlara getirilen hayvanların sağlığından şüphe duyan vatandaşların veteriner kontrolünde, gerekli rapor ve belgesi olanların tercih edilmesi gerektiği konusunda uyaran Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, kurban ibadetini yerine getirirken dini vecibelerin yanında kurban edilecek hayvanın bazı şartları tutması gerektiğini ifade etti.
Vatandaşların öncelikle kurbanlığı veteriner hekim kontrolünün olduğu güvenilir noktalardan almasının önem taşıdığını belirten Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muahrrem Uçmaklıoğlu, Hayvanların kulağında küpe bulunmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Kurbanlıkların fiziki görünüşlerinde olumsuzluk ve anormallik bulunmaması, ağız ve burun kısımlarında salya, yara, akıntı, vücutta geniş yara, şişlik ve ödem bulunan hayvanların satın alınmaması gerekir. Hayvanın çok zayıf olması, çeşitli hastalıklara maruz kaldığının, yetiştirilirken hayvan refahına dikkat edilmediğinin belirtisi olabilir. Yine vücudunda, eklemlerinde çeşitli yara, apse ve şişliklerin bulunması, daha sonra etinde, iç organlarında çıkabilecek çeşitli problemlere işaret edebilir. Hayvanın ishal olması da çeşitli hastalıkların belirtisi olabileceğinden, arka kısmının ıslak olmaması, dışkı bulaşmamış şekilde olmasına dikkat edilmeli. Yine memelerinin şiş olması da hastalık belirtisi olacağından bu şekildeki hayvanlar da satın alınmamalıdır. Vatandaşlar tüm bunlara dikkat ettiklerinde sağlıklı bir kurbanlık seçmiş olacaktır dedi.
Kurban kesiminde sağlık için hijyen önemli
Vatandaşın sağlığı için hayvanın kesileceği alandan kullanılan malzemelere kadar hijyenik bir ortam oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Uçmaklıoğlu, Vatandaş kesim alanlarını tercih etmiyorsa, kesim yeri temiz olmalı ve bol su bulunmalıdır. Kesim yapan kişinin de sağlıklı ve temiz olması gerekir. Hastalıklı doku ve organın kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir. İç organlar, yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra, idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı, hasta ve süt bulunan memeler gövdeden uzaklaştırılmalıdır. Kesim sırasında hastalık şüphesi bulunan hayvanın etinin kesinlikle yenilmemesi gerekir şeklinde konuştu.
Kurban etinin, kesimden sonra en az 12 saat beklendikten sonra tüketilmesi gerektiğine de değinen Başkan Uçmaklıoğlu, Yeni kesilen hayvanı hemen yerseniz kas yemiş olursunuz. Bununla birlikte sindirim problemleriyle karşılaşabilirsiniz. En az 12 saat dinlendirilip yenilmesini tavsiye ediyoruz diye konuştu. - AYDIN