KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Biz de Kıbrıs Türk halkı olarak gururla  izledik

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Biz de Kıbrıs Türk halkı olarak gururla  izledik

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türk halkı, tankların karşısında göğüs gererek, can vererek, kan akıtarak demokrasisine sahip çıktı. Biz de Kıbrıs Türk halkı olarak bunu gururla izledik. Bir daha bu acılar yaşanmasın - (FETÖ ile mücadele) KKTC de demok

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,  FETÖ`nün darbe girişiminde bombalanan TBMM`ye geçmiş olsun  ziyaretinde bulundu.  TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi`nin eşliğinde Meclisin bombalanan  bölümlerinde incelemelerde bulunan Akıncı, gazetecilere açıklama yaptı. Türkiye`yi ziyaretinin asıl amacının Kıbrıs sorunu olduğuna işaret  eden Akıncı, kritik bir dönemeçten geçildiğini, BM Genel Kurulunun eylülde  toplanacağını, 23 Ağustos-14 Eylül arasında müzakere sürecinde 7 kritik toplantı  yapılacağını, bu nedenle Türkiye ile yakın istişare sürecini en üst düzeye  çıkarma gerekliliği olduğunu bildirdi.    Akıncı, ziyaretinin diğer amacının 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminde  yaşananlar nedeniyle Türkiye`ye taziyelerini iletmek olduğunu dile getirdi. Darbe girişiminde yaşamını yitirenlere rahmet, Türk halkına  başsağlığı, Türkiye`nin bir daha böyle günler yaşamamasını dileyen Akıncı, şöyle  devam etti: 15 Temmuz gecesi bu olaylar yaşanırken Kıbrıs Türk halkının bütünlük  içinde darbeyi kınadığını hatırlatmak istiyorum. O gece Kıbrıs Türk halkının  duygularını, düşüncelerini bizzat bağlanabildiğim kanallarda duyurmaya çalıştım.  Darbeye tepkimizi, demokrasiden yana, sivil yönetimden yana, halkın  seçtiklerinden yana tavrımızı açıklıkla ortaya koymak üzere Cumhurbaşkanlığında  sabaha kadar ekibimle birlikteydim. O duygularımı, düşüncelerimi aktarmaya fırsat  bulduğum her makama aktardım. O gece Sayın Cumhurbaşkanı`na ulaşmam mümkün  olamadı. Sayın Dışişleri Bakanı`na duygularımızı ve dayanışmamızı iletme fırsatı  bulduk.

  Mustafa Akıncı, TBMM`nin demokrasisine, iradesine, hakimiyet  milletindir, egemenlik ulusundur şiarına ne kadar bağlı olduğunu kanıtladığını  vurgulayarak, Meclisin bombaların altında açık tutulmasının büyük bir olay  olduğuna dikkati çekti. Milletvekillerini kutlayan Akıncı, Büyük bir demokrasi  sınavı verdiler. dedi.

 Akıncı, Türk milletini kutlayarak, şu görüşlere yer verdi: Türk halkı, tankların karşısında göğüs gererek, can vererek, kan  akıtarak demokrasisine sahip çıktı. Biz de Kıbrıs Türk halkı olarak bunu gururla  izledik. Bir daha bu acılar yaşanmasın.

Türk demokrasisi, hukukun üstünlüğü çerçevesinde, Atatürk ilkelerine  bağlı olarak, demokratik, laik sosyal hukuk devleti olarak gelişimini ne kadar  ileriye taşırsa bu, Kıbrıs Türk halkı için de o denli güzel bir durumdur. Türkiye  ne kadar ileriye giderse, demokratik hukuk devleti prensipleri ne kadar kökleşir,  gelişirse bu, Kıbrıs Türk halkı için de bölge için de çok iyi bir gelişme  demektir. Bölgenin istikrarı anlamında da çok iyi gelişme demektir.

  Bu girişimde bulunanları, melun terör eylemini planlayanları, paralel  yapılanmayı lanetliyorum, buna göğüs geren Türk halkını ve TBMM`yi kutluyorum.  Hepinize geçmiş olsun dileklerimi Kıbrıs Türk halkı adına iletiyorum.

 FETÖ İLE MÜCADELE

  Akıncı, bir gazetecinin Türkiye`de FETÖ ile son derece ciddi mücadele  var. Örgütün KKTC`de faaliyetleri var mı? Varsa mücadeleniz hangi boyutta?  sorusu üzerine, KKTC Hükümeti`nin FETÖ`yü ilk günden terör örgütü ilan ettiğini  vurguladı.      Hukuk devletlerinin demokratik hukuk devleti kuralları içinde bilgi,  belge ve bu konularda var olan verilere dayalı olarak hareket edebileceğini  belirten Akıncı, şunları ifade etti:    KKTC de demokratik hukuk devleti olarak, elinde belge, bilgi, veri  varsa bunun gereklerini kuşkusuz yerine getirecektir. En ufak kuşkuya yer yoktur,  herhangi bir müsamaha söz konusu olamaz. En ufak tereddüt söz konusu olamaz.  Önemli olan bu gibi dönemlerde çok dikkatli olmak gerekir. Kurunun yanında  yaşların yanmaması gerekir. Hukuk devleti, bir masum insanı bile herhangi bir  şekilde elde yeterli bilgi, veri yokken lekeleyip hakkında suç isnadında  bulunursa sadece o kişiye değil, kendi normlarına, kendi demokratik hukuk devleti  kavramına da büyük zarar vermiş olur. Bu günler aynı zamanda çok dikkatli  olunması gereken günlerdir. Bu gibi dönemlerde gammazlamalar da çok olur. Bunu  Kıbrısta da söyledim, burada tekrarlamakta beis görmem. Suçun, suçlunun, terörün  üstüne kesinlikle gidelim ama giderken dikkat edelim, yanlışlıklar yapmayalım.

HAMZAÇEBİ: TANK, TOP TÜFEK...

  TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Akıncı`nın TBMM`yi ziyaret  etmesinden mutluluk duyduğunu ifade etti.  Darbe teşebbüsünün; demokrasilerde en büyük gücün millet olduğunu bir  kez daha açık bir şekilde ortaya çıkardığını belirten Hamzaçebi, Millete rağmen  hiçbir şey olamaz. Tank, top, tüfek, silah, uçak, bombalar demokrasiye inanmış  vatandaşlarımız karşısında hiçbir şey ifade etmemektedir. diye konuştu.   Hamzaçebi, 15 Temmuz`da ve Yenikapıda ortaya konulan beraberliğin  Türkiye`ye yeni başlangıç yapma fırsatı verdiğine değinerek, şunları kaydetti:    Bu fırsatı hükümet başta olmak üzere bütün siyasi partiler çok iyi  değerlendirmelidir. Darbelere karşı Türkiye Cumhuriyeti`nin yapması gereken  özgürlükleri, demokrasiyi güçlendirmektir. Bunu ne kadar güçlü kılarsak, sivil  toplumu ne kadar güçlendirirsek darbeleri o kadar önlemiş oluruz. Bundan sonra  böyle bir teşebbüsün olmayacağına yürekten inanıyorum. 15 Temmuz ve sonrasındaki  Yenikapı beraberliği herkese, bütün siyasi partilere, öncelikle de hükümete  demokrasiyi, hak ve özgürlükleri güçlendirme görevi vermiştir.
 

 

Anayasa değişikliği için üçüncü kez bir araya geldiler


Rus ajansı: FETÖ'nün suikasti olabilir

Türkiye'den Moskova kararı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin'le telefonda konuştu

Başbakan Yıldırım?dan Rus Büyükelçi?ye suikast açıklaması

Kurtulmuş: Rus halkına başsağlığı diliyorum

Malatya'da FETÖ operasyonu: 20 polis tutuklandı

HDP Eskişehir il eşbaşkanları tutuklandı

Dışişleri Bakanlığı Ürdün?de gerçekleştirilen terör saldırısını kınadı

Halep için telefon diplomasisi

Erdoğan: Biz bu tuzağa düşmeyeceğiz

Bakan Çelik Twitter'dan uyardı

Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Zarif ile telefonda görüştü

Numan Kurtulmuş: Referanduma doğru gidiyoruz!

Bahçeli?den sağduyu çağrısı

Bakanlar Kayseride