Odunluktan Bozma Evde 3 Kişilik Yaşam Mücadelesi

Odunluktan Bozma Evde 3 Kişilik Yaşam Mücadelesi

Gaziantep`in Şahinbey ilçesinde briketten inşa edilen ve suyu, elektriği olmayan odunluğu, 10 yaşındaki oğlu ve 52 yaşındaki zihinsel engelli ağabeyi ile kendilerine ev yapan İbrahim Halil Ateş (39) işi olmadığı için geçimlerini komşularının yardımıyla sa

ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Gaziantep`in Şahinbey ilçesinde briketten inşa edilen ve suyu, elektriği olmayan odunluğu, 10 yaşındaki oğlu ve 52 yaşındaki zihinsel engelli ağabeyi ile kendilerine ev yapan İbrahim Halil Ateş (39) işi olmadığı için geçimlerini komşularının yardımıyla sağlıyor.

Komşularının verdiği yemekle karınlarını doyuran, tuvalet ihtiyaçları için evlerinin yakınındaki camiyi kullanan, halıyla çevirdikleri bir alanda komşularından aldıkları suyla banyo yapan Ateş, oğlu ve ağabeyine bakabilmek için iş istiyor.

Kışın soğuktan, yazın da sıcaktan mağdur olan Ateş, muhabirine yaptığı açıklamada, eşinden ayrıldığını, 10 yaşındaki oğlu Muhammet ve zihinsel engelli ağabeyi Müslüm ile yaşam mücadelesi verdiklerini söyledi.

Yaklaşık 2 yıldır odunluktan bozma evde yaşadığını anlatan Ateş, Babadan kalma bir evimiz vardı. Evi kardeşlerim benim istemememe rağmen sattı. Kiraya çıktım. Payıma düşen parayla borçlarımı kapattım. Bir bakkal dükkanı açtım ama o da çalışmadı battım. Gelirim olmadığı için 300 liralık kirayı ödeyemedim. Bunun üzerine de ev sahibi bizi dışarı attı. Sağ olsun bir yakınımız bu odunlukta oturmamıza izin verdi. Buranın da ne elektriği ne de suyu var. Briketten yapıldığı için açıklıklar var. Kışın soğuktan yazın da sıcaktan durulmuyor. Burası yaşanacak bir yer değil ama mecburuz. dedi.

Ateş, bazen piknik tüpü üzerinde makarna veya bulgur pişirdiğini, buzdolabı olmadığı için yiyeceklerin bozulduğunu dile getirerek, karınlarını komşularının verdiği yemeklerle veya ekmek arası peynir zeytin ile doyurduklarını belirtti.

Kapılar adeta yüzüme kapandı

Evin arkasındaki alanı halıyla kapatarak oluşturdukları alanda komşularından aldıkları suyla banyo yaptıklarını, tuvalet için de camiye gittiklerini kaydeden Ateş, tek gelirinin kaymakamlıktan 3 ayda bir aldığı 200 lira olduğunu söyledi.

Ateş, şunları kaydetti:

Burası aslında bir odunluk. Aç kaldım, susuz kaldım. Tek derdim oğlumun mutluluğu. İş bulmak için çalmadığım kapı kalmadı. İşkur`da kaydım var ama bana göre bir iş bulunamıyor. Organize sanayi bölgesine gittim iş bulabilmek için onlardan da bir şey çıkmadı. Kapılar adeta yüzüme kapandı. Asıl mesleğim mobilya boyacılığı ancak temizlik işinde de çalıştım. Benim için iş fark etmez iş olsun da nasıl olursa olsun. En son bir otelde temizlik yapıyordum. Oradan da hasta anneme bakabilmek için çıkmıştım. Annem de vefat etti. Yaklaşık 2 yıldır işsizim. Ufak tefek boya işleri çıkıyor, onu yapıyorum. Odun kömür taşıyorum. Oradan kazandığım 3-5 kuruşu da oğluma harcıyorum. O benim için her şeyden önemli. Ben kimseden para istemiyorum bana bir iş versinler çalışıp ekmeğimi kazanayım.

Evlerinde elektrik olmadığı için akşamları ışıldak veya mum ışığında oturduklarını, ilkokula giden oğlunun da derslerini mum ışığında yaptığını dile getiren Ateş, yetkililerden yardım istedi.

Ailenin komşusu Leyla Atçeken de Ateş`e Allah rızası için ellerinden gelen yardımı yapmaya çalıştıklarını belirterek, Kaldıkları yer çok kötü. Üstü sacla kapatılmış. Şimdi çok sıcak. Kışın da donuyorlar. Hiçbir şeyleri yok. Hortumla su veriyorum. Bidonları doldurup banyo yapıyorlar. Yemek yaptığımda bir kap da onlara veriyorum. Elimden gelen yardımı yapıyorum ama bir yere kadar çünkü bizim de maddi durumumuz belli. Kendisine bir iş verilirse oğluna ve ağabeyine bakabilir. diye konuştu.

Bu arada Ateş`e Şahinbey Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca 3 ayda bir 200 liralık yardım yapıldığı belirtildi.