Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Eğitim ve Öğretime Başlıyor

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Eğitim ve Öğretime Başlıyor

PANCAR Ekicileri Kooperatifleri Birliği`ne bağlı Anadolu Birlik Holding`in desteğiyle Bilimsel Araştırma, Teknoloji, Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bu yıl eğitim ve öğretime başlıyor.

PANCAR Ekicileri Kooperatifleri Birliği`ne bağlı Anadolu Birlik Holding`in desteğiyle Bilimsel Araştırma, Teknoloji, Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bu yıl eğitim ve öğretime başlıyor.

Konya Şeker Fabrikası bahçesinde yer alan tam burslu olarak İngilizce eğitim veren, Mühendislik ve Mimarlık, Tarım ve Doğa Bilimleri ile Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakülteleri`nin bulunduğu üniversiteye 70 öğrenci kayıt yaptırdı.

Vakıf Başkanı Dr. Muharrem Candan, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem ve vakfın mütevelli heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır, basın toplantısı düzenledi.

ÇİFTÇİ SERMAYESİYLE KURULDU

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi`nin tamamen çiftçi sermayesi üzerine kurulduğunu belirten Dr. Mikdat Çakır, üreten çiftçinin bilgiyi yurt dışından parayla aldığını ve bunu anladığı için de üniversiteye önem verdiğini kaydetti. Üniversitenin temelinin milli beyin sermayesinin kullanılmaya çalışması olduğunu ifade eden Çakır, Biz Türkiye`de tarım ve gıda alanında noksan olduğunu hissettiğimiz teknoloji tabanlı ürün geliştirme, araştırma, geliştirme merkezi olma konumunda yol alıyoruz dedi.

SAHA ELEMANI YETİŞTİRECEĞİZ

Üniversitenin tüm programlara yerleşen öğrencilerin tamamının sınavda ilk 40 bin içine giren ve yüzde 94`ünün ilk 3 tercihlerinde yer vermiş başarılı öğrencilerden alındığını belirten Çakır, şunları söyledi:

Türkiye`nin her tarafından öğrencilerimiz var. Öğrencilerimiz bizi bilerek ve isteyerek tercih etmiştir. Bizim burs paketimiz de diğer özel üniversitelerle aynı. Çok daha cazip şehir ve üniversiteler varken bin lira farkla bir öğrenci burayı tercih etmez. Farklılığımız ar-ge ve teknoloji tabanlı bir üniversite kurulma noktasındaki yerine oturmuştur. Öğrencilerde tercihini buna göre yapmıştır. Bizim en güçlü tarafımız sanayiyle iç içe bir tarım ve gıda alanı olmamız. Konya Şekerin bir biosistemi var. Tarımın sulamasından başlayıp çatalına gelen alanda 36 alanda fabrika ve tesisi var. Yani öğrenci burada dersi görecek ve fabrikalarda uygulamayı yapacak. Böyle bir imkan dünyada çok az üniversite var. Bunu öğrencilere anlatabildik ve öğrencilerde bu yüzden üniversitemizi tercih etti. Öğrenciler, yetişmiş bir saha elamı olarak yetişeceğini bildiği için geliyorlar. Bu üniversite çizme giymekten korkmayan, tulum giymekten çekinmeyen, elinin yüzünün kirlenmesinden utanmayan mühendisler olarak saha elamanı yetiştirecek. Öğrencilerimiz yan-dal yaparken zorlanmayacak. Öğrencilerimiz ikinci sınıftan sonra alanını seçecek.

HER ÖĞRETİM ELEMANINA BİR ÖĞRENCİ

Üniversite fakültelerinde 7 bölüm bulunduğunu ve her bölüme 10 öğrenci aldıklarını belirten Çakır, teknoloji ve bilime hızlı ulaşabilmek için İngilizce olarak eğitim verileceğini söyledi. Doktorasını yüzde 80 oranında yurt dışında tamamlamış genç bir öğretim elemanı kadrosuyla hizmet vereceklerini de belirten Çakır, Akademik personelimiz arasında yabancılar da var. Akıllı tahta ve sınıflarımız aracılığıyla Japon, Alman veya Kanadalı öğretim elemanlarımız bulunduğu ülkeden sınıflarımıza bağlanarak derslerini yapacak. Şuanda ilk yılımız olduğu için her öğrencimize bir öğretim elemanı düşüyor. Bu sene bu rakam veri değil. Çünkü ilk öğrencilerimizi alıyoruz. Mezun verdiğimiz 5 yıl sonra Avrupa ortalamasının altında öğrenci başına düşen öğretim üyesi sayısını hedefliyoruz. Avrupa`da öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı 11`dir. Biz bununda altına düşürmek istiyoruz dedi.

HEDEF 7 BİN ÖĞRENCİ

İhtisas üniversitesi olarak kurgulandıklarını dile getiren Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem ise, Burası çok büyük bir üniversite olarak kurgulanmadı. Toplamda 7 veya 10 bin öğrenci kapasitesine göre bir kampus planlaması yapıldı. Araştırma üniversitesi olduğu zaman öğrenci sayısının yüzde 20 ve üstünü yüksek lisans ve doktora öğrencisi yapmanız gerekiyor. Bizim hedefimiz de bu. Öğrenci sayısını 7 bin civarında tutup bunun yüzde 20`sini lisansüstü yapmak diye konuştu.

- Konya