Zeytinyağında fiyatları çakıldı!

Zeytinyağında fiyatları çakıldı!

Son 3 sezonda fiyatların yüksek seyretmesi nedeniyle iç tüketim ve ihracatta büyük düşüşlerin yaşandığı zeytinyağında üretici fiyatları 11 liraya geriledi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Er Fiyat bu seviyeye düşse de alıcı yok. Çün

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri Başkanı  Davut Er, zeytinyağında son 3 sezondur yüksek seyreden fiyatların gerilemeye  başladığını belirterek, gelecek dönemde ihracat ve iç piyasa için erişilebilir  fiyat seviyesine ulaşabileceklerini umut ettiklerini söyledi.

Birlik başkanı Er, başkan yardımcısı Emre Uygun ve Zeytin-Zeytinyağı  Tanıtım Konseyi Başkanı Mehmet Kadri Gündeş ile sektördeki beklentilere ilişkin  gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe devlet teşvikleriyle ağaç sayısının  170 milyona ulaştığını ancak sektörde bunun karşılığı kadar ürün göremediklerini  ifade eden Er, bundan dolayı artan fiyatların 3 sezondur yüksek seyrettiğini dile getirdi.

Fiyatların her hasat sezonunda yükselişe geçtiğini hatırlatan Er,  Bunun nedenini anlayamıyoruz. Bu sezon başında İspanya`da 8-9, Mısır`da 6 ve  Yunanistan`da 9 lira olan litre fiyatının Türkiye`de 14 lira seviyesinde olması  nedeniyle dış pazarda alıcılarla bağlantı kuramadık. dedi.

İhracatın bir sezonda 93 bin tondan 7 bin tona düştüğünü, Japonya,  Singapur ve Çin`de girdikleri rafları kaybettiklerini, bu boşluğun Tunuslu  firmalarca doldurulduğunu anlatan Er, yaklaşık 10 faal ihracatçı firmanın sektörü  terk ettiğini ileri sürdü.

Yüksek fiyatların iç tüketimi de olumsuz etkilediğini, market  satışlarında son 3 yılda yaklaşık yüzde 30`luk daralmadan bahsedildiğini bildiren  Er, şu bilgileri verdi:

İhracat sezonunun sonunu yaşadığımız bugünlerde fiyatlar düşmeye  başladı. Sızma zeytinyağında üretici fiyatlarının litresinin 11 liraya  gerilediğini gözlemliyoruz. Fiyat bu seviyeye düşse de alıcı yok. Çünkü ihracat  bağlantıları yapıldı. Alıcı firmalar, rakiplerimizle sözleşmelerini yaptı. Market  rafına baktığımızda bu fiyat düşüşünün etikete yansıdığını da göremiyoruz. Çünkü  raftaki ürünün maliyeti daha yüksek. Sonuç olarak kimsenin işine yaramayan bir  durum oluştu. Fiyat düşük ama alıcı yok.

Piyasaya giremeyen zeytinyağının önemli bölümünün eylül - ekim  aylarında başlayacak yeni sezona stok olarak devredileceğini ifade eden Davut Er,  yağ temininde sorun yaşanmaması halinde gelecek sezon 20-25 bin tonluk ihracat  pazarını geri kazanabileceklerini belirtti.

Er, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu sezon daha uygun, dünya ile rekabet eden, iç piyasada erişilebilir  fiyatlar gelecek diye umut ediyoruz. İyi bir rekolte ve devreden stokla birlikte  piyasanın ihracat için uygun bir seviyede oluşabileceğini düşünüyoruz. Üreticinin  de kazandığı bir fiyatın oluşmasını arzuluyoruz.

Davut Er, zeytinyağı envanterinin gözden geçirilmesi gerektiğini, 170  milyon ağaç bulunduğu ifade edilmesine rağmen bu rakamın inandırıcı olmadığını  savundu.

Birçok bölgede yanlış zeytin türlerinin dikildiğini, Çukurova gibi  taban arazilere dikilen Gemlik tipi zeytinlerde hastalık görülmesiyle verimin  istenen seviyeye ulaşmadığını bildiren Er, bazı üreticilerin ağaçlarını söktüğüne  şahit olduklarını ifade etti.

Zeytinyağında 2012-2013 sezonunda 93 bin ton olan ihracat 2013-2014`de  26 bin, 2014-2015`de 15 bin, bu sezon ise 7 bin tona geriledi. 2012 yılında  üretici çıkışında litresi ortalama 8 lira olan zeytinyağı, geçen yıl 20 lira  sınırını geçmişti.

 

  

 

 

ABD`deki FETÖ çiftliğinin parası, Türkiye`den gitti