38 bin mahkuma müjde! - Bakan açıkladı: 38 bin mahkum tahliye edilecek! - Denetimli serbestlik nedir?

38 bin mahkuma müjde! - Bakan açıkladı: 38 bin mahkum tahliye edilecek! - Denetimli serbestlik nedir?

38 bin mahkuma müjdeli haber geldi. Son dakika 38 bin mahkuma tahliye haberimizde.. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ sosyal medya hesabı Twitter'dan yeni düzenlemeyle 38 bin mahkuma denetimli serbestlik uygulanmak üzere tahliye yolunun açılacağını açıkladı

38 bin mahkuma müjdeli haber geldi. Son dakika 38 bin mahkuma tahliye haberimizde.. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ sosyal medya hesabı Twitter`dan yeni düzenlemeyle 38 bin mahkuma denetimli serbestlik uygulanmak üzere tahliye yolunun açılacağını açıkladı. Peki hangi 38 bin mahkum tahliye edilecek?, 38 bin mahkum tahliye şartları neler?, 38 bin mahkum tahliye için denetimli serbestlik uygulaması nedir?,  Kimler tahliye olacak? yani denetimli serbestlik şartları neler?.İşte yanıtlarını ve 38 bin mahkuma tahliye ile ilgili tüm ayrıntıları haber7.com`da bulabilirsiniz..

BAKAN BOZDAĞ: BU BİR AF DEĞİLDİR

Bozdağ, yeni düzenleme ile 38 bin mahkuma tahliye yolu açıldığını ifade etti.
Bozdağ; Bu düzenlemenin sonucu ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38.000 kişi tahliye olacaktır. Düzenleme, bir af değildir. Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza, dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir dedi.

Bozdağ`ın 38 bin mahkuma tahliye hakkında açıklamaları şöyle;

Resmi Gazete`de yayımlanan 671 S.Kanun Hükümde Kararnameyle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun`a eklenen geçici maddeyle 1 Temmuz 2016 tarihine kadar işlenen suçlar nedeniyle mahkum veya mahkum olacaklar bakımından iki önemli düzenleme yapılmaktadır.

Birincisi, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 105/A`daki koşullu salıverilmeye dair ?bir yıl?, iki yıla çıkarıldı. Buna göre; koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi hâlli hükümlülerin cezalarının,koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmı, denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilebilecektir. Diğer ifadeyle, bir yıl erken tahliye olacaklardır.

İkinci düzenleme Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 107. maddesinde düzenlenen koşullu salıvermeye ilişkindir. 107. maddenin ikinci fıkrasına göre, süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanlar,cezalarının ?üçte ikisini? infaz kurumunda çekmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabilmektedir.KHK?da yapılan düzenlemeyle ?üçte ikilik(2/3)oran,?yarısına (1/2)ye indirilmektedir.
Buna göre, süreli hapis cezalarına mahkumlar, cezalarının 1/2`sini infaz kurumunda çektikleri takdirde,koşullu salıvermeden yararlanabilecek. Ancak aşağıdaki suçları işlemiş olanlar bu düzenlemenin kapsamı dışındadır.

Bu suçlar şunlardır:

a)Kasten öldürme (madde 81,82)

b)altsoya,üstsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumunda bulunan kişiye karşı işlenen..kasten yaralama veya neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları;

c)cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar (madde 102,103,104,105)

d)özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (madde 132,133,134,135,136,137,138)

e) uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti (madde 188)

f)devletin güvenliğine karşı suçlar

g)anayasal düzene karşı suçlar

h) milli savunmaya karşı suçlar

ı) devlet sırlarına karşı suçlar 

i) Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar

Bu düzenlemenin sonucu ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38.000 kişi tahliye olacaktır. Düzenleme, bir af değildir. Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza, dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir.
Düzenlemenin mahkumlar,yakınları,milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını dilerim. Ayrıca düzenleme,kapsamındaki 1 Temmuz 2016`dan önce işlenmiş suçları içermektedir.1 Temmuz 2016`dan sonraki suçlar da kapsam dışındadır.

DENETİMLİK SERBESTLİK NEDİR?

Denetimli serbestlik, yasa tarafından belirlenen deneme süresinde, kişinin cezasının sosyal hayat içerisinde infazına olanak sağlayan bir ceza hukuku kurumudur. Suç işleyen kişi sosyal yaşam içerisinde denetimli serbestlik yoluyla gözlemlenmektedir. Denetimli serbestlik yasası, kişinin ailesiyla bağlarını sürdürebilmesi ve dış dünyayayla uyum sağlayabilmesi gerekçesiyle çıkartılmış bir yasadır. Hükümlü cezasını cezaevinde infaz ederken koşullu salıverilmesine belli bir süre kalınca tahliye edilerek dışarda sosyal hayat içerisinde denetim altında tutulmaktadır. Denetimli serbestlik uygulaması birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bu yazımızda 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu?nun 105/A maddesi gereği getirilen denetimli serbestlik uygulamasından bahsedeceğiz.

Denetimli serbestlik yasası olarak bilinen yasa, esasen 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu?nun 105/A maddesiyle getirilen düzenlemeleri ifade etmektedir. Bu yasaya denetimli serbestlik yasası denilmesinin sebebi 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu?na yapılan bir ilaveyle birçok kişinin cezaevinden tahliyesinin sağlanmış olmasıdır. Biz de anlaşılır olabilmek için ?denetimli serbestlik yasası? kavramını kullanacağız. Denetimli serbestlik yasası, cezaevine giren hükümlülerin yararlanabileceği bir infaz sistemi düzenlemiştir. Hükümlü olan kişi henüz cezaevine girmemişse, ceza miktarı ne olursa olsun denetimli serbestlik yasasından yararlanması mümkün değildir. Cezası ne olursa olsun her hükümlü, ?iyi halli? olup olmadığının tespiti amacıyla cezaevine girmek zorundadır. Hükümlü, cezaevine girdikten sonra cezaevi idaresi tarafından hükümlünün ?iyi halli? olduğuna dair bir değerlendirme raporu hazırlanır ve hükümlü denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak tahliye edilir. 

Etiketler Kimler tahliye olacak?, Kimler serbest kalacak?, Denetimli serbestlik şartları neler?, 38 bin mahkum tahliye şartları neler?, 38 bin mahkum tahliye için denetimli serbestlik uygulaması nedir?,