Uzmanlara göre bunu önlemenin en etkili yolu egzersiz?
Yeşilay Dergisi?nin Ağustos sayısında ele alınan konuda daha çok alkol ve madde bağımlısı olan kişilerde görülen çapraz bağımlılığın, şimdilerde obezite hastalarında da rastlandığına dikkat çekildi.
Aşırı yeme bozukluğu olan bireyler üzerinde yapılan araştırmalarda, obez kişilerde depresyon ve dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu gibi bağımlılık davranışıyla ilişkili diğer psikiyatrik hastalıkların daha sık olduğu gözleniyor. Obezite cerrahisi geçiren hastaların yeme ile ilgili bağımlılıklarının, ameliyat sonrasında, diğer bağımlılık yapan maddelerle yer değiştirdiğini gösteren bilimsel çalışmalar da mevcut.
Çözülmemiş çatışmalar var
Yapılan çalışmalarda, madde bağımlılığı sebebiyle yatırılarak tedavi edilen obezite cerrahisi hastalarının yüzde 75?i, ?Neden madde bağımlılığı geliştirmiş olduğunuzu düşünüyorsunuz?? sorusuna verdikleri cevapta, kendilerinde madde ve alkol bağımlılığının gelişmesinin çözülmemiş çatışmalardan kaynaklandığını ifade ediyor.
Sigara ve alkol kullanımı artıyor
Obezite ve tepkisel aşırı yemek bozukluğu tedavisi sonrası sigaraya başlama ya da mevcut tüketimi, alkol bağımlılığı, kumar bağımlılığı, aşırı kahve tüketimi, ağrı kesici kullanım riski artıyor.
Egzersiz Şart
Yeşilay Dergisi?nde yer alan bilgiye göre uzmanlar çapraz bağımlılığı önlemenin en önemli yolunun egzersiz olduğunu belirtiyor.