Suriye`deki iç savaş, dünyanın pek çok yerinde faaliyet gösteren uluslararası sivil toplum kuruluşlarının (STK) ilgisini bu ülkeye çevirdi. Ancak yapılan yardımlardan çok, çantalarla sınırın diğer tarafına taşınıp ortadan kaybolan milyon dolarlar konuşuluyor. İddiaya göre yabancı STK`lar, uluslararası mevzuatlara göre değil, çantalı kuryeler aracılığıyla, yasal olmayan yollardan Hatay üzerinden Suriye`ye milyonlar taşıyor. Hatay`ı mesken tutan ve yıllık para hareketleri yüzlerce milyon lirayı bulan yabancı STK`ların, savaştaki muhalif grupları ayrı ayrı destekleyerek, birleşmelerini önleyip kaosu büyütmeyi planladıkları iddia ediliyor.
Hatay`da faaliyet gösteren yabancı STK`ların son yıllarda gerçekleştirdiği para hareketleri ağızları açık bırakacak boyutlarda. 2015 yılında kuryeler aracılığıyla Hatay`dan Suriye`ye taşındığı belirlenen kayıt dışı `yardım` parasının Türk Lirası karşılığı 340 milyon 721 bin. Sınırdan geçirilen 5 bin doların üzerindeki paraların gümrükte beyan edilmesi gerekirken, bu kuruluşlar milyonlarca liranın tek bir kuruşunu bile yetkililere bildirmedi. Durumun farkına varılıp hesap sorulduğunda ise, gerekçe olarak Suriye`de bankacılık hizmetlerinin verilemiyor olması gösterildi. Bu paraların küçük bir kısmının yardım olarak yerine ulaştığı, kalanının ise muhalif grupları desteklemek için kullanıldığı sanılıyor. İddiaya göre amaç muhalif grupları bölüp birbiriyle çatıştırarak savaşı sürdürmek.
ABD menşeli International Medical Corps, (IMC) 110 milyon lira yıllık geliri ve ne iş yaptığı tam olarak bilinmeyen 400`ü aşkın çalışanıyla kentte dikkat çeken yabancı STK`ların başında geliyor. Bu kuruluşun, 2015 yılında 106 milyon 900 bin lirayı yasal olmayan yollarla Suriye`ye aktardığı belirlendi. Öte yandan IMC`nin, Hatay`da iki adet depoyu kiralayarak burayı izinsiz şekilde ecza deposu olarak kullandığı ve İl Sağlık Müdürlüğü`nün mühürleme kararı üzerine cinsi tespit edilemeyen 5 milyon dolar tutarında ilacı 4 TIR`a yükleyerek başka bir yere sevk ettiği ortaya çıktı. STK`ların hizmet verdiği binalarda kameralardan parmak izi tarayıcılarına kadar birçok yüksek güvenlik prosedürünün bulunması da dikkat çekiyor.
EL ALTINDAN PARA DAĞITILDI
Yardım fonlarını çantalarla sınırın ötesine taşıyan yabancı STK`ların, bir yandan da çalışanları aracılığıyla Hatay`da el altından belirli gruplara para dağıtarak, zamanı geldiğinde mezhep çatışmasını körüklemeyi planladığı ileri sürüldü. Amaç, olası bir iç karışıklık halinde Hatay`da mezhep kavgası çıkarıp kaosa zemin hazırlamak.
14 YABANCI STK VAR
Hatay`da IMC gibi `yardım` faaliyeti yürüten 14 yabancı STK var. İrlanda merkezli Goal-An International Humanitarian Organisation, 98 milyon liralık geliriyle dikkat çeken bir diğer yardım kuruluşu. 77 çalışanlı bu kuruluşun 2015 yılı harcaması 83 milyon 500 bin lira. Çocukların eğitimi için çalışan bir kuruluş olarak tanınan Save The Children International ise geçen yıl 35 milyon 700 bin lira harcamış. ABD merkezli Catholic Relief Services`in, Suriye`ye gönderdiği rakam ise 8,8 milyon lira. Hatay`daki bu 14 kuruluşta çalışanların sayısı bini buluyor. IMC 400, IRC de 150 çalışanıyla dikkat çekiyor.
MÜSTEŞARLIK HESAP SORDU
Başbakanlığa bağlı Hazine Müsteşarlığı, Save The Children International`ın, 2014 yılında birden fazla kez aracı kişiler üzerinden Suriye`ye para aktardığını belirledi. SCI`dan konu hakkında bilgi isteyen Müsteşarlık, söz konusu paraların hangi tarihlerde çıkarıldığını, yurt dışına çıkarılan paranın miktarını ve kimler tarafından gerçekleştirildiğini öğrenmek istedi. SCI verdiği cevapta, Suriye`de uluslararası bankacılık hizmetleri çalışmadığı için `ilkel` olarak nitelediği aracıları kullandığını bildirdi. Söz konusu STK`lara, soruşturmalar sonrasında, yüksek miktarlarda idari para cezası uygulanması bekleniyor.
Sabah
FETÖ`nün karakutusu yaylalarda aranıyor
Orjinal Habere Git