O meslek 59 yıl sonra yeniden canlandı!

O meslek 59 yıl sonra yeniden canlandı!

Afyonkarahisar`da 1957 yılına kadar boynuz tarak yapan bir ustanın vefat etmesiyle sona eren meslek kurslarla yeniden canlandı. Taş Medrese`de toprağa gömülüp kurutulduktan sonra işlenen koç, manda ve sığır boynuzundan yapılan taraklar ilgi görüyor

Afyonkarahisar Belediyesi  bünyesindeki Taş Medrese`de, mezbahadan alındıktan sonra toprağa gömülen,  çıkartılınca kuruması için bekletilen koç, manda ve sığır boynuzundan yapılan  taraklar ilgi görüyor.

Boynuz tarak ustası Derya Yarımtepe (26), muhabirine yaptığı  açıklamada, unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı yaklaşık 3 yıldır yaptığını söyledi.

Belediyenin Taş Medrese`de açtığı geleneksel el sanatları kursları  kapsamında öğrendiği boynuz tarak yapımını, şimdi de kursiyerlere öğrettiğini  dile getiren Yarımtepe, Eskiden ninelerimizin, dedelerimizin kullandığı  tarakları geleneksel yöntemlerle üreterek, bu sanatın yok olmaması için  çalışıyoruz. dedi.

Kullandıkları boynuzların, mezbahalar ve kasaplardan alınıp, belli bir  işlemden geçirildikten sonra kendilerine geldiğini anlatan Yarımtepe, şöyle devam  etti:

Boynuzlar 1-1,5 yıl bekletiliyor. Bize kurumuş halde geliyor. Eğer  boynuz kuru olmazsa tarak bükülme yapıyor. İçindeki kemik tabaka, kuruduktan  sonra çıkıyor. Koç boynuzunda sadece sırt kısmını, manda ve sığırda tamamını  kullanıyoruz. Önce boynuzu kesiyoruz. Isıtıp açtıktan sonra presliyoruz. Daha  sonra zımparaya tutuyoruz. Tarak yapabilmek için ucunu üçken şekle getiriyoruz.  Üzerini çizip, tek tek dişlerini açıyoruz, en son cilasını yapıyoruz.

Yarımtepe, boynuz tarağın plastikten üretilenlerden farklı olduğuna  işaret ederek, Boynuz, tıpkı saç ve tırnak gibi keratin içerdiği için saça daha  uyumlu. O yüzden saçta kırılma, dökülme, elektriklenme yapmıyor. Kırılmadığı için  insanın saçı da çok fazla dökülmüyor. Ayrıca parazitlerden koruyor, kan  dolaşımını hızlandırıyor. Uçları biraz sivri, tarama sırasında bir süre  batabiliyor, deriyi rahatsız ediyor ama daha sonra alışılıyor. Kepeği de  önlüyor. diye konuştu.

ÇEYİZ İÇİN ALANLAR ÇOĞUNLUKTA

Boynuz tarağın değerini bilerek almaya gelenler olduğu gibi, Taş  Medrese`yi ziyaretlerinde ürünleri ilginç bulup alan çok sayıda turistin olduğunu  aktaran Yarımtepe, Büyüklerimiz eskiden, evladiyelik olduğu için kızların ve  erkeklerin çeyizlerinde mutlaka boynuz tarakların olmasına dikkat edermiş. Bu  geleneği bugün de sürdürenler var. Yazın düğün döneminde olduğumuz için birçok  ziyaretçi, çeyizleri için tarak almaya geliyor. ifadelerini kullandı.

Taş Medrese Müdürü Ali Örk ise amaçlarının unutulmaya başlayan Anadolu  kültürüne ait değerleri yeniden canlandırmak olduğunu bildirdi.

Kentte 1957 yılına kadar boynuz tarak yapan bir ustanın vefat  etmesiyle bu mesleğin sona erdiğini anlatan Örk, şunları kaydetti:

Afyonkarahisar ekonomisi büyük ölçüde hayvancılığa dayalı. Et sektörü  oldukça yaygın. Bunun yanında kemik ve boynuzlar da yıllarca çeşitli şekillerde  değerlendirilmiş. Baston ve bıçak sapı, tarak yapımında kullanılmış. Tabii bu  zamanla unutulmuş. Biz de belediye olarak geleneksel sanatların yeniden canlanması için gayret sarf ediyoruz. Allah`a şükür bu konuda önemli mesafe  aldık. Kursiyerlerin ve vatandaşların ilgisi de bizi mutlu ediyor.

 

 

Ve 3. köprünün geçiş ücreti belli oldu!


Seğmen Gıda halka arzla yeni yatırımlar yapacak

Nükleer sektörün oyuncuları İstanbul'da... 16 büyük reaktör kurulacak

THY'den kargo uçağı filosuna 4 ilave sipariş

Erkan Kadı : "Ülkemizi  yerel ve uluslararası arenada temsil edeceğim"

Dış ticarete denizyolu damgası

TUSAF'tan TMO fiyatlarına ilişkin değerlendirme... Buğday rekoltemiz 20 milyon tona ulaşacak

Dünya ihracatındaki pay daha da artacak

Santa Farma İlaç, Türkiye'nin 500'ü arasında

Kruvaziyer turizmi ön plana çıkarılacak

Prysmian Türkiye’de üst düzey atama

Beyaz Çimento ihracatında liderlik sürüyor

Dijital reklam sektörü daha da büyüyecek

İletişim sektörü yüzde 25 büyüyecek

Kabotaj Bayramı’nda Emrah Yılmaz Çavuşoğlu’ndan önemli açıklamalar

Azerbaycan'dan ithalata yeni kolaylıklar!