Kurban Bayramı ayın kaçında? Hangi güne denk geliyor? (2016)

Kurban Bayramı ayın kaçında? Hangi güne denk geliyor? (2016)

Kurbay bayramı kaç gün tatil olacak? Milyonlar kişi bu sorunun yanıtını arıyor. 2016 Kurban bayramı ne zaman? Hangi güne denk geliyor?

2016 Kurban bayramı kaç gün tatil olacağı belli oldu. Yapılan resmi açıklamaya göre Kurban bayramı memurlara 9 gün tatil olacak. Peki bu sene Kurban Bayramı hangi güne denk geliyor? İşte Kurban Bayramı ile ilgili önemli bilgiler

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Arefesi 11 EYLÜL 2016 PAZAR GÜNÜ
1. günü 12 EYLÜL 2016 PAZARTESİ GÜNÜ
2. günü 13 EYLÜL 2016 SALI GÜNÜ
3. günü 14 EYLÜL 2016 ÇARŞAMBA GÜNÜ
4. günü 15 EYLÜL 2016 PERŞEMBE GÜNÜ

KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR?

Kurban Bayramı`na çok az bir süre fiyatları merak edilen kurbanlıkların fiyatları Türkiye Diyanet Vakfı tarafından açıklandı. Vekalet yoluyla kurban kesmenin yurt içi bedeli 690 lira olurken yurt dışı fiyatı ise 500 lira olarak açıklandı.

Kurbanlık büyükbaş hayvan fiyatları: 5 bin ile 8 bin arası

Kurbanlık kuzu, koyun, koç küçükbaş hayvan fiyatları: 700 ile 1200 TL arasında

Canlı hayvan kilosu 10-15 TL arası olacağı düşünülüyor.

Büyükbaşta fiyat 5 bin ile 8 bin TL arasında, küçükbaşta ise 700 TL ile 1.100 TL arasında değişecek. Canlı hayvanın kilosunun 10-15 TL arasında olacağı tahmin ediliyor.

Geçen yıl 250 TL den başlayan küçükbaş fiyatları bu yıl 450 TL den başlıyor.

KURBAN BAYRAMININ ÖNEMİ

Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayramdır. İslam dinindeki Ramazan Bayramı ile beraber en önemli iki bayramdan biridir.

Bu bayram adını Müslümanların Allah rızası için büyükbaş veya küçük baş hayvan kurban etmesinden alır. Tüm dünya Müslümanları tarafından kutlanan Kurban Bayramı`nda İbrahim Peygamber`in oğlu İsmail Peygamber`i kurban etmek istemesi anılır.

Aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke`de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Bayramda da Bayram Namazı kılınır ve bayram hutbesi okunur.

Kurban kesmek mal ile yapılan bir ibadettir ve vacibdir. Hicretin ikinci yılında emredilmiştir.

Kurban, Allah yolunda gösterilen bir fedakârlık, O`nun verdiği nimetlere karşı şükran borcunu yerine getirmektir.

Zenginlerin, kestikleri kurban etlerinden fakirleri yararlandırması, müslümanlar arasında sevgi ve kardeşlik duygularını güçlendirir. Varlıklı insanlarla birlikte yoksullar da sevinir.

Kurbanla gelen bu sevinç toplumun huzur ve mutluluğunu artırır.

Sevgili peygamberimiz: «Kim (mal) genişliği bulur da kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın.» (57) buyurarak kurban kesmenin zenginler için önemli bir görev olduğunu belirtmiştir.

KURBAN NE ZAMAN KESİLMELİ?

İslam dininde kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti bayram namazı kılınan yerlerde namazdan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde sabah namazı vakti olduktan sonra başlar ve bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz vakitlerinde kesilmesi dinimizce daha uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir. Şafii mezhebinde ise kurban, bayramın dördüncü gününde de kesilebilir.