Demirci, mesleki ve teknik eğitim alanında yapılan güncel çalışmaları taraflarla paylaşmak, ihtiyaç ve beklentileri yerinde tespit ederek alınacak önlemleri belirlemek amacıyla mesleki ve teknik eğitim kurum müdürleri ve sektör temsilcileri ile bir araya geldi.
Demirci, Selçuklu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi`nde yapılan toplantıda, mesleki eğitimde istihdam ve kaliteyi arttırma amaçlarının olduğunu söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı`nın Türkiye`nin en büyük kamu kurumu olduğunu ifade eden Demirci, Mesleki eğitim bu coğrafyanın kodlarında ve genlerinde, ahilik kavramıyla ifade ettiğimiz bir gerçeklik. Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber İzmir`deki iktisat toplantısında konuşulan en önemli hususlardan bir tanesi istihdam, istihdamın özelinde de çıraklık okullarının yaygınlaştırılması hususudur. diye konuştu.
Demirci, yabancı devletlerin isteğinin üretememek olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
O günden bugüne mesleki eğitim düştüğü bu durumdan kurtarabilmek için nitelikli öğrencilerin tekrar mesleki eğitime dönmeleri husunda birçok teşebbüs oldu. Milli Eğitim Bakanlığı olarak, mesleki eğitimi, eğitimin amiral gemisi yapmanın gayreti içerisindeyiz. Mesleki eğitim, sadece Milli Eğitim bakanlığımızın amiral gemisi değil, Türkiye`nin geleceği açısından, geleceğimizin parlak olması açısından son derece önemlidir. Milli Eğitim bakanlığımız şu anda 100 milyar lira bütçe ile kamu kurumları arasındaki en büyük bütçeye sahiptir.
Demirci, darbelerin sadece siyasi hayata yapılmadığını, daha ötesinde ekonomik, kültürel ve eğitim alanlara müdahale için de yapıldığını aktardı.
28 Şubat sürecinin en büyük etkilerinden birisinin de ekonomiye olduğunu belirten Demirci, Özellikle Turgut Özal ile başlayan ve belirli bir kıvama gelen mesleki eğitim, 1990`ların ortalarına geldiğimizde Anadolu`da yeni bir hamleye dair ihtiyaç duyduğumuz insan kaynağını yetiştirebilecek bir potansiyele ulaşmıştı. Fakat 28 Şubat süreci ile beraber Türkiye`nin siyasi hayatına bir balans ayarı yapıldı şeklinde konuştu.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay da Konyalı sanayicilere seslenerek, mesleki eğitimin Konya sanayisinin ve ilgili kurumlarının iş gücünü sağlamak için olduğunu belirtti.
Gülay sektör temsilcilerine, meslek okullarının ve verilen eğitimlerinin iyileştirilmesinde destek amacıyla öğrencilerin staj imkanını karşılayarak destek vermeleri gerektiğini aktardı.
Okul ve öğrencilerin gelişmesi anlamında her türlü anlaşma ve protokole hazır olduklarını vurgulayan Gülay, şunları söyledi:
Özellikle sektöre nitelikli iş gücünü kazandırmak için hükümetimiz çok büyük bir yetki verdi. Herhangi bir kuruluş bir meslek okulu yapıp, müdürünü ve öğretmenini sözleşmeli olarak seçtikten sonra öğrenciler 4 yıl boyunca sizin işletmenizde çalışır ve okur. Bitirdiğinde de ister işletmenizde çalışır, isterse de üniversitede yoluna devam eder. Biz bu masrafların yüzde 50 den fazlasını karşılayacağız. Bunun bakanlar kurulu kararı çıkmış ve yönetmeliği yayınlanmıştır. Dolayısıyla sizler kendi altyapınızı kendiniz oluşturabileceksiniz.
Toplantıya, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Konya Büyükşehir Belediyesi, merkez belediyeler, Necmettin Erbakan, Selçuk ve Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi rektörlükleri, Konya İl Sağlık ve Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin karar almada yetkili temsilcileri ile Konya sanayi ve ticaret sektörünün önde gelen temsilcileri katıldı.