YAŞAM

YAŞAM Haberleri

Kandilli`den

Kandilli`den

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 7 gün 24 saat sismik olarak Marmara Denizi`ni izlediklerini belirterek,

Hürriyet`te yer alan habere göre Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Fransız Le Figaro gazetesinin İstanbul`da deprem basıncı en yüksek seviyede başlıklı haberi üzerine, yaptığı açıklamada, bu haberin, yeni bir bilgi içermediğini söyledi.

Türk bilim insanlarının 1999 Marmara depreminden sonra bir sonraki depremin Marmara denizi içinde olacağını, İstanbul`u etkileyeceğini, 7 ve üzeri büyüklükte gerçekleşeceğini söylediklerini vurgulayan Özener, Marmara Denizi`nde araştırmalarının devam ettiğini anlattı.

Haluk Özener, 2,5 senedir Marmara Denizi`nin ortasına kurdukları jeolojik ölçüm yöntemleriyle incelemelerini sürdürdüklerine ve 600 günden fazla veri topladıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

Marmara`da bilimsel çalışmalar devam ediyor. 7 büyüklüğünde deprem olacağı bilgisi sürpriz bir bilgi değil. 7 gün 24 saat sismik olarak Marmara Denizi`ni izliyoruz. Ekstra anormal bir durum yok. Halkı normal günlerin dışında paniğe sevk edecek bir durum söz konusu değil. Yazıda `depremin 7 ila 8 büyüklüğünde olabileceği, ancak bunun bugün mü 30 sene içinde mi olabileceğini bilinmediği` yer alıyor. Biz bunu 20 sene önce söyledik. Aynı gerçeklik devam ediyor, anormal bir durum yok. Depremin yeri ve büyüklüğü ile ilgili yeni haberler değil. Depremin nerede olabileceğini, ne büyüklükte olabileceğini tahmin edebiliriz ama zamanını söyleme şansımız yok. Bundan 6 ay önce de benzer yazılar çıktı, bu tür yazılar sürekli çıkıyor.

OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM DEĞİL


Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Pınar da 1999`daki depremden sonra Marmara Denizi`nde çok sayıda araştırma yapıldı. Bu şekilde benzer makaleler görmek mümkün. Bu olağanüstü bir durum değil. Marmara Bölgesi için herhangi bir yeni bir durum söz konusu değil. Deprem etkinliğinde herhangi bir anormallik yok. Marmara Denizi etrafında herhangi bir hareketlilik yok. Sismik cihazlarla yapılan gözlemlerle, depremin uzunluğu, derinliği ve büyüklüğü hesaplanabilir. Ancak depremin ne zaman olacağını bilmek mümkün değil. ifadelerini kullandı.

Bu teknolojik ürünler tatil dinlemedi!

Gençlik kamplarından 14 bin çocuk yararlandı

Türk Kızılay'dan afet bölgesinde 532 çocuğa yetim desteği

Türk Kızılay depremzede çocukların yanında

Dünyada artan uyuşturucu kullanımı endişe verici boyutlarda

Evlerdeki büyük tehlike! Yüzde 80 kuralına dikkat!

Sıcaklıklar 43 dereceyi bulacak

Borçelik'ten üniversitelilere deneyim paylaşımı

Hafta sıcak başlıyor! Normalin 5-10 derece üzerinde...

Bilecik’te sıcaktan asfalt eridi

İş insanının pahalı hobisi

Bir girişimcilik hikayesi: Bigsnow

Otoyollardan 21,6 milyon araç geçti

Sıcaklık, lodos ve yangın! Meteoroloji ve AFAD uyardı

Böbrek Vakfı'na cihaz bağışları