Doğu Akdeniz`de kendiliğinden yetişen ve çiftçilerin son yıllarda ekonomik değerini fark ederek satışını yoğunlaştırdığı dikenli incirin zorlu hasat süreci başlarken, ürünler de tezgahlardaki yerini aldı.
Halk arasında pabuç inciri veya kaynana dili olarak da bilinen ve yabani bir tür olan dikenli incir, sıcak kesimlerde yetişen, yaz aylarında olgunlaşan kaktüslerden toplanıyor. Dikenli olması nedeniyle hasat sırasında özel bir dikkat gerektiren bu meyve, genellikle sabah erken saatlerde toplanıyor.
Sabahın ilk ışıklarıyla kaktüs bitkisinin yetiştiği dere kenarlarının yolunu tutan çiftçiler, meyvenin üzerinde bulunan dikenlerin uçmaması ve battığı yerden zorlukla çıkarılması nedeniyle meyveleri büyük bir hassasiyet içerisinde maşa yardımıyla topluyor.
KİLOGRAMI 3 LİRA
Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen dikenli incir, toplandıktan sonra tezgahlarda kilogramı 3 liradan satışa sunuluyor.
Kırmızı, sarı, turuncu renklerdeki kabuğuyla dikkat çeken incir, zahmetine rağmen tadıyla da hemen herkesin büyük beğenisini topluyor.
Pazarda dikenli incir satan Zülfinaz Karakoyun, muhabirine yaptığı açıklamada, dikenli incirin toplanmasının ve meyvenin kabuğunun soyulmasının zor olmasına rağmen tadının çok güzel olduğunu söyledi.
Sabahın erken saatlerinde eşiyle dere kenarlarında dikenli incir topladıklarını ifade eden Karakoyun, şöyle konuştu:
Sabah saatlerinde incirin üzerindeki kılcal dikenler kapanmış oluyor. Güneşin çıkmasıyla beraber çiçek gibi dikenler ortaya çıkıyor ve toplanması oldukça zor oluyor. Ne kadar kalın giyinseniz de dikenler batıyor ve vücuttan çıkarılması güç oluyor. Bu nedenle hasat için sabah saatlerini tercih ediyoruz. Daha sonra topladığımız meyveleri iyice yıkadıktan sonra pazarlardaki tezgahlarda satışa sunuyoruz. Zahmetli hasadının ardından tezgahlardaki yerini alan incir, tadıyla vatandaşların beğenisini kazanıyor. Vatandaşlardan gelen talep oldukça iyi. Günlük yaklaşık 100 kilo satıyoruz. diye konuştu.
Çiftçi Mustafa Karabıyık da yıllık bir ton dikenli incir sattığını kaydetti.
Yıllardır bu işi yaptığını ifade eden Karabıyık, İncirin üzerinde bulunan dikenlerin batması nedeniyle iki defa hastaneye gittim. Herkesin yapabileceği bir iş değil. Normalde pazarda marul, ıspanak satıyorum. Dikenli incirin mevsimi geldiğinde bu işe yoğunlaşıyorum. dedi.
Kumarlı köyünden topladığı inciri pazarda satan Kazım Direk ise her sezon yaklaşık 2-3 ton incir sattığını, vatandaşların birçok faydası olan bu meyveyi çok fazla tercih ettiğini belirtti.
Dolar 3 TL civarı
Orjinal Habere Git