Tarih: 05.08.2016 14:22

Kritik uyarı: Darbe girişiminin ikinci ayağı...

Facebook Twitter Linked-in

Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle, günümüzde artık başta devlet kurumları ve büyük ölçekli şirketlerinki olmak üzere, kişisel ve kurumsal datalar sanal ortamda saklanıyor. Depolamanın yanı sıra pek çok işin dijitalden halledilmeye başlanması, önemli verilere internet ortamından ulaşılmasının kolaylaşması ile siber saldırıların yapılma ve artış hızı da bu gelişmelere paralel, artmaya başladı.

Binlerce bilgisayarı aynı anda etki altına alarak, neredeyse bir ülkenin bütün elektronik işleyişini durdurabilecek büyük saldırıların yapılabildiği dünyada, ülkeler de kendi içlerinde siber saldırılardan korunabilmek adına milyon dolarlık yatırımlar yapıyor.

Türkiye`deki devlet kurumları ve şirketler ise özellikle son yıllarda siber saldırıların hedefinde. Siber saldırıların kurumlara ve şirketlere verdiği zararlar hakkında muhabirine bilgi veren Siber Güvenlik Uzmanı Halil Öztürkci, uzun zamandır mücadele edilen bu konuda Türkiye`nin bundan sonra daha da dikkatli olması gerektiğini söyledi.

ÇOK CİDDİ ALGI YÖNETİMİ VAR

Öztürkci, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminin başarısız olması sonrası Türkiye`deki devlet kurumu ve şirketlere yapılan siber saldırıların arttığı bilgisini vererek bu saldırılara karşı kurum ve şirketlerin dikkatli olması uyarısını yaptı. 

Son günlerde büyük şirketlere ve devletin önemli kurumlarına siber saldırılar yapıldığını tespit ettiklerini belirten Öztürkci şunları anlattı:

15 Temmuz sürecini takip ettiğimizde karşımıza çıkan şey şu; başarısız bir girişim var ve ikinci aşamaya geçilmiş durumda. Çok ciddi şekilde algı yönetimi var. Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından Türkiye`ye bakışı etkilemek adına bir algı operasyonu söz konusu. Bu algıda, özellikle sosyal medya üzerinden yayımlanacak içeriklerin büyük etkisi var. Bu, bize bundan sonraki süreçte algı yönetimine geçildiğini ve burada da sistemler üzerinden, kritik kullanıcıların hesapları üzerinden elde edilecek bilgilerle algı operasyonuna devam edileceğini gösteriyor.

Dolayısıyla bu bilgileri elde edecek saldırıların artacağını net şekilde söyleyebiliriz. Devlet kurumlarından elde edilecek bilgileri manipüle edip, çok daha farklı algı operasyonları gerçekleştirilebilir. Darbe girişiminin başarısız olmasının ardından, bu saldırının ikinci ayağı siber saldırılar olabilir. Bizim ekip olarak yaptığımız işlerden biri siber saldırı anında kurum ve şirketlere ileterek destek vermek. 15 Temmuz öncesi aylık ortalama 10 şirkete bu kapsamda destek verirken, 15 Temmuz`dan bu yana ortalama 100`e yakın şirket bize başvurdu. Her gün bu sayı artıyor. Bunların 60`ı ise siber saldırıya uğradığı için bize başvuran kurumlar.

DEVLET KURUMLARI RİSK ALTINDA

Halil Öztürkci, yapılan saldırılar sonrası siber korsanların en önemli hedefinin devleti itibarsızlaştırmak olduğunun altını çizerek, bununla alakalı bir cephe oluşturmak istendiğini, kurumların ve şirketlerin bu kapsamda çok dikkatli olması, gerekli çalışmaların hızlı şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

Devlet kurumlarının tamamının çok ciddi risk altında olduğunu belirten Öztürkci, 15 Temmuz`dan sonra şirketlere yapılan siber saldırılar aslında beklenen seviyedeydi, burada kamudaki kadar yüksek bir artış olmadı. Ama öte yandan kamuya mal olmuş bazı büyük şirketler ciddi boyutlarda siber saldırıya maruz kaldı. Göz önündeki bazı büyük şirketler için siber saldırıların 15 Temmuz sonrası ciddi şekilde artış gösterdiğini söyleyebiliriz. dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —